Lahana (Brassica Oleracea)
Lahana, her yıl meyve veren yapraklı yeşil, kırmızı veya beyaz iki yıllık bir bitkidir. Bu taçlı sebze Brassica ailesinde incelenmektedir ve yuvarlak ve ya oval biçimdedir. Sert ve koyu yeşil dış yapraklarla kaplı yumuşak, açık yeşil ya da beyazımsı iç yapraklardan oluşmaktadır. Sağlık yararları göz önüne bulundurulduğunda, tüm dünyada yaygın şekilde kullanılmaktadır ve çeşitli şekillerde hazırlanabilmektedir. En yaygın biçimde, pek çok salataların pişirilmiş ya da çiğ bir parçası olarak bulunmaktadır. Lahana, lahana bitkileri grubuna aittir, bu da brokoli, karnabahar ve brüksel lahanası ile yakından ilişkili olduğu anlamına gelmektedir. Bende bu yazımda lahana nedir, neye iyi gelir, faydaları nelerdir, yararları nelerdir, lahana suyu zayıflatır mı, yararı var mıdır, yan etkisi var mı gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
Lahana Nedir

Sonbaharda açan çiçeklere, dört taç yapraklıdır. Dış yaprakları, geniş damarlı ve yeşildir. Yaprakları birbirine sarılı haldedir. İç kısmına doğru yaprakları beyazlaşır. Tek sap üzerinde yetişir. sonbaharda olgunlaşan tohumları yuvarla siyah renkte ve toplu iğne başı büyüklüğündedir.
B, C ve E vitaminleri ile potasyum, kalsiyum, kükürt, demir, bakır ve magnezyum gibi mineraller açısından zengin bir besin olan lahana, kanser hücrelerinin çoğalmasını engelleyen kimyasal bir madde içermektedir. Beyaz, kırmızı ve kara lahana gibi türleri vardır.
Lahananın Faydaları
Vücut direncini arttırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Mikrop öldürücüdür. Başta meme, rahim ve bağırsak kanseri olmak üzere, kansere karşı çok iyi bir koruyucudur. Kansızlık çekenlere ve astımlılara faydalıdır. Öksürüğü keser, balgamı azaltır.
Cinsel gücü ve isteği arttırır. İştah açıcıdır. İdrar söktürür ve kabızlığı giderir. Romatizma ve siyatik şikayetlerini azaltmaktadır. Çiğ lahana ve lahana suyu başta mide ve bağırsak ülseri olmak üzere ülsere karşı koruyucu ve iyileştirmeye yardımcıdır.
Kandaki şeker oranını azaltır. Ses kısıklığını ve göğüs ucundaki çatlakları giderir. Sarılık ve safra kesesi hastalıklarında faydalıdır.
Lahana Nasıl Kullanılır
Lahana genellikle yemeklerde kullanılmasının yanında çiğ olarak ve turşusu yapılarak da tüketilebilir. Ayrıca, sıkılıp lahana suyu çıkarılabilir.
Lahana haşlamasının suyu nezle ve öksürüğe iyi gelir. Lahana tohumları kurt düşürücüdür. Yumurta akı ile karıştırılıp merhem haline getirildikten sonra yanıklara topikal olarak uygulandığında faydası görülmektedir. Kadınlarda regl dönemi göğüs şişmesi ve ağrılarına karşı lahana yapraklarını göğüslerde bir gün bekletmek ağrının şişmenin önüne geçmektedir.
Lahana Suyu
Lahananın sıkılmasıyla elde edilen suyu, Batı ülkelerinde mide ülserleri için geleneksel bir tedavi yöntemi olmuştur: Yapılan deneyler, lahana suyunun mide ülserlerini önlediğini ve iyileştirdiğini ortaya koymaktadır. Lahana suyu cilde canlılık verir, sivilceli ciltlere de faydalıdır.
Lahana Suyu ile Diyet
3 yaprak lahanayı kaynar suda 3 dakika beklettikten sonra üzerine 20 dal maydanoz atınız ve 3-4 dakika kaynadıktan sonra altını kapatıp soğumaya bırakınız. Soğuduktan sonra ise süzüp üzerine limon sıkıp için.
Yorumlar
Yorum Gönder