İpeka (Cephaelis İpecacuanha)


İpeka Nedir
İpeka (Uragoga ipecacuanha) Anayurdu Güney Amerika olan, ormanlık alanlarda yetiştirilen, kusturucu bir özelliğe sahip olan ve daima yeşil, yapraklı kalan, otsu bir bitki türüdür. Altın Kökü olarak da bilinmektedir. Çeşitli alkoloidler, nişasta ve şeker barındırmaktadır. Bende bu yazımda ipeka nedir, ipeka şurubu nedir, etken maddesi nedir, neden kullanılır, neye iyi gelir, faydaları nelerdir, yan etkileri var mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

İpeka Nedir




İpeka; Güney Amerika'da özellikle Brezilya'nın yağmur ormanlarında yetiştirilmekte olan, şurubunun yanı sıra kökleri de ilaç yapımında kullanılan bir bitki türüdür. Her mevsim yeşil kalan bir bitkidir ve 40 cm boyundadır.  Kullanılan bölümleri kökleridir. İpeka 50-60 cm ‘ye kadar boylanabilen ve sarı renkte çiçekler açan otsu bir bitkidir. Altınçiçek, Ölmezçiçek ve Güveotu isimleriyle de bilinebilir. İçeriğinde flavonlar, reçine, kumarin ve acı madde ile bir miktar da uçucu yağ bulunur.

İpekanın Faydaları


Az miktarda kullanıldığı takdirde tatlandırıcıdır.  Müzmin bronşitte ifrazatı artırır. Mide duvarlarını tahriş edici özelliğinden dolayı İyi bir balgam söktürücüdür.

İdrar söktürücü, safra ve pankreas salgısını ve mide suyunu arttırıcı ve idrar yollarındaki taşları düşürmeye yardımcıdır. Mesane, prostat ve idrar yolu iltihaplarına karşı faydalıdır. Romatizma ve eklem ağrısı şikayetlerini azaltmaktadır.

Yaraların iyileşmesine yardımcı, dokuları onarıcı ve iltihapları giderici etkilere sahiptir. Dizanteri mikrobunu öldürmekte çok etkilidir.

Bulantı ve kusmaya sebep verir. Şurubu, özellikle akut zehirlenmelerde, kusturucu olarak kullanılır. Fakat, dikkat edilmesi gereken konu, bitkisin de şurubunun da zehirli olduğudur. Kanlı ishal hastalığını iyileştirir. Amipli karaciğer iltihabı ve karaciğer amip apsesinde şifa verici bir özellik taşır.

Yüksek dozlarda kullanıldığı taktirde ishal, düşük tansiyon, nefes darlığı ve kalp atışlarının ritmini bozma gibi yan etkileri vardır.

İpeka Nasıl Kullanılır


İpeka bitkisinin adından da anlaşılacağı üzere kökleri kullanılmaktadır. 0.5 gram kadarı balgamı söktürmeye yardımcı olabilir. İpeka kökü zehirli bir yapıda değildir, ancak 1.5 gramdan fazlası bulantı ve kusmaya yol açar. Bu etkisinden kaynaklı ilaç ve besin zehirlenmelerinde kusturucu olarak kullanılabilir. İpeka, nefes darlığı, ishal ve düşük tansiyon gibi yan etkiler meydana gelir.

İpeka Şurubu


İpeka çayı özellikle idrar söktürücü ve taş düşürücü olarak kullanılmaktadır. altın kökü otu dizanteri altın kökü çayı dizanteri hastalığında, 2 gr altın kökü otu 150 gr suda 15 dk kaynatılır, süzülür ve 30 gr şekerle tatlandırılır. Saatte 1 çorba kaşığı olmak üzere, 3 gün devam edilir.

İpeka bitkisinin kökleri kullanılır, 0.5 gram kadarı balgamı söktürmeye yardımcı olur. Altın kökü zehirli değildir, fakat 1.5 gramdan fazlası bulantı ve kusmaya yol açar.

Bu etkisinden dolayı ilaç ve besin zehirlenmelerinde kusturucu olarak kullanılır. İpeka, nefes darlığı, ishal ve düşük tansiyon gibi yan etkiler gösterebilmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

Halile (Terminalia)