Latin Çiçeği (Tropaeolum majus)


Latin çiçeği Peru’da doğal şekilde yetişmektedirr. Çiçekleri salatalarda kullanılabilir. C vitamini, glükosilinat, hardal yağı ve ne olduğu bilinmeyen bakteri temizleyici bileşikler bulunmaktadır. Bitkinin yaprak, çiçek ve yakıcı lezzete sahip çiçek tohumları salata olarak yenilmektedir. Körpe çiçek tomurcukları ve yeşil durumda bulunan tohumları turşu yapılarak tüketilmektedir. Latin çiçeğinin anavatanı Latin Amerika’da bulunan serin And Dağları bölümüdür. Gösterişli çiçekleri ve yapraklara sahip olmasıyla dünyaya yayılan latin çiçeği, ülkemizde de bazı bölgelerde süs bitkisi olarak yetiştiriliyor. Bende bu yazımda Latin çiçeği nedir, anlamı nedir, fidesi, yaprağının özellikleri nelerdir, neye iyi gelir, faydaları nelerdir, nerelerde yetişir, yararları nelerdir, yan etkileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.


Latin Çiçeği Nedir




Latin Çiçeği , Latinçiçeğigiller familyasında incelenen; kırmızı ve ya turuncu çiçekleri olan çok yıllık otsu bir bitki olarak yetişmektedir. Gösterişli çiçekleri ve yaprakları sebebiyle dünyaya yayılan latin çiçeği, ülkemizde de bazı yerlerde süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Tohumludur ve tohumları fasulye kalınlığındadır.

Çiçekleri kızıl, turuncu, sarı, maun ve krem rengindedir. Bitkinin tohumları fasulye iriliğinde olup bitki, tohumuyla çoğalır. Anayurdu Latin Amerika’daki serin And Dağları bölgesidir. Gösterişli çiçekleri ve yaprakları nedeniyle dünyaya yayılım gösteren Latin çiçeği, ülkemizde de bazı bölgelerde süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Frenk teresi olarak da bilinmektedir.


Latin Çiçeğinin Faydaları


Çiçekleri salatalarda kullanılır. C vitamini, glükosilinat, hardal yağı ve ne olduğu bilinmeyen bakteri yok edici bileşikler bulunur. İştah açar. İdrar söker.

Hazmı kolaylaştırır. İskorbüt hastalığına fayda sağlar. Saç dökülmeleri ve tırnak kırılmalarını önlediği düşünülmektedir. Solunum yollarındaki rahatsızlık, bronşit, grip ve soğuk algınlığı gibi durumlarda etkilidir.

Latin Çiçeği Nasıl Kullanılır


Latin çiçeğinin yaprak, çiçek ve çiçek sapları, yaz ortasından sonbahar ortalarına kadar toplanır. Yaş olarak kullandığında, etkili tıbbi özellikler taşır. Bitkinin yaprak, çiçek ve yakıcı lezzeti olan çiçek tohumları salata olarak yenilir. Körpe çiçek tomurcukları ve yeşil durumdaki tohumları turşu yapılarak tüketilir.

Latin Çiçeği Çayı


1-2 tatlı kaşığı bitki (yaprak-çiçek) karışımı üzerine 1 bardak kaynar su dökülüp 10-15 dakika süreyle demlenerek hazır edilen çay, günde üç kez birer bardak tüketilmesi önerilmektedir.

Latin Çiçeği Sirkesi


Latin çiçeği sirkesi için 500 ml (yarım litre) sirkeye 25 tane çiçek kullanılmaktadır. Bunun için bir kavanoza beyaz üzüm sirkesini koyuyorsunuz ve içine çiçekleri atıyorsunuz. Kavanozu sıkıca kapatıp, ışık almayan bir ortamda 3 hafta bekletiyorsunuz. Sonucunda salatalarda kullanabileceğiniz ve harika tadı ve rengi olan bir sirke oluşmaktadır.

Latin Çiçeğinin Yan Etkileri


Latin çiçeği tüketim için ve sağlıklı yetişkinlerin çoğu tarafından topikal kullanım için güvenli olarak kabul edilmektedir. Bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmalar herhangi bir ciddi yan etki bulunamadı fakat bitkisel bir ilaç kullanırken her zaman dikkatli olunması gerekmektedir.

Mide problemi olanların latin çiçeği tüketmenin olası yan etkileri bulunmaktadır. Latin çiçeği topikal uygulanması bazı hassas kişilerin tahriş olmasına yol açar. Hamile kadınlar ve emzirenler latin çiçeğini kullanmaktan kaçınması gerekmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)