Kedi Nanesi (Nepeta Cataria)
Kedi nanesi otu ; ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından 250 farklı çiçek açan bir bitki türüdür. Kedi nanesi otunun boyu 50-100 cm kadar uzayabilmektedir. Bu otun çayı, boğaz ağrısı, sinüs basıncı ve baş ağrısı gibi soğuk algınlığı semptomlarını hafifletmeye yardımcı olmaktadır. Kedi nanesi otu, terlemeye yol açtığından ateşin düşürülmesinde de etkilidir. Bende bu yazımda kedi nanesi nedir, kafa yapar mı, neye iyi gelir, faydaları nelerdir, nasıl kullanılır, yan etkileri nelerdir, kedi nanesi otu çayı nasıl yapılır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
Kedi Nanesi Otu Nedir
Kedi nanesi otunun gövdesi çizgili, tüylü, keskin kokulu ve yeşil renklidir. Ayrıca yapraklar kalp biçimli ve kenarları dişli yapıdadır. Çiçekler bitki saplarının ucunda kümeler halinde bulunur.
Çiçekler keskin kokulu, beyaz, mavi, pembe ve leylak renklidir. Kedi nanesinde, strenellol, geraniol, tanen, uçucu yağ ve acı maddeler bulunur. Kediler bu bitkiyi çok sevdikleri için Kedi nanesi adını almıştır. Avrupa, Asya ve Afrika'ya özgüdür.
Kedi Nanesinin Faydaları
Kedi nanesi, terlemeyi sağladığı için çoğu zaman bitkisel çay olarak kullanılır. Orta yaşlı kişiler için sinirlilik, grip, ateşlenmelerin önlenmesi için kullanılmaktadır. Bunların dışında ağrılı mesane iltihabı sendromlarında, ishal, kolik ve bazı çocuk hastalıklarını iyileştirdiği, prematüre doğumlar ve sabah bulantılarını giderilmesinde de etkilidir.
Ayrıca uykusuzluk, stres, adetle ilgili kramplar, öksürük ve bağırsaklara ait rahatsızlık gibi bulguları hafifletmek için kullanılır.
Kedi nanesi, sinirleri yatıştırıcı etkisi vardır. Baş ağrılarını hafifletici etkisi vardır. Uykusuzluğu gidermek için kullanılır. Mide bulantısını geçirici etkisi vardır. Antiseptik özelliğe sahiptir aynı zamanda akne ve sivilceler için kullanılabilir. Haşere kovucu olarak kullanılır.
Kedi Nanesi Çayı
Kedi nanesinin yaprak ve çiçekleri kullanılır. Kurutulmuş olan bitki kısımlarından bir su bardağı kaynamış suyun içerisine bir tatlı kaşığı ilave edilir, 10 dk demlendirilir. Hazırlanan çaydan günde 2-3 bardak içilebilir. Antiseptik özelliği için özellikle yaş bitki tercih edilir, yaprak ve çiçekleri lapa haline getirilerek sorunlu bölgeye uygulanır.
Çıban Tedavisi Kedi Nanesi
Çıban tedavisinde kedi nanesinin körpe yaprakları ve çiçekli başağı ezilip yara lapası yapılır. Bu lapa çıbanlara sürülür. Akne, baş ağrısı ve şakakta duyumsanan rahatsızlıklar için yukarıda tarifi verilen infüzyon, ovuşturularak yüze ve şakaklara uygulanmaktadır.
Kedi Otu Yan Etkileri
Kedi otunu sinirlerinizi gevşetmesi için kullanıyorsanız banyo suyuna ekleyerek teninizle temas etmesini sağlayabilirsiniz. Piyasada kedi otunun damıtılmasıyla elde edilen kedi otu esansını da tüketebilirsiniz. Kedi otundan çay olarak faydalanabilirsiniz: Kedi otu bitkisinden 1 çay kaşığını kaynamış suya katıp 10 dakika süresince demlenmesini bekleyebilirsiniz. Süre sonunda ılıdıktan sonra tüketebilirsiniz. Faydalı yanları olmasının yanında zararları yönleri de bulunmaktadır. Önerilen dozdan daha fazla tüketildiğinde baş ağrısı, görmede bulanıklık ve huzursuzluk yapabilmektedir. Sürekli kedi otu kullanıyorsanız 1 aylık ara vermeniz gerekiyor. Aksi durumda uyarıcı etki meydana getirir. Kolesterolü etkileyen, antidepresan ve mantar ilaçları kullananlar kedi otundan uzak durması gerekmektedir. 2 yaşını geçmemiş çocuklara kesinlikle verilmez. Emziren ve hamile kadınların kullanımı oldukça sakıncalıdır.
Yorumlar
Yorum Gönder