Kuzukulağı Otu (Rumex Acetosa)
Kuzukulağı, 20-50 cm boylarında, kırmızı gövdeli kuzukulağıgiller familyasında incelenen çok yıllık bir bitki türüdür. Yapraklarda potasyum okzalat, oksalik asit, köklerde ise tanen, antrakinon türevleri, nişasta, reçine, şekerler bulunmaktadır. Aynı zamanda kuzu kulağı, A, B, C vitaminleri, demir ve fosfor bakımından oldukça zengindir. Bende bu yazımda kuzukulağı nedir, nerede yetişir, zayıflatır mı, faydaları nelerdir, neye iyi gelir, yararları nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
Kuzukulağı Otu Nedir
Kuzukulağı, karabuğdaygiller familyasında incelenen, nemli alanlarda yetiştirilen, geniş ve kabarık yapraklı, ortalama 50 cm boylarında otsu bir bitki türüdür. Yaprakları hafifçe kabarık ve geniş yapılıdır. Meyveleri üç köşeli ya da yassı biçimdedir. Yurdumuzda yetişen diğer türleri; Labada, büyük kuzukulağı, küçük kuzukulağı gibi çeşitleridir. Ev ilaçlarında büyük ve küçük kuzukulağının yaprakları kullanılabilir.
Kuzukulağı türlerinin tadı ekşi olan yapraklan A, B ve C vitaminleriyle potasyum bakımından oldukça zengindir. Aynı zamanda tanen reçine, şekerler ve nişasta barındırır.
Kuzukulağının Faydaları
İdrar söktürücü ve kabızlığı giderici etkilere sahiptir. Ateşi düşürücü özelliktedir. Kanamayı durdurmaya yardımcı olur. Diş ağrılarını dindirir. Mide şişliğini giderir. Kanı temizler. Kanamayı durdurmaya yardımcı olur.
Egzama, sedef ve sivilce gibi cilt hastalıklarına karşı faydalıdır. C vitamini açısında zengin bir besin olan kuzukulağı, C vitamini eksikliğinden kaynaklanan Skorbüt hastalığına karşı da faydalıdır. Kansızlığa iyi gelmektedir.
Böbrek Sağlığına Faydaları
Ekşi ot şeklinde söylenen kuzukulağı C vitamini açısından oldukça zengin bir ottur. Bedeni güçlendirici etkidedir, diş eti problemlerine iyi gelmektedir ve bunun yanında sağlığa pek çok faydaya sahip olan bir bitkidir. Kuzukulağı özellikle sedef ve egzama gibi deri hastalıklara iyi gelmektedir. Bağırsakları yumuşatıcı etkidedir ve müshil etkisi bulunmaktadır. Aynı zamanda kabızlığa da iyi gelmektedir. Kuzukulağı idrar söktürücü etkisiyle böbrekleri çalıştırmaktadır ve sağlığına iyi gelmektedir. Kökleri safra sökmeye yardımcı olabilmektedir.
Kuzukulağı Nasıl Kullanılır
Yaprakları salata gibi yenebilir. Haşlanan bitkinin suyu içilebileceği gibi gargara olarak diş ağrısını kesmek için kullanılabilmektedir. Harici kullanımda ise sivilce ve egzamaya karşı lapa olarak sorunlu bölgeye topikal olarak uygulanabilir. Böbrek rahatsızlığı olanların ve romatizmalıların yememesi tavsiye edilir.
Kuzukulağı otu, güneş yanıklarında rahatlatıcı etki göstermektedir. Taze kuzu kulağı otunun yaprakları topladıktan sonra ezilerek lapası yapılır ve güneş yanığı olan bölgeye dıştan uygulanır.
Kuzukulağı Çayı
Kuzukulağı taze kuzu kulağı otu yaprakları 1 litre kaynar suda demlenip günde iki üç kez içilmelidir. Ya da kuzu kulağı yaprağının üzerine kaynar su dökülerek 10-15 dk demlendirilip içilebilir. Kuzu kulağı otunun yeşil tohumları kaynatılıp içilecek olursa, anne sütünü artırmaktadır. Kuzu kulağı otu, bol miktarda C vitamini barındırır.
Kuzukulağının Yan Etkileri
Kuzukulağını romatizmal sorunları olanlar, gut hastaları ile böbrek hastaları kullanmaması gerekmektedir. Kuzukulağı çiğ şekilde salatalarda tüketilebileceği gibi ıspanak, semizotu gibi yemeği de yapılabilir. Yaprakları demlenerek çay olarak içilir.
Yorumlar
Yorum Gönder