Katır Tırnağı (Spartium Junceum)
Botanik biliminde adı “Spartium Junceum” denen katır tırnağı bitkisi, bitki soyu biçiminde baklagiller familyasında incelenmektedir. Bir çeşit çalı olan bu bitki, her daim dik duran, çalımsı ve yeşil renkli bir bitki olarak göze çarpıyor. En çok Akdeniz’de bulunan bu bitki Akdeniz’deki kadar sık olmasa da Güneybatı Asya bölgesinde ve Afrika’da da bulunmaktadır. Bende bu popüler bitkinin özelliklerini sizler için araştırdım. Yazımda ayrıca katır tırnağı nedir, nasıl çoğaltılır, neye iyi gelir, faydaları nelerdir, neye iyi gelir, yan etkileri var mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
Katır Tırnağı Otu
Katırtırnağı (Spartium junceum), baklagiller familyasında incelenen Akdeniz'e özgü bir çalı türü. Akdeniz dışında Kuzeybatı Afrika ve Güneybatı Asya'da bulunur. Genellikle kuru, kumlu topraklarda ve güneşli yerlerde görülür.
Katır Tırnağı Özellikleri
Katırtırnağı 2-5 m uzunluğunda (bazen 5 m) çok sayıda gövdeye sahip bir çalıdır. Kalın, etli gri-yeşil sürgünleri ile 1–3 cm uzunluk ve 2–4 mm genişliğinde seyrek küçük yaprakları vardır. Fotosentez olayı daha çok yeşil sürgünlerde meydana geldiği için yaprakların işlevi önemsizdir. Sparetin başta olmak üzere, sarothamnin, genistein ve oxytyramine barındırmaktadır.
Geç ilkbahar ve yazın gelişen, oldukça yoğun ve hoş kokulu soluk sarı çiçekleri 2 cm çapındadır. Yaz sonunda olgunlaşan siyah legümenler 4–8 cm uzunluk, 6–8 mm genişlik ve 2–3 mm kalınlıktadır. Legümenler çatlayarak açılmakta ve çoğu kez işitilebilecek düzeyde olan bu çatlama ile tohumlar ana bitkiden ayrılarak etrafa saçılmaktadır.
Katır Tırnağının Faydaları
Hafif kalp ritim bozukluklarına iyi gelmektedir. Kalp üzerine etkileri uzun süreli kullanımlarda kendini göstermektedir. Rahim kasılmalarını da uyarıcı etkileri bulunmaktadır.
Bu etkileri ile adet kanamalarını kolaylaştırır ve doğum sonrası rahmin kendini toparlamasına yardımcı olmaktadır. Hazmı kolaylaştırır ve idrar söktürür. Taş düşürmeye yardımcı olur. Aynı zamanda kabızlığı giderici bir etkiye sahiptir ve nikotin etkisini arttırıcı özelliği bulunmaktadır.
Katır Tırnağı Nasıl Kullanılır
Bitkinin toprak üstü kısımları kullanılmaktadır. Kurutulan çiçekleri sıcak suda 10 dakika kadar demlenerek çayı hazırlanabilmektedir. Kaynatılarak bal ile tatlandırılıp günde 3 defa 1′er çay bardağı içilir. Adi Katırtırnağı (Spartium junceum) ile karıştırılabilmektedir. Adi katır tırnağı bitkisi Türkiye'de yaygın şekilde bulunmakla birlikte zehirlidir.
Katır Tırnağı Otu Zararları
Tüm şifalı bitkiler için bulunan ve atlanmaması gereken bir detay da bu bitkilerin tam saptandığı ölçülerde tüketilmesi ve fazlasının mutlaka herhangi bir zarar yol açabileceğini unutmamak gerekmektedir. Aynı zamanda bilmemiz gereken bir diğer nokta Türkiye'de yetişen katır tırnağı otu cinsi zehirlidir. Bundan kaynaklı verilen tarife uygun ve eksiksiz kullanımı gerekmektedir.
Yorumlar
Yorum Gönder