Leylak (Syringe Vulgaris)
Leylak, zeytingiller ailesinde incelenen, 20 kadar çeşidi bulunan, bahçe ve park süslemesinde sıkça kullanılabilen, soğuğa oldukça dayanıklı bitkilere verilen ortak bir addır.Leylak 3-4 metreye kadar uzayabilir ve leylakların ana vatanı Doğu Asya ile Avrupa’dır. Daha çok kuru ve kayalık alanlarda ve kireçli topraklar üzerinde yetiştirilmektedir. Bende yazımda leylak nedir, neye iyi gelir, leylak yağı faydaları nelerdir, yararları nelerdir, evde leylak yağı nasıl yapılır, saç etkileri nelerdir, cilt bakımında faydaları nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
Leylak Nedir
Leylak, zeytingiller (Oleaceae) familyasında incelenmektedir ve 20'ye yakın türü olan, bahçe ve parkların süslenmesinde çok kullanılan soğuklara oldukça dayanıklı çalı-ağaçlardır. Vatanı Doğu Asya ve Avrupa'dır. İlkbaharda çiçek açar ve bu çiçekler salkım biçimindedir.
Yaprakları parlak yeşil renkte, kenarları düz ve kalp şeklindedir. Bir yıllık dalları üzerinde bulunan çiçekleri bahçe süslemesinde kullanıldığı gibi kesme çiçekçilikte de kullanılabilir. Çeşitli melezlemelerle yalın kat veya katmerli, beyaz, pembe, kırmızı, açık ve koyu mor, ebruli, krem renginde çiçekler açan pek çok türü elde edilmiştir.
Leylağın Faydaları
Leylak , kabızlık giderici, iştah açıcı,Çiçekleri ise ateş ve kurt düşürücüdür.Ateş düşürücü etkisi vardır. Toksit maddeleri vücuttan atmaya yarar. Romatizma ve kas ağrılarında kullanılır. Siyatik ve mafsal ağrılarında kullanılır. Gut hastalığına karşı kullanılır. Cilt bakımında kullanılır.
Leylak Yağı
Gaz söktürücü, ter kesici, idrar arttırıcı etkileri vardır. Yara iyi edici ve antiseptik olarak kullanılmaktadır. Bebeklerde gaz gidermeye yardımcı olur. Ayrıca Bronşit astım ve bayanlarda adet düzensizliğinde kullanılması önerilir.
Dahilen; Günde 3-5 damla bir fincan suya damlatılarak içilir. Yüksek miktarda zararlıdır. Haricen; yara üzerine tatbik edilerek kullanılır. Gaz giderici olarak masaj şeklinde sürülerek de tatbik edilir. Ayak (kokularında) suda bekletilir. Tam baz yağlar (tatlı badem, keten) ile karıştırılarak vücuda sürülür ve masaj yapılır.
Leylak Yağı ile Cilt Bakımı
Leylak esansiyel yağın uyarıcı ve antioksidan özellikleri, küçük kesikler, morluklar ya da sıyrıklar olduğunda cildin iyileşme sürecini hızlandırabilir. Bu açık yaraları sadece enfeksiyondan korumakla kalmayacak, aynı zamanda yeni hücrelerin büyümesini uyaracak ve iyileşme oranını, güneş yanığı, döküntü ve diğer iltihaplı durumları bile artıracaktır.
Güneş Yanığına İyi Gelir
Güneşin tadını varırken, cildimiz üzerindeki zararlı etkilerinden de kaçınmak isteriz hepimiz. Bu, bazı kanserlere veya lekeler ve kırışıklıklar gibi erken yaşlanma belirtilerine yol açabilecek hasara yol açmaktadır. Bununla beraber, cildi korumak için kullanılan ürünlerin birçoğunda başka sorunlara neden olabilecek maddeler de bulunur. Sorunların önlenmesi ve hala cildin korunmasına yardımcı olmak için, birçok şirket leylak gibi doğal yağları kullanarak hücre hasarını önlemek için antioksidan özelliklere sahipti ve hatta fotoğraf çekmeden zarar gören hücrelerin onarımına yardımcı olabilmektedir.
Yorumlar
Yorum Gönder