Kebabe (Piper Cubeba)


Hindistanda  yaygın şekilde yetişen ve kullanılan bir bitki olan kebabe bitkisinin meyvesi hindistan eriği ve kebabiye adıyla da bilinmektedir. Kebabe meyvesi kurutularak toz haline getirilir ve baharat olarak kullanılabilir yada karabiber gibi tane olarak da kullanılabilme özelliğine sahiptir. Görüntü itibariyle de kurutulmuş kebabe meyvesi karabibere benzemektedir. Kebabe meyvesi ses kısıklığına karşı oldukça etkili olabilmektedir. Bundan kaynaklı özellikle ses sanatçılarının tercih ettiği bir besindir. Bende bu yazımda kebabenin özelliklerine değindim. Umarım faydalı olur. İyi okumalar.

Kebabe Nedir




Kebabe, karabibergiller familyasında incelenen bir bitki türüdür. 8-10 metre kadar uzayabilen fakat budanarak yarı boyda tutulan odunsu ve boğumlu gövdeli, tırmanıcı çok yıllık ve çalımsı bir bitkidir.

Üçgensi yaprağı vardır.8-15 cm uzunluğunda başak oluşturur. Hafif etli meyveleri,önce yeşil ardından kırmızı olgunlaşırken de sararır.

Kebabe Özellikleri


Uçucu ve sabit yağ, kebabe asidi ve piperin içerir. Kebabe, karabiber bitkisinin akrabası olarak tanımlanabilir ve bu bitkinin anavatanı Endonezya ve Çin'dir. Genel olarak Cava ve Sumatra adalarında yetişmektedir. Bundan kaynaklı Cava biberi olarak da anılır. Yemeklere (özellikle köfteye) çeşni için kullanılır.

Kebabe baharatı, kebabe bitkisinin küçük ve siyah uzantıları olan meyvelerinin güneşte kurutulmasıyla elde edilmektedir. Günümüzde pek tanınmayan bir baharattır.

Kebabenin Faydaları


İştah açıcı sindirim kolaylaştırıcı, mikrop öldürücü etkileri vardır. Tifüs ve solunum yolları hastalarında genital bölge organlarının iltihaplarında, prostat büyümesi ve iltihabına, idrar yolları iltihaplarına, bel soğukluğu ve idrar tutamamaya kronik nefrit ve ağrılı idrar yapmaya karşı etkili olabilmektedir.

Kebabe aynı zamanda karaciğere iyi gelebilir ve kumları eritmektedir. Ağız kokusunu ve ses kısıklığını giderir. Solunum yolu hastalıklarına karşı faydalıdır.

Kebabe Nasıl Kullanılır


Meyveler kurutulup toz haline getirildikten sonra hem baharat olarak hem de ilaç niyetine kullanılır. Çayı hazırlanabilir. Ağızda çiğnenirse diş etlerini kuvvetlendirebilir, sesi açar ve ağızdaki yaraların iyileşmesini hızlandırır.

Kebabe Çayı


Bir fincan kaynayan suya bir çay kaşığı kuru kebabe meyvesi tozu eklenmektedir ve 5 dakika demlenmesi için bekletilir. Aynı zamanda bir tatlı kaşığı bal ilave edilerek tüketilir. Günde bir kez içilmesi yeterli gelecektir. Aşırıya kaçmadan tüketmemeniz gerekiyor.

Çayı özellikle ses kısıklığına ve öksürüğe karşı fayda sağlayacaktır. Ses kısıklığına karşı kebabe çayını kullanmayı hedefliyorsanız içine yarım çay kaşığı kadar zencefil de katabilirsiniz. Bal ve zencefil çayın etkisini daha da güçlendirici bir etkiye sahiptir.

Kebabe Baharatı


Kebabe meyveleri olan bir bitkidir. Fakat kurutulduktan sonra lezzetli bir baharat elde edilebilmesi mümkün olmaktadır. Bu faydasından kaynaklı kebabiye baharatı yemekleriniz için vazgeçilmez bir şekle bürünebilmektedir. Yemekler dışında Türkiye’de köfte çeşnisi olarak sıkça karşımıza çıkmaktadır. Fakat bilmediğimiz için lezzetin kaynağını farklı baharatlarda arayabiliriz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)