Kestane (Castanea Vesca)
Kestane dünya çapında tüketilen yenilebilir bir meyvedir. İlginçtir, kestane hem çerez hem de meyve olarak kabul edilmektedir. Bunun sebebi meyveler teknik olarak bir çiçekli bitkinin ürünü olarak tanımlanır ve birçoğu bu kategoriye girer.
Kestane hafif tatlı bir tada sahiptir ve çeşitli yemeklere kolayca eklenebilir. Çiğ kestane, pişirildikten veya kızartıldıktan sonra daha yumuşak hale gelen çok sert ve gevrek bir yapıya sahiptir. Bende bu yazımda kestane nedir, faydaları nelerdir, zararları nelerdir, çiğ kestane nasıl yenir, cinselliğe faydası var mıdır, nasıl tüketilir, neye iyi gelir, yan etkileri var mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
Kestane Nedir
Kestane kayıngiller familyasında incelenir; kışın yapraklarını döken, 25-30 metre kadar uzayan bir ağaç çeşididir. Yaprakları geniş bir yapıya sahiptir ve meyveleri iridir. Vatanı Akdeniz olan kestane ağacı 10-15 metre yüksekliğinde ılık ve bol ışıklı bölgelerde yetişen ağaçlardır.

Besleyici ve kalori değeri yüksek bir besin olan kestane B1, B2 ve C vitaminleri açısından oldukça zengindir. Kestanede bol miktarda yağ ve protein bulunmaktadır. Ayrıca potasyum, fosfor, magnezyum, klor, kalsiyum, demir, sodyum minerallerini de içermektedir.
Ülkemizin iklim ve toprak özellikleri kestane yetiştiriciliği için uygun olup, önemli bir üretim potansiyeline sahiptir. Türkiye, kestane üretiminde Çin, Güney Kore ve İtalya’ dan sonra 4. sırada yer alır.
Türkiye’de yetişen tek tür olan Anadolu kestanesi ( Castanea Sativa ), Kuzey Anadolu kıyılarından Marmara Bölgesi’nin içlerine ve Ege’ ye kadar geniş bir alana yayılır. Karadeniz’in Ereğli ilçesinden başlayan ve Sinop’a kadar uzanan kıyı şeridinde yetişen küçük meyveli kestane “kuzu kestanesi” olarak bilinmektedir.
Kestanenin Faydaları
Kalp ve kas sistemini uyarıp organizmanın su dengesini düzenleyen kestane, kasları güçlendiriyor, kan dolaşımını hızlandırıp varis ve basurların gelişimini önlüyor.
Vücuda kuvvet ve enerji verir. Cinsel gücü arttırır. Bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderir. Hastaların iyileşmelerini hızlandırır. Kestane, insan vücudu için gerekli olan yağ asitlerinden özellikle lineoleik asit bakımından zengin bir kaynağıdır.
Kandaki kolesterol oranını düşürür. Kan dolaşımını düzenler ve hızlandırır. Varis ve basur şikâyetlerini azaltır. Karaciğere ve mideye de faydalıdır. İshali keser. Kabuklarının suda kaynatılması ile hazırlanan ilaç; ateş düşürür ve sinirleri yatıştırır.
Kestanenin Besin Değeri
Kestane, en çok potasyum düşüklüğünden yakınanlara öneriliyor. Çünkü 100 gramında 500 mg potasyum bulunuyor. Fosfor,magnezyum, klor, kalsiyum, demir ve sodyum mineralleri ile C, B1, B2 ve P vitaminlerini barındırmaktadır.
Kestane, manganez, C vitamini ve tiamin gibi çeşitli mikro besinlerle birlikte iyi miktarda lif içerir. Aşağıdaki gıda değerleri, yaklaşık on kavrulmuş kestane için (yaklaşık 84 gram) belirlenmiştir:
206 kalori
44,5 gram karbonhidrat
2.7 gram protein
1.8 gram yağ
4.3 gram lif
1 miligram manganez (günlük ihtiyacınızın% 50'si)
21.8 miligram C vitamini (günlük ihtiyacınızın% 36'sı)
0,4 miligram B6 vitamini (günlük ihtiyacınızın% 21'i)
0.4 miligram bakır (günlük ihtiyacın% 21'i)
58.8 mikrografik folat (günlük ihtiyacınızın% 15'i)
0,2 miligram tiamin (günlük ihtiyacınızın% 14'ü)
497 miligram potasyum (günlük ihtiyacınızın% 14'ü)
0.1 miligram riboflavin (günlük ihtiyacın% 9'u)
0,2 89,9 miligram fosfor (günlük ihtiyacın% 9'u)
0,3 6,6 mikrogram K vitamini (günlük ihtiyacınızın% 8'i)
0,4 27,7 miligram magnezyum (günlük ihtiyacınızın% 7'si)
0.5 1.1 miligram niasin (günlük ihtiyacınızın% 6'sı)
0.6 0.5 miligram pantotenik asit (günlük ihtiyacınızın% 5'i)
0,7 0,8 miligram Demir (günlük ihtiyacınızın% 4'ü)
0.8 0.5 miligram çinko (günlük ihtiyacın% 3'ü)
Kestane Nasıl Kullanılır
Kestane taze olarak yenebileceği gibi haşlanarak ve kebap yapılarak da yenebilir. Aynı zaman kestanenin kabuğu ve ağacını kabuk ve yaprakları da kullanılabilir.
Kestanenin kabukları haşlanıp suyu tüketilirse sinirleri yatıştırır ve ateşi düşürücüdür. Bütün bu yararları yanında kestane, yüksek tansiyon ve damar sertliği şikayeti olanlara ve şeker hastalarına tavsiye edilmemektedir.
Kestane Unu
Kestane unu, çölyak ( Çölyak hastalığı; bağırsaklarda besin Maddelerinin sindiriminin ve emiliminin bozulmasına yol açan bir hastalıktır. Çölyak hastalığı olan insanlar, Buğday, Arpa, çavdar ve bir dereceye kadar da Yulafta da bulunan bir Protein olan gluten'e karşı hassasiyet gösterir. Bu kişiler gluten içeren gıdalarla beslendiklerinde ince bağırsaklarında oluşan immunolojik reaksiyonlar sonucu hücrelerde iltihap ve hasar oluşturur. Oluşan bu hasar sonrasında besin maddelerinin sindirimi ve emilimi bozulacağından, ishal ve zamanla vücutta bazı maddelerin eksikliği ortaya çıkar. ) hastaları için çok önemlidir. Gluten barındırmadığından kaynaklı hamur işlerinde buğday unu yerine kestane unu kullanılarak çölyak hastaları tarafından tüketilebilmektedir.

Yorumlar
Yorum Gönder