Kasık Otu (Hernia Glabra)


Kasık otu Haziran’dan Eylül’e kadar toplanarak kurutulmaktadır ve taze şekilde tentürü veya natürel ilacı yapılır. Bitkinin şifalı kısmı yaprak ya da çiçekleri güneş altında kurutulmaz, mutlaka gölgede kurutulsı gerekmektedir. Sadece bitki kökleri Güneş’te kurutulabilir ve kurur kurumaz hemen paketlenip depolanması gerekmektedir. Şifalı bitkilerin aktarlarda açıkta satılması kalitesini kısa sürede düşürebilir ve etkisini oldukça azaltmaktadır. Bende yazımda bu kasık otu üzerine bir yazı hazırladım. Yazımda ayrıca kasık otu nedir, neye yarar, nasıl kullanılır, faydaları nelerdir, yararları nelerdir, yan etkileri var mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Kasık Otu Nedir




Kasık otu ; gülgiller familyasında incelenen ve çok yıllık dayanıklı otsu bitkidir. Avrupa’nın ve Asya’nın ılıman iklimi olan bölgelerinde yetişmektedir. Türkiye’nin hemen her bölgesinde doğal olarak yetiştiriliyor. Gövdesi yere yatık bir kısmı hafif kalkık şekilde 10-30 cm kadar uzayan ve dalları çevresine yayılmaktadır.

Yaprakları karşılıklı, oval, koyu yeşil renkte, ayrıca ana yaprakların yanında 4-8 adet yan yaprak bulunur. Çiçekleri oldukça küçük, sarımsı yeşil renkte ve beş adet taç yaprağa sahiptir.

Kasık otu Güneşli ve kısmen gölge yerleri ve nemli toprakları seven kasık otu en çok orman kenarlarında görülür. Bitki, tohumlarının hayvan postuna takılıp çevreye taşınmasıyla yayılır ve tohumun düstüğü yerde çoğalır.

Kasık Otunun Faydaları


Mesane ve böbrek taş, kum ve zararsız urlara karşı ve kasık yırtılmasına (fıtık) karşı kullanılabilir. Mesane kaslarını gevşetir, bu nedenle mesane kramplarını çözücü etkisi vardır. Safra söktürücü niteliktedir. Sindirimi kolaylaştırıp mideyi rahatlatır.

Kasık Otu Nasıl Kullanılır


Kasık otu hazirandan eylüle kadar toprak üstünde kalan  bölümleri bitki çiçek açmaya başladığında toplanır. 40 dereceyi aşmayan sıcaklıkta ve gölge yerde kurutulur.

Kasık otu kaynatılmamalıdır, şayet kaynatılır ise birleşimindeki eter yağ türevlerini kaybeder. Kasık otundan iki kahve kaşığı demliğe konur ve üzerine 300-500 ml kaynar su ilave edilerek 10-15 dakika demlenmesi beklenmektedir.

Yaralar ve cilt problemleri için bitkinin taze toprak üstü kesimleri ezilerek bir yara lapası hazırlanır ve yaralara dıştan uygulanır.

Kasık Otu Çayı


Kasık otundan iki kahve kaşığı demliğe eklenir ve üzerine 300-500 ml kaynar su katarak 10-15 dakika demlenmesi beklenmektedir. Kasık otu asla kaynatılmamalı, fakat kaynatılırsa birleşimindeki eter yağ türevlerini kaybeder.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)