Koka (Erythroxylon Coca)


Koka ağacı, kokaağacıgiller familyasında incelenen; Bolivya, Peru, Cava ve Sri Lanka gibi tropik bölgelerde yetiştirilen, 1-2 metre kadar uzayabilen çalı tipli bir ağaç türüdür. Çiçekleri küçük ve sarımsıdır. Meyveleri tek çekirdekli olup kırmızı kiraza benzemektedir. Bende bu yazımda koka nedir, neye iyi gelir, faydaları, yararları, koka yaprağı çayı nasıl yapılır, yan etkileri, nasıl kullanılır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Koka Nedir




Koka bitkisinin yaprakları kokain ve başka maddeler taşır. Kurutulmuş yapraklarına koka adı verilir. And Dağlarında yabani olarak yetişmekle beraber, yaprakları için özel olarak da yetiştirilmektedir. Koka yapraklarının uyarıcı ve kuvvet verici özellikleri de vardır. Amerika'nın bazı bölgelerinde, yerli halk tarafından koka yapraklarını çiğnemek adet haline gelmiştir.

Kokanın Faydaları


Koka uyarıcı ve kuvvet verici özelliğe sahiptir ve dayanıklılığı arttırıcıdır. Kişiye güven duygusu vermektedir ve bütün bu etkilerinin temel sebebi, barındırdığı kokain adlı kimyasaldır.

Kokain bağımlılık yapıcıdır ve zamanla gerginlik, sıkıntı, öfke, saldırganlık gibi olumsuz etkilere neden olabilir. Bundan kaynaklı, ticareti yasaklanmaktadır.

Koka Nasıl Kullanılır


Güçlü bir lokal anestezik olan kokain, duyu siniri liflerini felce uğratır ve yaygın olarak göz, burun ve boğaz ameliyatlarında, ayrıca üst solunum ve sindirim yolları tetkiklerinde kullandır. Çiğnenmiş koka yapraklarının besin değeri yüksektir; kalsiyum, demir, fosfor. A, B2 ve E vitaminlerini barındırmaktadır.

Perulu ve Bolivyalı kabileler koka yapraklarını gıda yetersizliği, mide bağırsak rahatsızlığı, mide bulantısı, baş ağrısı ve irtifa hastalığı tedavisinde kullanırlar. Konsantre halde kullanıldığında koka aşın derecede bağımlılığa yol açar ve tehlikelidir.Kokanın yaprakları kullanılır. Aynı zamanda, kola ile birlikte gazlı içecek yapımında da kullanılabilir.

Koka Yaprağı


Koka yaprağı And Dağları bölgesinde bulunan, Bolivya ve Peru’ya özel bir bitki olmasının yanında Kolombiya, Ekvador, Şili ve Arjantin’de de yetiştirilmektedir.

Bu saydığım ülkelerde mate ve ya koka çayı olarak bilinen çay, bu bin yıllık, sihirli ve tıbbi bitkiden elde edilmektedir. Uyarıcı etkisi kahveninkine benzemektedir ve aynı şekilde genel olarak yemekten sonra biraz bal ya da şekerle sindirimi kolaylaştırması için tüketilmektedir.

Doğal bir uyaran olsa da koka yaprağı çayı eksitan değildir, bundan kaynaklı günün herhangi bir zamanında gerginlik ya da uykusuzluğa yol açacağı endişesine düşülmeden tüketilebilmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)