Kavun (Cucumis Melo)


Kavun, cucurbitaceae familyasında incelenen bir bitkidir. Soluk yeşil tenli ve etli yuvarlak bir şekli bulunmaktadır. Kavun, karpuz ile benzer miktarda yüksek miktarda su barındırmaktadır. Kavun, güneşin kavurucu sıcağında yemek için oldukça uygundur. Kavun, dehidratasyon şeklinde bilinen vücut sıvısı eksikliğini gidermek maksatlı en iyi meyvedir. Bende bu yazımda kavun nedir, faydaları nelerdir, nasıl yenir, besin değeri nedir, yararları nelerdir, yan etkileri var mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Kavun Nedir




Kavun (Cucumis melo), kabakgiller familyasında incelenen sürüngen gövdeli bitki türüdür ve bu bitkinin iri meyvesidir. Olgunlaşmamış hali de meyve şeklinde tüketilmektedir ve bu haldeki meyvesine kelek deniyor. Aynı zamanda kavun bir yıllık otsu bir bitkidir.

Kavunun Özellikleri


Anayurdu Orta Asya İran ve Anadolu'dur.  Büyük yapraklı, sarı çiçekli, sürüngen bir bitki olan kavun sulu ve kokulu bir meyvedir. Bol miktarda su barındırmasının yanında A ve C vitaminlerince de zengin bir besindir. Ayrıca iyot ve krom gibi mineralleri de içinde barındırır.

Kavunun Faydaları


Vücudu serinletir. İdrar söktürücüdür. Kabızlığa iyi gelmektedir. Romatizma ve basur şikayetlerini azaltmaktadır. Böbrekleri temizler. Böbrek taşlarını ve kumlarını dökmeye yardımcı olmaktadır. Yatıştırıcı etkisi ile rahatlık vermektedir ve uykusuzluğa iyi gelir. Cildin taze görünmesini sağlamaktadır.

Kavun  eğer günlük beslenme düzeninizde yeterli miktarda potasyum almazsanız sorun yaşamaya başlarsınız. Günde bir dilim kavun tüketerek, günlük almanız gereken potasyumun %15’ini karşılamış oluyorsunuz.

Kavun çekirdekleri kaynatılıp birer bardak içilirse göğüs nezlesi olan hastalara şifa vermektedir. Karaciğer hastalıklarına kavun çekirdeği kaynatılıp Suyunun içilesi çok faydası dokunur.

Kavun çözünür lif ve çözünmez lif barındırmaktadır. Çözünür lif karbonhidrat emilimini yavaşlatarak dengeli bir şekilde kan şekerinin tutulmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca vücudun bu sayede kolesterolünü de düşürür.

Kavun Nasıl Kullanılır


Kavun taze olarak yenir. Ayrıca, kabukları ve çekirdekleri de kullanılır. Çekirdekleri dövülüp suda kaynatıldıktan sonra elde edilen su içilirse göğüs ağrısı ve öksürüğe iyi gelir. Yanıklara kavun konursa ağrıyı hafifletir ve iyileşmesini hızlandırır.

Cilt Bakımı Kavun


Cilt bakımı noktasında da faydalı bir besin olan kavun, ezilip soğuk süte katıldıktan sonra yüze uygulandığında cildi nemlendirir. Özellikle kuru ciltlere çok faydalıdır. Kavun tam olarak olgunlaşmadan tüketilmemesi gerekmektedir. Aynı zamanda, ülseri ve sindirim sistemi iltihabı olanlara tavsiye edilmiyor. Kavun içinde de fazlaca şeker olmasından dolayı şeker hastalarının dikkatli tüketmesi gereken bir meyvedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Peygamber Çiçeği (Centaurea cyanus)

Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)

Taflan (Prunus Laurocerasus)