Horasani (Artemisia Cina)


Horasani otu Halep, Türkistan, Buhara ve Volga Nehri etrafında yetişmektedir. Sarımtırak esmer renkli ve küçük tohuma benzer çiçek başları ile diğer kısımları kullanılmaktadır. Horasani otunun (Artemisia Cina Berg) kokusu anasona benzemektedir. Tadı acı, yakıcı ve kötüdür. Horasani otunun (Artemisia Cina Berg) etkili maddesi olan santonin'dir. Horasani otu (Artemisia Cina Berg) bağırsak solucanlarını felç ederek düşürmeye yardımcı olmaktadır, iştah açıcıdır. Horasani otu (Artemisia Cina Berg) bağırsak gazlarını gidermektedir ve sindirimi kolaylaştırıcıdır. Bende yazımda horasani nedir, yararları nelerdir, faydaları nelerdir, neye iyi gelir, horasani çayı nedir, neye iyi gelir, horasani macununun yararları nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Horasani Nedir




Horasani bitkisi (artemisia cina), bileşikgiller familyasında incelenen "Compositae"nin açılmamış çiçekleridir. 60 cm'ye kadar boylanabilen, kısmen otsu bir bitkidir. Yaz aylarında sarımsı çiçekler açan, çalı görümündedir. Uçucu yağ, reçine, artemisin ve santonin içermektedir.  Bu otun etkili maddesi Santonin’dir.

Halep, Türkistan, Buhara ve Volga nehri etrafında yetişir. Hekimlikte sarımtırak esmer renkli ve küçük tohuma benzeyen çiçek başları ile diğer kısımları kullanılmaktadır. Kokusu anasona benzetilebilir ve tadı acımtırak ve yakıcıdır.

Horasaninin Faydaları


Safra kesesi çalışmasını dolayısıyla safra akımını hızlandırıcı, sindirimi kolaylaştırıcı ve mide salgısını arttırdığından mide suyu azlığı ile seyreden tipte gastritlerde fayda sağlayıcı rol oynar.

Bu bitki aynı zamanda iştah açıcıdır. Bağırsak gazlarını giderir ve sindirimi kolaylaştırıcıdır. Zindelik verir ve cinsel isteği arttırıcıdır. Saç dökülmesini azaltıcı etkileri de bulunmaktadır.

Bağırsak solucanlarını felç ederek düşürmeye yardımcı olmaktadır. Felç olan bağırsak solucanlarını düşürmek için müshil etkili bitki ya da ilaçlarla birlikte kullanmak daha faydalı olmaktadır.

Horasani Nasıl Kullanılır


Çiçekleri tomurcuk halindeyken toplandıktan sonra suda kaynatılarak ya da toz heline getirilip bal ile karıştırılarak kullanılır. Zehirli bir bitki olduğu için hekim kontrolünde ya da hazır ürünler şeklinde kullanılması gerekmektedir.

Horasani Çayı


10 gram horasani tohumu 1 litre kaynar su eklenerek, 10 ile 15 dakika bekletilip demlendikten sonra günde üç defa olmak üzere birer bardak tüketilir ve buna üç gün devam edilebilir.

Horosani Macunu


30 gram balın içine 3 gram horasani eklenip iyice karıştırılır, üç gün kahvaltıdan sonra birer çay kaşığı tüketilir. Büyükler için bu doz üç katı olarak tüketilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)