Kebere (Capparis Spinosa)


Kapari, keper, gebere, kedi tırnağı, menginik, hint hıyarı olarak bilinen kebere özellikle coğrafyamızda Ege Bölgesinde yetişmektedir. Bitki, çoğunlukla İspanya'dan İsrail'e kadar Akdeniz kenarı boyunca büyümektedir. Tuzlu suya toleranslı bitki hayatta kalabilir ve hatta aşırı kuraklıkta gelişebilir. Bu çok faydalı bitkinin faydaları saymakla bitmez. Bende bu yazımda kebere nedir, kapari nedir, cinselliğe etkileri nelerdir, faydaları nelerdir, zehirlenmeye neden olur mu, neye iyi gelir, nasıl kullanılır, yan etkileri var mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Kebere Otu Nedir




Kebere otu, capparaceae familyasında incelenen dikenli bir bitki türüdür. Özellikle Akdeniz ikliminin etkili olduğu yerlerde yetişse bile, Karadeniz sahili dışında tüm bölgelerde bulunabilir.  İklime göre, mayıstan itibaren çiçeklenme dönemi sürekli olarak devam ederek ağustos-eylül zamanı karpuza benzeyen meyveleri vardır.

Çiçek açmadan önceki küçük tomurcukları (gebre, kebere, kapari) toplanarak tuzlu suda muhafaza edilir. Gıda, kozmetik, boya ve ilaç sanayisinde kullanılan bitki, salamura ve ya konserve şeklinde tüketilmektedir.

Konserve olarak hazırlanan gebre; turşu, salata, pizza üstü, balık ve av etleri yanında garnitür olarak yenilmektedir. Bezelye büyüklüğündeki tomurcuklarının protein ve vitamin, mineraller, rutin ve hardal yağı glikosit yönünden oldukça zengin olması, onu doyurucu bir gıda haline getirmektedir.

Kebere Otunun Faydaları


Özellikle kanser hastalarında trombosit sayısını yükselttiğinden faydalıdır. Sindirim sistemini düzenler. Kabızlık gidericidir. İdrar söktürücüdür. Balgam söktürücüdür. Solucan ve parazit düşürücüdür. Ağrı kesicidir. Romatizma rahatsızlıklarına iyi gelir.

Kebere otu , felçten korur. İskorbit hastalığında kullanılabilir. Kan bozukluklarına faydalıdır. Gut hastalığına iyi gelmektedir. Antitümör etkilidir. Hemoroid hastalarına fayda sağlamaktadır. Dalak büyümesinde faydalıdır. Kalça rahatsızlıklarında kullanılır. Adet düzenleyicidir.

Kebere otu, diş ağrılarını keser. Karaciğer fonksiyonlarını düzenleyicidir. Mide ülserini iyi eder. Multipl Skleroz (MS) hastalığında faydalıdır ve cinsel gücü özelliği vardır. Avrupa’da meyveleri ve çiçek tomurcukları, müshil (kabızlık giderici) ve diüretik (idrar söktürücü) olarak kabul edilmekte, uyarıcı ve iskorbüt hastalığını önleyici olarak değerlendirilmekte.

Kapari Otu ile Kemik Sağlığı


Kapari, kemikleri güçlendirmeye yardımcı olan fazla miktarda K Vitamini barındırmaktadır. Kemik gücünün azalmaya bağlı olmasıyla ortaya çıkan osteoporoz, artrit gibi durumlara iyi gelir. Kemikle ilgili sorunların olasılığını düşürmeye yardımcı olmaktadır.

Doğal Sivilce Tedavisi


Kapari, kızarıklık ile kendini gösteren tahriş ve iltihaplanma sebebiyle akne gibi cilt sorunlarının tedavisinde en iyi seçeneklerden biridir. Bu nedenle, birçok cilt bakım ürünü de içeriğe dahil edilmiştir. Antioksidanlar barındıran bu bitki, kırışıklıklar ve ince çizgiler gibi yaşlanma belirtilerini geciktirmeye yardımcı olabilmektedir.

Kebere Otu Nasıl Kullanılır


Kebere otu çiçek tohumları açmadan önce toplanarak ilaç yapımında kullanılır. Ayrıca, meyveleri ve yaprakları da kullanılır. Turşusu yapılır. Salatalarda ve balık yemeklerinde farklı bir lezzet vermek için garnitür olarak kullanılır.

Kebere Zeytini


Kebere zeytini salamurası (takviye için) sabah-akşam aç karna tüketmek kaydı ile haftada en az 1 kg tüketilebilir. (1 kasenin içine bir miktar kapari salamura koyup, kaseye zeytinyağı, kekik, ve nar ekşisi ekleyip karıştırıyor ve kaşıkla tüketiyoruz.)

Kebere Çayı


Bir demlik 6 bardaklık sıcak suya bir miktar (yarım veya bir çay kaşığı) kapari çayından koyup 5 dakika demlendikten sonra şekersiz olarak tüketilebilmektedir. Günde sabah, öğlen ve akşam aç karna olmak üzere 3 fincan kapari çayı tüketilebilir. Bu vücudumuza antioksidan yarar sağlayacaktır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Basur Otu (Rnunculus Ficaria)

Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)