Huş Ağacı (Betula Pendula)
Huş ağacı, huşgiller familyasından 30 m'ye kadar uzayabilen ağaç veya ağaççık formunda bir huş türüdür. Nemli topraklarda yetiştirilen, sarımsı yeşil renkli çiçekler açan, küçük meyveli, dalları sarkık bir ağaçtır. Yaprakları saponin, flavonidler, uçucu yağlar ve C vitamini barındırıyor. Bende bu yazımda huş ağacı nedir, gövdesinin özellikleri nelerdir, neye iyi gelir, yapraklarının faydaları nelerdir, nerede yetişir, huş ağacının yararları nelerdir, yan etkileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
Huş Ağacı Nedir
Yaprakları üç köşeli, yürek şeklinde, sivri uçlu, 3-7 cm uzunlukta, 2,5-4 cm genişlikte bir yapıya sahiptir. Yaprak sapı 2-3 cm'dir. Kenarları kaba ve katlı dişlidir. Yeni yaprak ve sürgünler elde ovulduğu zaman güzel bir kokuya sahiptir.
Huş Ağacının Faydaları
Kanı temizleyici ve idrar söktürücüdür. Böbreklerin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Böbrek yetmezliğinde faydalıdır. Vücutta biriken fazla suyu ve tuzu boşaltarak vücudun su tutmasına bağlı şişmanlamayı önler.
Romatizma şikayetlerini azaltır. Saçları güçlendirerek saç dökülmesi ve kepeği önler. Sedef ve egzama gibi cilt hastalıklarında da faydalıdır. Ayak kokusunu giderir. Ayrıca, ağrı kesici etkisi de vardır. Öksürüğü keser. Mesane iltihabı, ishal ve bahar yorgunluğuna karşı faydalıdır. Böbrek taşlarını düşürmeye yardımcı olur.
Huş Ağacının Sağlığa Faydaları
Huş ağacının taze yapraklarının suyu sıkılarak gargara yapılırsa boğazda meydana gelen iltihaplara iyi gelir. Fakat bu biçimde kullanmadan evvel su ile karıştırılması gerekiyor. Öksürüğü önleyen huş ağacı çayı romatizma ağrılarına oldukça iyi gelmektedir. Mesane iltihabına ve ishali de kesebilir. Ağrı kesici özelliği olan bu çay özellikle baş ağrılarına faydalı olabilir. Kanın temizlenmesini de sağlayan huş ağacı böbrek yetmezliği problemi yaşayanlar için fayda sağlayıcıdır.
Huş Ağacı Nasıl Kullanılır
Huş ağacının yaprakları kurutulup üzerine sıcak su dökülerek çayı yapılabilir. Ayrıca kabuklarından ve dallarından elde edilen Huş Ağacı katranı da özellikle alerjik deri hastalıklarında kullanılır.
Taze yaprakları sıkılarak suyu çıkarılabilmektedir. Yapraklarından elde edilen bu suya biraz su katılıp bununla gargara yapılırsa boğaz iltihaplarını gidermeye yardımcı olur.
Huş Ağacı Çayı
2-3 çay kaşığı kurutulmuş huş ağacı yaprağını kaynamış suya atarak 10 dakika kadar bekleyin. Huş ağacının kabuğundan çay yapacaksanız 1 çay kaşığı kurutulmuş huş ağacı kabuğu tozunu 1 fincan kaynamış suya atıp 15 dakika demledikten sonra içebilirsiniz. Tavsiye edilen oran günde 2-3 bardak tüketimdir.
Huş Ağacının Zararları
Huş ağacının zararları noktasında detaylı bir çalışma henüz bulunmamaktadır. Ancak kan inceltici etkilerinin olmasından kaynaklı, kan ilacı kullananlar ve ya benzer şikayeti bulunanların kullanması önerilmez.
Kalp yetmezliği ve ya böbrek yetmezliği olan hastaların, aynı zamanda ilaç da kullanmalarından kaynaklı, doktor kontrolünde tüketmeleri gerekiyor. Huş ağacı, aspirin ile benzer bileşikler barındırmaktadır. Hamile olan ve emziren kadınların tüketmemesi gerekiyor.
Ayrıca bazı kişilerde de alerjik reaksiyon gösterme ihtimali olabilir. Hastaların tedavi maksatlı kullanımında mutlaka doktor kontrolünde tüketmeleri tavsiye edilmeli ve çoğu zaman önerilmemelidir.
Yorumlar
Yorum Gönder