Kanarya Otu (Senecio Vulgaris)


Kanarya otu bileşikgiller familyasındandır. Bu ot 70-150 cm kadar uzayabilir ve kahverengimsi esmer bir gövde, alt bölümü nadiren, üst kısmı oldukça sık çatallaşan bir yapıdadır. Yaprakları eliptik ya da mızrak biçiminde, kenarları kertikli, ortada derin bir damar, koyu yeşil renkli, 15-30 cm boylarında, 7-12 cm eninde , kısa saplı ve değişken sıra ile dizilmiş yapıdadır. Çiçekleri bitkinin en üst noktasında 20-50 adet bir arada geriden şemsiye şeklinde, her bir çiçeği 3-5 altın sarısı renkli ve dil biçiminde, taç yaprakları, ortada boru biçiminde esmer 5-15 adet göbek yaprakları ve bunları saran çan şeklinde kupa yaprağı bulunmaktadır. Bende bu yazımda kanarya otu nedir, kanarya otu çiçeğinin faydaları nelerdir, özellikleri nelerdir, neye iyi gelir, nerede yetişir, çayı nasıl demlenir, yan etkileri var mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Kanarya Otu Nedir




Kanarya otu, silindir biçiminde sarı renkli çiçekler açan, 10 - 30 cm boylarında, otsu bir bitkidir.Yaprakları eliptik veya mızrak şeklinde, kenarları kertikli, ortada derin bir damar, koyu yeşil renkli, 15-30 cm uzunluğunda, 7-12 cm eninde, kısa saplı ve değişken sıra ile dizilmiştir.

Çiçekleri bitkinin en üst noktasında 20-50 adet bir arada geriden şemsiye görünümünde , her bir çiçek 3-5 altın sarısı renkli ve dil şeklinde, taç yaprakları, ortada boru şeklinde esmer 5-15 adet göbek yaprakları ve bunları saran çan şeklinde kupa yaprağına sahiptir. Bitki reçine, tanen, inulin, flavonol, farklı alkaloitler ve uçucu yağ barındırmaktadır.

Kanarya Otunun Faydaları


Kanarya otu idrar söktürücü ve terletici özelliktedir ve bağırsak kurtlarını düşürücüdür. Kanamayı durdurucu etkileri ile kanamaları durdurabilir ve yaraların iyileşmesini hızlandırmaktadır.

Regl döneminde meydana gelen kanamayı kolaylaştırmasının yanında durmayan regl kanamalarını durdurmaya da yardımcı olabilir. Loğusa dönemlerinde de fayda sağlamaktadır. Romatizma ağrılarını hafifletir. Kanlı ishale karşı faydalıdır.

Kanarya Otu Nasıl Kullanılır


Bitkinin toprak üstü kısımları kurutulduktan sonra suda kaynatılarak kullanılabilir. Kökleri zehirli özelliktedir.Temmuzdan Eylüle kadar yerden 5-10 cm yukarıdan kesilerek demeti yapılabilir.

Açık, havalı ve güneşli bir yerde kurutularak nemsiz bir yerde saklanabilir. Bitkinin toprak üstü kısımları kurutulduktan sonra suda kaynatılarak kullanılır. Bir bardak kaynar suya 10 gram bitki konarak 10 dakika demlenir ve süzülerek içilebilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)