Kokulu Yonca (Melilotus Officinalis)


Kokulu yonca, baklagiller familyasında incelenen, boyu 30-150′cm ye kadar uzayan bir bitkidir. Kökleri derinlere kadar varan kazık bir köke sahip olmaktadır. Yaprakları üç parçadan meydana gelir ve eliptik biçimde,  koyu yeşil renkli ve uzun saplı yapılıdır. Çiçekli dalların ucunda bulunan yaprak diplerinden çıkan uzunca bir sap üzerinde ve başak görünümüne sahiptir. Başak ya da salkım gibi sıkça dizili olan çiçekleri sarı renkte ve güzel bir kokuya sahiptir. Bende kokulu yoncanın bu özelliklerini daha derinlemesine inceledim ve ayrıca kokulu yonca nedir, ne işe yarar, nasıl kullanılır, kokulu yonca yağının faydaları nelerdir, zararları var mıdır, kokulu yonca çayı nasıl demlenir, neye iyi gelir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Kokulu Yonca Nedir




Kokulu yonca, baklagiller familyasında sınıflandırılan, uzunluğu 30-150′cm ye varan bir bitki türüdür. Kökleri derinlere giden kazık bir köke sahiptir.

Yaprakları üç parçadan oluşur ve eliptik şekilde,  koyu yeşil renkli ve uzun saplıdır. Çiçekli dalların ucundaki yaprak diplerinden çıkan uzunca bir sap üzerinde ve başak görünümündedir.

Başak veya salkım gibi sıkça dizilmiş olan çiçekleri sarı renkte ve güzel kokuludur. Meyvesi, 4 milimetre kadar boyunda 1-2 tohumludur. Yol kenarları, duvar dipleri, taşlı, kumlu topraklarda yabani olarak yetişen Kokulu yonca Türkiye’nin hemen her yöresinde yetiştirilebilir.

Kokulu Yoncanın Faydaları


Varis şikayetlerinde tavsiye edilmektedir. Yatıştırıcıdır. Mide rahatsızlıklarında , ishal (diyare) kesici , gaz söktürücüdür, soğuk algınlığında, nefes yolları rahatsızlıklarında önemli bir yardımcıdır.

İdrar artırıcı , kan söktürücü , dalak rahatsızlığında , kalp çarpıntısına , boğmacaya ve öksürüğe karşı faydalıdır.. Kanı sulandırır, tromboflebitte, lenf bezleri ödeminde etkili bir tedavi yardımcısıdır.

Kokulu Yonca Nasıl Kullanılır


Yaprak, çiçek ve sürgünleri toplanarak 35 derecenin altında kurutulur. Kuruturken çok dikkat edilmeli, havalı ve güneşli bir yerde kurutulmalıdır.Saklanması veya kurutulması sırasında küflenmiş olan bitki kullanılmamalıdır. Yoksa zehirlenmelere neden olabilir.

Kokulu Yonca Çayı


İki kahve kaşığı kurutulmuş ince kıyılan kokulu yonca otundan demliğe eklenir ve üzerine 300-400 ml kaynar su ilave edilebilir. 5-10 dk bekledikten sonra süzülerek tüketilir.

Taneleri toz haline getirilir, günde 4 gram tüketilebilir. 1 bardak kaynar suya, 10 gr kokulu yonca eklenir, 10 dk bekletilir, günde 2 bardak tüketilir. Soğuk algınlığında vede nefes yolları problemlerinde çay gibi içilirse oldukça faydalı olabilir.

Harici kullanımda, tohumu kaynatılır, suyu yumurta sarısı, küçük hindistan cevizi unu, keten tohumu unu ve de deniz tuzu ile karıştırılarak, gözde, rahimde vede makatta bulunan urlara yakı gibi konulmaktadır. Urları eritici 1 kabiliyeti bulunmaktadır.

Kokulu Yoncanın Yan Etkisi


Yoncanın saptanan herhangi bir yan etkisi ve ya zararı bulunmamaktadır. Fakat acı yonca olarak adlandırılan yonca bitkisinin bir türünün fazla ve uzun süre kullanılması tavsiye edilmemektedir. Yonca, oldukça faydalı bitki olacağı gibi aşırı ve yanlış kullanımında bazı olumsuz durumlar meydana gelebilir. Ciddi sağlık sorunu yaşayan, sürekli ilaç kullanan kişiler, hamileler, yaşlılar doktor tavsiyesiyle kullanması gerekmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)