Kara Lahana (Brassica Oleracea Acephala)
Kalorisi olabildiğince düşük olan karalahana, bağışıklık sistemini güçlendirmektedir ve içeriğinde çokça C vitamini, potasyum ve kalsiyum bulunmaktadır. Folik asit bakımından zengin olan bu besin için bebek sahibi olmak isteyen anne adaylarının tüketmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Kara lahana A, B, C , E vitaminleri, kalsiyum, potasyum, kükürt, magnezyum, demir, çinko mineralleri açısından oldukça zengindir. Bende bu yazımda kara lahana nedir, yararları nelerdir, zayıflatır mı, kara lahana suyunun faydaları nelerdir, kara lahana çorbası neye iyi gelir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
Kara Lahana Nedir

Kara Lahana Özellikleri
İri ve kalın yapraklı bir bitki olan Kara lahana, C vitamini açısından zengindir. Ayrıca, A, B, E vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, kükürt, magnezyum, bakır ve demir minerallerini bol miktarda içerir.
Kara lahana özellikle Doğu Karadeniz ( Ordu, Giresun,Trabzon, Rize, Artvin) halkının temel besin maddesidir. Yaz-kış tüketilen bu sebzenin adı Eski Yunanca'daki lahana "yenilebilen sebze" kelimesinden gelmekte ve bölgede pancar, kelem, pezük, lu (Lazca), şaviphali (Gürcüce)olarak da adlandırılmaktadır.
Kara Lahananın Besin Değeri
Bir bardak çiğ lahana yaklaşık 67 gram gelir ve besin değerleri aşağıdaki gibidir;
A Vitamini: Günlük ihtiyacımızın %206'sı (beta-karoten)
K Vitamini: Günlük ihtiyacımızın %684'ü
C Vitamini: Günlük ihtiyacımızın %134'ü
B6 Vitamini: Günlük ihtiyacımızın %9'u
Manganez: Günlük ihtiyacımızın %26'sı
Kalsiyum: Günlük ihtiyacımızın %9
Bakır: Günlük ihtiyacımızın %10'u
Potasyum: Günlük ihtiyacımızın %9'u
Magnezyum: Günlük ihtiyacımızın %6'sı
Ayrıca, B1 vitamini (tiamin), B2 vitamini (riboflavin), B3 vitamini (niasin), demir ve fosfor için %3 veya daha fazla içerir.
Kara Lahananın Faydaları
Çok besleyici bir sebze olan kara lahana, cilt, diş ve kemik dokularının sağlamlığını arttırır. Vücuttaki zehirli maddelerin uzaklaştırılmasını sağlar. İştah açar. İdrar söktürür ve kabızlığı giderir. Kansızlıkta faydalıdır.
Özellikle taze kara lahana suyu mide ve bağırsak ülserine iyi gelir, bağırsak kurtlarını düşürmeye yardımcı olur ve bağırsak iltihaplarına karşı koruyucudur. Vücudun direncini arttırmaktadır ve zararlı bakterileri öldürücü niteliktedir. Kansere karşı oldukça iyi bir koruyucudur.
Kandaki şeker oranını düşürür. Astım, romatizma, siyatik, sarılık ve safra kesesi hastalıklarında faydalıdır. Ses kısıklığını giderir. Göğüs ucunda oluşan çatlakları gidermeye yardımcı olur.
Göz Sağlığına Kara Lahana
Lahana oldukça zengin bir “beta-karoten” deposudur. Beta-karoten göz sağlığı noktasında oldukça önemli bir besindir. Bundan kaynaklı karalahana, yaşlandıkça artan makula (gözün arka kısmındaki retina tabakası) dejenerasyonun önüne geçerek katarakt problemini geciktirmeye yardımcı olmaktadır. Beta-karoten ayrı zamanda anti-kanserojen etkisiyle prostat kanseri riskini düşürmede olumlu etkiye sahip olmaktadır. Kara lahana kalsiyum, magnezyum ve potasyum gibi mineraller açısından önemli bir kaynaktır. Bu üç temel mineral kemik yapısının korunmasına yardımcı olur, osteoporoz ve kemik erimesi gibi hastalıkların önlenmesinde önemli rol oynamaktadır.
Kara Lahana Nasıl Kullanılır
Çiğ olarak yemek veya sıkarak suyunu içmek daha faydalıdır. Çoğunlukla yemeği yapılarak kullanılır. Ayrıca, sıkılarak suyu çıkarılıp içilebilir. Aynı zamanda merhem olarak da hazırlanıp yanıkların tedavisinde kullanılmaktadır.Kara Lahana Guatr rahatsızlığı olanlara tavsiye edilmez.
Kara lahana, tüm Turpgiller gibi vücudun iyot emilimini azalttığı için haftada 2–3 defadan fazla tüketilmemesi önerilir.
Yorumlar
Yorum Gönder