Hüsnüyusuf Çiçeği (Dianthus Barbatus)


Halk ağzında Gugu Çiçeği, Kızıl Hanım, Nazar Otu ve Kır Karanfili olarak da bilinen hüsnü yusuf çiçeği ülkemizde bütün alanlarda yabani şekilde yetiştiği gibi park ve bahçelerde kültür tarımı yapılabilir. Bu çiçek karanfilgiller familyasındandır. Yaprakları dikenli ve iki katlı bir yapıya sahip olan hüsnüyusuf çiçeğinin, tohumları yan yapraklarının içinde yassı karanfile benzer az bir kokuya sahip olan birkaç rengi bir arada var olan çok yıllık bir bitkidir. Bende bu yazımda hüsnüyusuf nedir, hüsnüyusuf çiçeği nasıl ekilir, ne zaman açar, nasıl yetiştirilir, neye iyi gelir, faydaları nelerdir, nasıl kullanılır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Hüsnüyusuf Çiçeği Nedir




Hüsnüyusuf çiçeği  karanfilgiller familyasında incelenen iki yıllık bir süs çiçeği türüdür. Hüsnüyusuf çiçeği 50 cm kadar uzayabilir. Kır Karanfili, Nazar Otu ve Guguçiçeği olarak da bilinen bitki, dağlar da ve bayırlar da kendiliğinden yetişmektedir.

Güneşli ve yarı gölge bölgelerde yetişmektedir. Çiçekleri karanfil salkımı gibi olup ilkbaharın yaza döndüğü zamanlarda ortaya çıkmaktadır. Kelime anlamı ise "yusuf'un güzelliği"dir. Ülkemizde Trakya bölgesinin kayın ormanlarında görülmektedir.

Tohumları ilkbahar aylarından yaz başına kadar ekebilirsiniz. Çiçeklerin açılması bir sonraki yaz mevsiminde olacaktır. Çok kolay yetişebilen bir çiçektir. Gölge bir yerde torf içinde çimlendirerek, dikilmek istenen alana götürülebilir.

Hüsnüyusufun Faydaları


Soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlarda fayda sağlayıcı etkidedir. Erkek çocuklarında oluşan kasık fıtığı için yakısı iyi gelmektedir.  Yatıştırıcı ve terletici bir özelliğe sahiptir. Soğuk algınlığı, grip ve mide üşütmesinden kaynaklanan şikayetleri azaltır. İdrar söktürür. Merhemi cilde renk katmak için kullanılmasının yanında bazı cilt hastalıklarına karşı da faydalı olmaktadır.

Hüsnüyusuf Nasıl Kullanılır


Bronşit ve nezle tedavisi noktasında, hüsnüyusuf çiçeği, çörek otu ile beraber kaynatılıp balla tadlandırılarak içilmeye devam edilebilir.

Hüsnüyusuf çiçeği kurutulduktan sonra kaynamış suda demlenerek çayı hazırlanır ve içilir. 4 bardak suya 50 gr. kuru çiçek konup kaynatılır. Günde 3 kere birer bardak tüketilebilir.

Hüsnüyusuf Çiçeği Nasıl Ekilir


Hüsnuyusuf çiçeği bakımı oldukça kolaydır. Birkaç noktaya dikkat ederseniz oldukça kolaydır. Yarı gölge ve güneşli bölgeleri sevmektedir. Hüsnuyusuf çiçeğinin çok çiçek açması için düzenli sulanması oldukça önemlidir.

Hüsnuyusuf çiçeği tohumu mayıs aylarında dikilmesi gerekmektedir. 25-30 derece aralığındaki iklim şartlarında dikildiğinde kolayca tutunmaktadır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)