İshale İyi Gelen Bitkiler


İshal, su dahil, sıvı açığına yol açar. Bu vücudun sodyum ve klorür gibi elektrolitleri kaybetmesine sebep olmaktadır. İyileşmeyi desteklemek adına sıvıları geri yüklemek hayati önem taşımaktadır. Aksi takdirde, bir kişi dehidre olabilir. İshal durumunda çocuklarda ve yaşlı yetişkinlerde tehlikeli olabilmektedir. Bundan kaynaklı ishal yaşıyorlarsa onları su içmeleri gerekmektedir. Bende bu yazımda ishale ne iyi gelir, ishal neden oluşur, ishali ne durdurur, ne keser, nasıl geçer, doğal tedavisi, bitkisel çözüm, hangi besinler iyi gelmektedir, bebeklerde ishali önlemek, neye yol açar gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.



İshale En İyi Ne Gelir ?





İshalin tedavisinde beslenme önemli bir yer tutuyor. Özellikle ishali kesen besinler adını verdiğimiz yiyecekler ile hem ishal daha kısa sürüyor ve çabuk iyileşiyor, hem de ishalin şiddetinde azalma yaşanıyor özellikle bebeklerde yaşanırsa bebeğin büyümesini sekteye uğratmamaktadır. Yetişkinlerde yaşanan ishali de gideren gıdalar sayesinde daha az yıpratıcı olarak kilo ve su kaybını en aza indirilmektedir.

Özellikle, beyaz pirinç ya da pirinç suyu ishal sırasında tüketilecek faydalı ve lifli bir besindir. Bu ihtiyaç duyulan nişasta ve besin değerini sağlar. Ayrıca pirinç suyu kaybedilen suyun yerine konulmasına da yardımcı olur. İshal sırasında kaybedilen potasyum da sindirimi kolay olan muzdan alınabilir. İshal sırasında da tüketimi önerilir.

Bütün bunların yanında pek bilinmese de karanfil, zencefil , kebabe gibi antiseptik özellikleri ile öne çıkan bitkilerde ishal tedavisinde çok hızlı sonuç vermektedir. Özellikle karanfilin kuru formda tüketilmesi, bağırsak sağlının kazanılması açısından oldukça etkili bir yöntemdir. şimdi karanfilin ishal tedavisinde nasıl kullanılabileceğine bir göz atalım.

Bol Sıvı Tüketin


İshalle ilgili en büyük problemlerden biri ve pek çok insanı acil servise gitmeye sebep olan bir sağlık problemidir. İshal, vücudun normal olarak çalışması için çok fazla su ve elektrolit (sodyum, potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi) kaybetmesine yol açar. Uygun şekilde tedavi edilmezse, özellikle küçük çocuklarda dehidrasyon tehlikeli olabilmektedir.

Karanfilin İshale Faydaları


Bitkisel tedavide içeriğindeki antiseptik, anti bakteriyel, anti viral ve anti mantar bileşikleri sayesinde karanfil vücut ısınmasını sağlayan ve çeşitli hastalıkları yatıştırıcı özelliği gösteren bir bitki daha doğrusu bitki meyvesidir. Antiseptik özelliğiyle; soğuk algınlığı, grip, mide bulantısı, saman nezlesi ve özellikle ishal gibi rahatsızlıklara karşı oldukça etkilidir.

Bununla beraber, balgam sökücü özellikte gösterebilen karanfil kişiyi soğuktan da koruyabilmektedir. Dahili karanfil de ağrı, bulantı, kusma, sindirim sorunları ve hıçkırığa karşı iyidir. Diş ağrılarını dindirmede de kullanılan karanfil bir afrodizyak etkisi de gösterilir.

Kan dolaşımını rahatlatan toksinleri sayesinde karanfil metabolizmayı güçlendirerek sağlıklı bir bağışıklık sistemine sahip olmamızı yardımcı olur. Karanfil aynı zamanda kandaki şeker seviyesini düzenleyerek kanın pıhtılaşmasını azaltır ve buna bağlı olarak kalp ve damar sağlığımızı önemli ölçülerde korumaktadır.

Ayrıca tıpta uçucu yağ, eugenol lokal anestezi ilacı ve diş ile diş etleri için antiseptik olarak diş hekimliğinde tedavi amaçlı olarak da kullanılmaktadır. Eugenol bileşiği kan şekeri seviyelerini azaltmak için faydalıdır. Kaynatılarak içilen karanfil ise gaz ve hazımsızlık tedavisinde kullanılmaktadır. Cilt üzerinde ise böcek ısırıklarına, romatizmalara ve kas ağrılarına karşı da kullanılabilmektedir.

İshal tedavisinde Kuru Karanfil Nasıl Kullanılır


Kuru karanfilin yapısal özellikleriyle özellikle vücudun dolaşım sistemini dengesizleştiren ishal problemlerinde çok etkilidir. aniden gelişen ishale karşı muhteşem sonuçlar elde edilir. Karanfil kürü olarak da bilinen bu uygulamanın tarifine geçelim. Bunun için, 9-10 adet kuru karanfili öncelikle ortadan ikiye ayırmak suretiyle kırınız devamında çiğnemeden birkaç yudum su ile yutun. Bu yöntemi, aç karnına sabah akşam uygulamanız gerekmektedir. Karanfil kürüyle bağırsak florası dengelenerek en kısa zamanda ishal probleminden kurtulabilirsiniz.

Bu yöntemin dışında pratik olarak şu uygulamaları da tercih edebilirsiniz. Kahvaltıdan 1 saat sonra 7-8 tane karanfil çiğnenmeden 1-2 yudum su ile birlikte yutulabilir. Akşam yemeğinden 2 saat sonra ise yine 7-8 tane karanfil çiğnenmeden 1-2 yudum su ile tüketilir. Su oda sıcaklığında olmalıdır. Karanfilleri iki parçaya bölerek yutmak daha faydalıdır ancak kesinlikle havanda ezilmemesi gerekir.


Probiyotikler ile İshal Tedavisi


Probiyotikler, bağırsak sisteminizde sağlıklı bir bağırsak ortamı oluşturmak için çalışan “iyi” bakteri kaynaklarıdır. Bunlar, aşağıdaki besinler de dahil, bazı besinlerde bulunan canlı mikroorganizmalardır. Bakalım probiyotikleri barındıran besinler hangileridir:


  • yumuşak peynirler
  • pancar turşusu
  • süzme peynir
  • bitter çikolata
  • yeşil zeytin
  • kefir
  • Bir çeşit yöresel Kore yemeği
  • kombucha
  • lahana turşusu
  • miso
  • natto
  • salatalık turşusu
  • hamur mayası ekmeği
  • tempeh
  • yoğurt

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)