Hünnap (Ziziphus Zizyphus)
Hünnap ülkemizde çok fazla aşina olunmayan bir meyvedir. Tadı çok da bilinmese bile sağlık açısından oldukça faydalı olduğu pek çok kişi tarafından bilinmektedir. Hünnap ağacı ilkbahar mevsiminde sarı çiçekler açıp sonbahar mevsimine doğru olgunlaşan meyveler arasında yer almaktadır. Hünnap meyvesini sonbahar da Pazar tezgahlarında ya da marketlerde bulabilirsiniz. Bende bu yazımda hünnap nedir, faydaları nelerdir, nasıl saklanır, neye iyi gelir, çeşitleri nelerdir, zayıflatır mı, yararları nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
Hünnap Nedir

Hünnap Özellikleri
Hünnap, sert çekirdekli, iri zeytin biçiminde ve büyüklüğündedir. İlk başlarda yeşil iken olgunlaştıkça kırmızıya ve siyah-mor renge dönmektedir. En dış çeperi derimsi ve ince, pulpası (yumuşak kısım) kopartıldığında elmadaki gibi sert ve beyaza yakındır.
Ancak birkaç saat içinde sarılaşır ve yumuşama yaşanır. Birkaç gün içinde kabuğu da buruşur. Pulpa, tatlı lezzetlidir. Bahçelerde yetiştirildiği gibi yabani olarak da bulunmaktadır.
Meyvelerinde şeker, tanin ve müsilajlı (eksopolisakkarid) maddeler bulunmaktadır. Güneşte kurutulan olgun meyveler çerez olarak çay ile tüketilebilir. Geleneksel tıpta da kullanılmaktadır.
Hünnapın Faydaları
Göğüs ağrılarına birebir gelir. İdrar söktürücü özelliği vardır vücutta biriken ödemi yok eder. Böbrek hastaları tuz yemeyi azaltarak hünnap meyvesini yerlerde idrar söktürürcü özelliği vardır. Boğaz ağrıları ve öksürük gibi şikayetlerde içilen hünnap çayı son derece faydalıdır.
Bağırsak problemi yaşayan insanlar hünnap çayı tükettiği taktirde, ishal iste ise ishalini keser, kabız ise kabızlığını yok eder. Astım ve solunum sistemi hastalarına çok faydalıdır.
Uykusuzluğa İyi Gelir
Uykusuzluk veya huzursuzluk gibi durumlardan muzdarip insanlar için, hünnap meyvesinin tohumlarının ekstraktını tüketmek oldukça iyi bir çözüm olabilmektedir. Bu faydalı meyvede bulunan organik bileşiklerin rahatlatıcı yapısı vücudu ve zihni sakinleştirir, bu nedenle geceleri uyuyamadığınızı görürseniz, belki küçük bir hünnap kaynağının tam olarak ihtiyaç duyduğunuz şeydir.
Hünnap Meyvesi
Hünnap meyvesi, guanozin siklik monofosfat (cGMP) ve siklik AMP (cAMP), hücresel düzeyde vücut için haberci olarak hareket en yüksek konsantrasyon içerir.
Meyvesi; aspirin gibi, ateşi düşürüp ağrı ve stresi azaltmada ve güçlü bir zihinsel yorgunluk, fiziksel güçsüzlük veya ağrı kaynaklı uykusuzluk durumlarında önerilir.
Hünnap Çayı
Güneşte kurutulan olgun meyveler çerez olarak çay ile tüketilebilir. Aynı zamanda kaynatılıp içilmekte ve reçeli yapılabilir. Bitkisel ilaç olarak da kullanılmaktadır.
Çay olarak bronşit, astım, mide ve bağırsak rahatsızlıklarında kullanılır.4 bardak süte 30-60 gram meyve konularak 15-20 dakika kaynatılır. Günde 4 kere 1′er bardak içilir.
Yorumlar
Yorum Gönder