Hidrastis (Hydrastis Canadensis)
Hidrastis uzun ömürlü ottur ve bilimsel olarak Hydrastis canadensis olarak bilinmektedir ve düğün çiçeği ailesinde incelenmektedir. Kanada’da ve Amerika’nın doğusunda var olan bölgelerde bulunur fakat aynı zamanda Avrupa’nın bazı bölgelerine de yayılım göstermektedir. Genellikle pürüzlü yaprakları ve sarı kökü ile anılan bu bitki, binlerce senedir halk arasındaki geleneksel tıbbın önemli bir parçası olmaktadır. Bende bu yazımda hidrastis nedir, altın mühür nedir, faydaları nelerdir, neye iyi gelir, nerede yetişir, yan etkileri var mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
Hidrastis Nedir
Hidrastis, Kuzey Amerika'da orman altlarında doğal olarak yetişmektedir. Amerika ve Avrupa'da kültürü yapılır. El biçiminde parçalı yaprakları olan, 30 cm kadar boylanabilen yassı köklü bir bitkidir. İlkbahar 30 santimetreye ulaşan, tabanında sarımsı kahverengi pulları bulunan, tüylü dik bir gövde vermektedir.
Koyu yeşil yaprakları tüylerle kaplı, el biçimli ve damarlıdır. Çiçekleri yeşilimsi beyaz, meyveleri ise koyu kırmızı, böğürtlene benzeyen tanelerdir. Aynı zamanda sinüsleri açmak için kullanılabilir.
Hidrastisin, kök sapı buruk ve acıdır. İçinde hidrastin, hidrastinin gibi alkaloidler bulunmaktadır. Kök sapından dokumaları safran rengine boyamakta kullanılan sarı bir sıvı elde edilmektedir. Berberin başta olmak üzere, hidrastin ve kanadin alkaloitlerini barındırmaktadır. Altın mühür olarak da bilinir.
Hidrastisin Faydaları
Hidrastis, bağışıklık sistemini güçlendirir. Mikrop öldürücüdür. Mantar şikayetlerini gidermeye yardımcı olmaktadır. Antibiyotik ve anti bakteriyel etkileri ile özellikle mikrobik göz hastalıklarında faydalıdır.
Kanamayı durdurucu etkilere sahiptir. Hazımsızlık, gastrit, kolit ve ülser şikayetlerini azaltır. Kaşıntı ve egzama gibi cilt sorunlarına karşı kullanılır.
Altınmühür ile Cilt Bakımı
Altın mühür otu, anti mikrobiyal ve anti oksidan özellikleri ile sedef hastalığı, egzama, sivilce ya da kuru cilt gibi cilt sorunlarından muzdarip kişiler için oldukça etkili olmuştur. Cilt enfeksiyonları, bakteriyel, viral ve fungal olmak üzere pek çok şekil ve boyutta meydana gelebilir, fakat bölgesel olarak merhem biçiminde ya da tentür kullanarak, bu sorunları çabucak ortadan kaldırabilir ve enfeksiyonu etkisiz hale getirebilirsiniz.
Hidrastis Nasıl Kullanılır
Hidrastis bitkisinin kök ve kök sapları kaynar suda demlenerek dahili ya da harici olarak kullanılır. Fazla miktarlarda ve uzun süreli kullanımdan kaçınmak gerekir.
Bir bardak kaynar su içerisine atılan bir tatlı kaşığı Hidrastis bitkisi, bu ölçülerde demlenerek günde dört sefer içilebilir. Hamilelikte ve emzirme dönemlerinde de kullanılmaması tavsiye edilir.
Hidrastis Yan Etkileri
Kişiyle ilişkili olarak yüksek tansiyonda kontrendikedir. Uzun süre kullanımı noktasında B vitamini absorbsiyonunu azaltıcıdır. Berberin için kalp uyarıcı ve heparinin aksi etkisi bulunan koagülen aktivite bildirilmektedir. Alkoloit barındırma potansiyeli olarak toksik olduğundan aşırı kullanımdan kaçınılması gerekmektedir. Potansiyel yara yapıcı yan etkisinden kaynaklı banyo olarak haricen kullanılmaması gerekmektedir. Hamilelerde ve emziren kadınların kullanmaması önerilmektedir.
Yorumlar
Yorum Gönder