Kibrit Otu (Lycopodium Clavatum)
Kibrit otu boyu 1-2 metreye kadar uzayan ve her zaman yeşil renkli kalabilen bir bitki türüdür. Doğrudan güneş ışığı maruz kalan yerlerde yetişmesi sıkıntılıdır. Daha çok gölgelik bölgelerde yetiştirilmektedir. 10 cm’ye varan yeşil tırtıllı dalları bulunur. Mısıra benzeyen başaklar vermektedir. Başaklarının içinde sporları bulunur. Bende bu yazımda kibrit otu nedir, çiçekli bitki midir, neye iyi gelir, zayıflatır mı, faydaları nelerdir, nerede yetişir, çayının faydaları nelerdir, yan etkileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar...
Kibrit Otu Nedir
Kibrit otu, ortalama 1 metreye kadar boylanabilen, çiçeksiz, otsu bir bitkidir. sarı çiçek tozu içeren başaklarıyla, diğer yosunsu bitkilerden kolayca ayırt edilir. Her zaman yeşil olan bu yosunsu bitki, iki metreye kadar uzayan tutunma filizleri ile ormanların zeminlerinde kök salarak uzanmaktadır.
Kibrit Otunun Özellikleri
Kibrit otu filizlerinden, 7-10 cm uzunluğunda, süpürge otuna benzeyen ama ondan çok daha yumuşak ve sık yapraklı pek çok dallara ayrılan saplar fışkırır. Çok yıllık, otsu ve çiçeksiz bir bitkidir. Kuzey-doğu Anadolu (Trabzon, Rize, Çoruh) dağlarının nemli kısımlarında (Orman açıklıkları) yetişir.çeşitli alkaloitler barındıran ve bununla beraber, sabit yağ (%50 civarında), mum ve şekerler, bitkinin diğer bölümlerinde taşıdığı alkoloidlerden çok az miktar, flavonlar ve triterpenler taşımaktadır.
Kibrit Otunun Faydaları
Kibrit otu çayı idrar arttırıcı, yatıştırıcı ve romatizma ağrılarını dindirici etkiler gösterir. Toz haline getirilen sporları yaraları kurutmakta etkilidir. Bebek pişiklerini iyileştirmeye yardımcı olmaktadır. İdrar söktürücü ve bağırsak spazmlarını çözücü etkilere sahiptir.
Karaciğer rahatsızlıklarına karşı da Kibrit otu son derece büyük faydalar sağlamaktadır. Ayrıca
mide bağırsak sorunları, kabızlık, bağırsak tembelliği gibi rahatsızlıklar için de doğal yollardan tedavi edici bir bitkidir
Mesane iltihaplarını giderici bir etkiye sahiptir. Romatizma ve gut sorunlarına karşı fayda sağlamaktadır. Kanama durdurucu etkileri ile gerek yaralanmalarda gerekse burun kanamalarında kanamayı durdurmaya yardımcı olmaktadır.
Kibrit otunun yararları arasında aynı zamanda kanama durdurucu etkisi de bulunmaktadır. Vücudun farklı bölgelerinde yaşanan yaralar kibrit otu ile kısa sürede durdurulabilir. Özellikle de burun kanamaları için oldukça etkilidir.
Soğuk Algınlıklarına Doğal Tedavi
Kibrit otu kış hastalıklarına karşı oldukça etkili olmaktadır. Soğuk algınlıklarına karşı kısa sürede tedavi edici özelliktedir. Kışın sık sık hastalanan ve hastalıktan uzun süre yakasını sıyıramayan kişilere kibrit otundan faydalanmaları tavsiye ediliyor. Kas ve eklem ağrılarında son derece olumlu etkiler göstermektedir. Kas gevşetici ve ağrı kesici özelliği bulunur.
Regl Düzensizliğine İyi Gelir
Kibrit otu adet sorunları yaşayan kadınların bu sıkıntılarından kurtulmasına yardımcı olur. Aynı zamanda regl dönemleri ağrılı geçen kadınların regl sürecini kolay atlatmasına yardımcı olmaktadır.
Kibrit Otu Kullanımı
Kibrit otunun başakları kurutulduktan sonra sporları toz haline getirilerek kullanılır. Bitkinin kendisi zehirli olduğu için, sadece bitkinin zehir içermeyen sporları kullanılmalıdır.
Kibrit Otu Çayı
Yarım tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış bitki, orta boy bir su bardağı dolusu soğuk suya katılır, kaynama derecesine kadar ısıtılır ve hemen süzülmeli. Günde sadece 1 bardak, sabah kahvaltısından önce yudum yudum içilmelidir. Karaciğer sirozu ve karaciğer kanserinde, günde 2 bardak içilebilir. En fazla 1 hafta süren bir çay küründen sonra en az 2-3 gün ara verilmelidir.
Yorumlar
Yorum Gönder