Hibiskus (Kerkedeh)


Hibiskus çayı, kan basıncını ve tansiyonu dengelemekte, kolesterolü düşürücü özelliktedir ve idrar söktürür, sindirim sistemini rahatlatarak kabızlığı ve şişkinliği de giderici bir etkiye sahiptir. Bende yazımda hibiskus nedir, faydaları nelerdir, hibiskus çayı faydaları nelerdir, diz ağrısına etkisi nedir, cinselliğe faydası var mıdır, nasıl demlenir, neye iyi gelir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Hibiskus Nedir




Hibiskus, çöl ikliminde yetiştirilen güzel çiçeklere sahip olan bir çöl bitkisidir. Yoğun su tutma kapasitesiyle çöl seyahatlerinde Sudam ve Cezayir çöllerinde gezen bedevi topluluklar tarafından susuzluk giderici içerek olarak tüketiliyor.

Hibiskus bitkisinin en güçlü özelliklerinden biri de toprakta bulunan metalleri depolama potansiyelidir. Ağır metal barındıran topraklarda yetişmekte olan hibiskusların kullanılmaması ve hasat edilmemesi gerekmektedir. Demiri azalmış veya tükenmek üzere olan toprakta yetişen hibiskus bitkisinin tıbbi amaçlı kullanılmasında fayda yok denecek kadar az olmaktadır.

Çiçekleri solduktan sonra kupa yaprakları tekrar kapanır ve kurumaya başlar bu zaman toplanmaktadır ve kurutulduktan sonra nemde uzak bir yerde porselen kablarda muhafaza edilir.

Hibisküsün Faydaları


Ölü hücreleri yenileyicidir. Kandaki şekeri düzenler. Yüksek tansiyonu olanlara iyi gelmektedir. Grip ve öksürükte nefes açıcı olarak kullanılmaktadır.

Soğuk algınlığında veya ateş düşürücü olarak yardımcıdır. Bu durumlarda, hibiskus bitki çayının günde bir-iki defa hazırlayıp içmek faydalıdır. Hibiskus bitki çayı hem antiseptik hem de anti bakteriyeldir.

Böbrek iltihabına iyi gelen bir bitkidir ve kireçlenmeyi önleyici özelliktedir. Yüksek miktarda C vitamini içermektedir. Bağırsaklarda oluşan gazın alınmasında etkilidir. Şişkinlik şikayeti çekenlerin yardımcısıdır.

Ayrıca, akciğer kanserine yakalanmış hastaların da günde en az iki bardak hibiskus çayı içmelerinde oldukça fazla faydalar vardır. Ancak, günde üç bardağı geçmemelidir. Akciğer kanserine yakalanma riski taşıyanların hibiskus kürü ihmal etmemelerini, yılda en az üç-dört kez uygulamalı tıp çevrelerince önerilmektedir.

Hibiskus iyi kolesterolü yükseltir, kötü kolesterol oranını düşürür. Ayrıca grip ve boğaz yolu hastalıklarında öksürük sorununda nefes açıcı bitkisel kür olarak kullanılmaktadır.

Hibiskus Kürü


Akciğer kanserini önleyen bitkisel hibiskus kürü yaklaşık 150 ml (bir su bardağı) kaynamakta olan suya bir yemek kaşığı hibiskus bitkisi ilave edilir. Kısık ateşte üç dakika demlenir ve üçüncü dakikadan sonra ocağın altı kapatılarak ılıyıncaya kadar bekletilir. Ilıyınca süzülür.

Hibiskus Çayı


Bir kahve kaşığı ince kıyılmış, kurutulmuş hibiskus kupa yaprağı demliğe konur ve üzerine 300-400 ml kaynar su doldurulduktan sonra 5-10 dakika demlemeye bırakıldıktan sonra süzülerek içilir.
Hibiscus çayı, kalorileri doğal olarak düşüktür ve kafeinsizdir. Bu çayda, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, sodyum ve çinko barındıran minerallerin iyi bir kaynağı bulunmaktadır. Ayrıca niasin ve folik asit gibi B vitaminler barındırıyor. Bu çay, yüksek tansiyon seviyelerini, soğuk algınlığı ve idrar yolu enfeksiyonlarını (İYE) yönetmede faydalı kılan iyi bir antosiyanin kaynağıdır.

Hibiskus Çayının Yan Etkileri


Hibiskus, aşırı tüketilmesi durumunda kan basıncını oldukça düşürebilmektedir. Tansiyon düşüklüğü olan kişiler çok fazla tüketmemeli. Hibiskus çayı tansiyonu düşürücü olduğu için hipotansiyonu olan kişiler için zarar verebilmektedir ve baygınlığa yol açar. Bazı insanlarda aşırı tüketimi durumunda halisülasyon görme, hayal görme gibi durumlar meydana gelebilir. Aynı zamanda hamilelik ve emzirme döneminde tüketilmemesi gerekmektedir.

Bazı kişilerde kırmızı kaşıntılı alerjik reaksiyonlara yol açar. Tansiyon ve kolesterol problemi çeken, bu rahatsızlıklarla ilgili ilaç kullanan kişiler hibiskus çayı içmeden evvel mutlaka doktora danışmak gerekmektedir. Aynı zamanda düzenli başka ilaç kullanan herkes doktorlarına danışarak bu çayı tüketmelidir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Basur Otu (Rnunculus Ficaria)

Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)