Karnıyarık Otu (Plantago Psyllium)


Karnıyarık otu genel olarak kabuk, granül, kapsül ya da toz biçiminde bulunmaktadır. Kapsül olarak alındığı üzere gıda takviyesi olarak, bir bardak su ile beraber günde iki sefer üç kapsül alınabilmektedir. Fakat bu miktar başlangıçta 1-2 kapsül olması gerekmektedir. Zamanla derece derece artırılabilmektedir. Aç karnına alınması önerilmektedir. İlaç yerine geçmemekle beraber kilo vermeye yardımcı olmaktadır. Bende bu yazımda karnıyarık otu nedir, nasıl tüketilir, nerede yetişir, zayıflatır mı, neye iyi gelir, faydaları nelerdir, yan etkileri var mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Karnıyarık Otu Nedir



Karnıyarık otu, 30 cm kadar uzayabilen, koyu renkli çiçeklere sahip olan, tüylü, otsu bir bitki türüdür. Çiçekleri küçük ve 4 parçalı olarak bilinmektedir, gövdenin ucunda başak durumunda toplanmıştır.

Dünyanın bir çok ülkesinde salata olarak yenilen bir bitkidir. Beta-karoten, kalsiyum ve askorbik asit (C vitamini), allantion, apigenin, aucubin, baicalein, linoleic acid, oleanolic acid, sorbitol ve tannin barındırmaktadır.

Karnıyarık Otu İçeriği

Kaliteli lifler özel olarak tohumun kabuğunda bulunmaktadır. Tohumunda müsilaj ve ya bitkisel polisakkarit ya da prebiyotikler bulunur. Su ile temas ettiğinde şişer ve kaygan bir forma kavuşur. Aynı zamanda yağ asidi barındırmaktadır.

Karnıyarık Otunun Faydaları

Kurutulmuş olgun tohumları 2-3 mm uzunlukta, esmer veya koyu esmer renkli, kayık biçiminde, tatsız ve kokusuz taneler olup; önemli oranda suda çözünebilir doğal lif (fiber) içerir. Bu lifler suda şişme yapar ve dışkının kolay vücuttan atılmasına yardımcı olur.

Müshil etkisiyle idrar söktürür ve kabızlığı giderir. Tokluk hissi vererek ve sindirimi arttırarak kilo vermeyi kolaylaştırır. Gaz söktürücüdür.

Kan şekerini ayarlamaya yardımcı olarak şeker hastaları için faydalı olur. Yüksek kolesterolü düşürür. Kolon kanseri başta olmak üzere, kansere karşı koruyucudur.

Karnıyarıkotu tohumundan elde edilen çözünebilir lifler (fiber), buğday kepeği gibi çözünemeyen liflerden büyük farlılıklar gösterirler. Elma, yulaf ve arpa da çözünebilir lif içerirler.

Karnıyarık Otu Nasıl Kullanılır

Kurutulup toz haline getirilen tohumu suya katılarak kullanılır. Müshil olarak kullanılacaksa bol su ile alınmalıdır. Karnıyarık otunu alırken bol bol su içilmelidir. Eğer yeterli su içmezseniz, sindirim sisteminde tıkanmalar olabilir.

Ayrıca eğer astım hastasıysanız bu bitkiyi kullanmayın. Çünkü karnıyarık otu tohumlarının tozlarının solunmasının, aralarında ciddi astım nöbetlerinin de bulunduğu bazı alerjik reaksiyonlara yol açtığı rapor edilmiştir.

Karnıyarık Otunun Yan Etkileri

Midede reflü problemi yaşayan ve ya bağırsak problemi yaşayan kişiler, ve ya bu problemlerden şüphe duyanlar karnıyarık otunu kullanmaması gerekmektedir. Karnıyarık otunu kullananların ise, karnıyarık otunun müshil etkisine sahip olduğu unutulmamalıdır ve çok uzun süreli kullanım gerçekleştirmemeleri gerekiyor. Karnıyarık otunun kullanılmasının önerilmediği bir diğer kesim de, hamile kadınlar, bebek emziren anneler ve bebeklerdir. Vücudunda bir takım alerjik reaksiyonlar görülen kişilerin de karnıyarık otu kullanımını uzun süre gerçekleştirmeleri, alerjik reaksiyonların artış göstermesine yol açabilmektedir. Bunun yanında karnıyarık otunun kullanımının ardından bir bardak su içilmesi öneriliyor

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)