Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)


Bilimsel olarak Chelidonium majus denen, halk arasında bilinen diğer adları Hilaliye ve Temre otu olan kırlangıç otu mayıs aylarından sonbaharın sonlarına kadar yetiştiriciliği yapılmaktadır. Gelincikgiller familyasında incelenen kırlangıç otu 30 ila 80 cm boyunda, kök kısmı parmak kalınlığında olan, çiçekleri altın rengi sarısında tariflenen, çiçek demetleri 4-12 arasında olan bir bitki türüdür. Sapı kırıldığında içerisinden akan süt renkli sıvı zehirli bir özelliğe sahiptir. Bende yazımda kırlangıç otu nedir, nasıl yetişir, neye iyi gelir, faydaları nelerdir, göz için nasıl kullanılır, yan etkileri nelerdir, yararları nelerdir, zehirli midir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Kırlangıç Otu Nedir




Kırlangıç otu, gelincikgiller familyasında incelenen, 30-80 cm boyunda, çok yıllık, çok çatallı bir bitki türüdür. Kökü parmak kalınlığında, alt yaprakları uzun saplı kanat yapraklardan oluşmaktadır.

Gövde yaprakları sapsız oturmuş vaziyette yine kanat yapraklardan oluşmaktadır. Çiçekleri, taç yaprakları dört adet, oval veya yumurta şeklinde, altın sarısı renktedir. Uçucu yağ, sarı renkli bir boya maddesi, berberin ve çeşitli alkaloitler ve flavonlar içerir.

Kırlangıç Otunun Faydaları


Kırlangıç otu, özellikle sütü cilt hastalıklarına karşı faydalıdır. Siğil ve nasır şikayetlerini gidermeye yardımcı olur. Öksürük şikayetlerini azaltır. İdrar ve balgam söktürücüdür. Sindirimi kolaylaştırıcıdır. Yatıştırıcı ve uyuşturucu etkisi de bulunmaktadır.

Kırlangıç otu, spazm çözücü özelliktedir. Kanı temizler ve kan yapıcı özelliktedir. Bu etkileri ile lösemiye karşı fayda sağlamaktadır. Basur şikayetlerini azaltmaktadır. Katarakt gibi göz hastalıklarına karşı tedavi edici özelliktedir. Karaciğer iltihabı, akciğer iltihabında fayda sağlamaktadır.

Kırlangıç Otu Nasıl Kullanılır


Kırlangıç otunun çayı, suyu, hülasası ve şarabı yapılmak üzere çeşitli kullanım yöntemleri bulunmaktadır. Göz için ve görme bozukluklarına iyi gelen kullanımı: Bitkinin taze yapraklarından elde edilen sıvısı, göz kapaklarının kenarlarına uygulandığında göz yorgunluğuna, görme problemlerine ve katarakta iyi geldiği bilinmektedir. Pek çok insan kullanım sonrasında gözlük kullanımına ihtiyacı ortadan kalkmıştır, aynı zamanda göz kanserini dahi tedavi ettiği saptanmıştır. Gözleriniz ile ilgili yaşadığınız problemler olduğunda bir doktora gitmeniz gerekmektedir.

Kırlangıç Otu Çayı


Taze bitkinin toprak üstü kısımları kaynamış suda demlenerek çayı hazırlanabileceği gibi bitkinin içerisindeki öz su da kullanılabilir. İki kahve kaşığı demliğe konur. Üzerine 300-500 ml kaynar su ilave edilebilir. 5-10 dk demlenmesi beklenir ve sonra süzülerek tüketilir. Aynı zamanda, bitkinin tentürü de hazırlanabilmektedir.

Kırlangıç otunun sadece kökü tentür yapımında kullanılabilir. Sökülen köklerinden 100 gr yıkanıp temizlendikten sonra güzelce kıyılarak bir şişeye doldurulur ve üzerine 500 ml %70′lik Etanol ilave ediliyor. Şişe iki günde bir çalkalanır. 6-8 hafta sonra süzülerek tentür elde edilebilir ve hazırlandıktan sonra güneş ışınlarından uzakta muhafaza etmek gerekmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)