Koca Yemiş (Arbutus Unedo)


Koca yemiş yani dağ çileği nedir merak edenler için çilek türünden olan bu besin türü oldukça faydalı olmasıyla dikkat çekmektedir.Halk arasında yaban çileği olarak bilinen dağ çileği, görünüşü ve tadından kaynaklı çilekten daha farklı bir özellikleri bulunmaktadır. Dağ çileğinin kuru meyve olarak da tüketebilirsiniz ve faydalarından yararlanmış olabilirsiniz. Yazımda bende bu meseleye dokundum. Ayrıca koca yemiş nedir, dağ çileği nedir, yaprağının faydaları nelerdir, kalorisi yüksek mi, nasıl tüketilir, neye iyi gelir, yan etkisi var mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Koca Yemiş Nedir





Koca yemiş, fundagiller familyasında incelenen meyveleri yenen bir çalı türüdür. 5-10 metre boylarında olmasına rağmen nadir de olsa 15 metreye uzayabilen türlerine rastlanmaktadır. Türkiye'de Marmara, Ege, Akdeniz ve Karadeniz bölgesindeki makilerle birlikte bulunmaktadır.

Dağ Çileğinin Özellikleri


Yapraklar tüysüz, üst yüzü parlak yeşil, alt yüzü daha açık yeşil, kenarları testere dişli, uçları sivri ve derimsi bir yaprağa sahiptir. Çiçekler beyaz renkli, uç kısımları yeşilimsi, salkım durumları halinde toplanmışlardır. Meyveleri küre biçiminde, 1-2 cm çapında, yüzeyi pürtüklü, önceleri yeşilimsi, olgunlukta ateş kırmızısı veya portakal rengindedir.

Koca Yemiş ağacının meyvesi çileğe benzer. Başta Limon sarısı renktedir ve tamamen olgunlaştıktan sonra kırmızı renge dönüşür. Meyve uzun zaman sapında durabilmekte ve mayhoş bir tadı vardır. Ağaçları çok dekoratif olduğu için süs bitkisi olarak da kullanılır

Koca Yemişin Faydaları


Koca yemiş başta idrar yolları enfeksiyonu ve mesane iltihaplanmasına karşı kullanılır. Homeopati’de mesane ve böbrek iltihapları, böbrek taşları, sık sık idrar yapma, idrar yollarının yanması ve idrarın çamursu ve sümüksü bir hal alması, üşütme sonrası idrar yolları rahatsızlıkları ve gece yatağı ıslatmaya karşı kullanılır.

Dezenfekte edici, antiseptik, damarları büzücü, tonik (vücudu kuvvetlendirici), üşüme rahatsızlıklarını ortadan kaldırıcı, tahrişi önleyici ve idrar söktürücü niteliktedir.

Koca yemiş, sinirleri yatıştırır ve kalp çarpıntısını giderir. Bronşitte faydalıdır. Nefes darlığını giderir ve öksürüğü keser. Karın ağrısı ve bulantılara karşı faydalıdır. Adet gecikmelerini gidermeye yardımcı olur. Antioksidan etkileri ile yaşlanmayı geciktirir. Cilt hastalıkları, kanser, alzheimer ve şeker hastalığına karşı koruyucudur.

Dağ Çileği C Vitamini Bakımından Zengin


Dağ çileği, beyaz kan hücrelerinin üretimini uyararak bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve aynı zamanda vücutta bir antioksidan görevi gördüğü bilinen C vitamini bakımından oldukça zengindir. Geleneksel olarak, bu çilekler dizanteriye iyi gelmektedir ve C vitamini eksikliğini önlemek için kullanılıyor ve kollajen üretimini hızlandırmaktadır.

Koca Yemiş Nasıl Kullanılır


Koca yemiş meyveleri taze şekilde, meyve tohumları kurutulup toz haline getirildikten sonra, taze yaprakları ise suyu sıkılarak kullanılır. Meyve tohumları kandaki şeker oranını düşürücü etkisi ile şeker hastaları için faydalıdır.

Koca yemiş meyveleri idrar söktürücü ve taş düşürücü olarak kullanılır. Taze yapraklarından elde edilen taflan suyu göğsü yumuşatır ve öksürüğü keser. Taze yaprakları zehirlidir. Bu nedenle, yaprakların yenmesi zehirlenmelere neden olabilir. Yalnızca su buharı ile yaprakların suyu çıkarılarak bu su kullanılır.

Dağ Çileği Zararları


Dağ çileği faydaları oldukça fazladır ve bilinen herhangi bir ciddi bir zararı bulunmaz. Fakat alerjik reaksiyona yol açabilecek bir meyve olduğundan, alerjisi olanların tüketmeden önce mutlaka doktora-uzman görüşmeniz önerilmektedir. Midesinde problem olan kişilerin de yine aynı biçimde, dağ çileği tüketmeden evvel kesinlikle doktorlarına danışmaları sağlıkları açısından önem taşımaktadır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)