Hevhulma (Lythrum Salicaria)


Yaz mevsiminde genel olarak mor ve ya kırmızı çiçek açan hevhulma dere, göl, su kenarında ve çoğunlukla çeltik tarlalarında yetiştirilen bir bitkidir. Temmuz ayında çiçek açmaktadır. Bu bitki içerisinde glikozit, flavon, pektin, uçucu yağ ve tanen bulunmaktadır. Süs bitkisi olarak kullanılan helhulma aynı zamanda yaprakları tazeyken sebze maksatlı da tüketilir. Aklar ot olarak da bilinen hevhulma öncelikle egzamaya iyi gelirken aynı zamanda bakterileri öldürücü, kanamayı durdurucu niteliktedir. Bende yazımda bu çok faydalı bitkiye değindim. Umarım faydalı olur. İyi okumalar.

Hevhulma Nedir




Hevhulma : Yazın mor renkli çiçekler açan ve 2 metreye kadar uzayabilen, çok yıllık, otsu bir bitkidir. Glikozit, flavon, uçucu yağ, tanen ve sarı madde içerir. Ilıman iklim bitkisidir. Avrupa, Anadolu ve Gü­ney Asya’da yetişir.

Hevhulmanın Faydaları


Bakterileri öldürücü, kanamayı durdurucu ve idrar söktürücüdür. Damar büzücü özelliği ile kanamaları durdurucu etki göstererek basura karşı faydalı olur. Kabızlığı giderir.

Kuvvet verici, ishal kesici, tifüs ve dizanteriye karşı Ülserde, burun kanamasında, kan dindirici, basura ve egzamaya karşı kullanılır.

Bu bitki ayrıca kadınlarda vajinal akıntıları keser ve tedavi edici olabilmektedir. Egzama nedeniyle parmak aralarında oluşan kaşıntıların tedavisinde de kullanılır. Regl kanamalarını durdurmada ve adet düzensizliğinde etkili olabilmektedir.

Doğal Egzama Tedavisi


Bitkisel tedavi noktasında uzmanlaşan herkes, egzama tedavisinde hevhulma otunu önermektedir. Yaz aylarında genel olarak mor ve ya kırmızı çiçek açan hevhulma dere, göl, su kenarında ve genellikle çeltik tarlalarında görülmektedir. Temmuz ayında çiçek açar. İçerisinde glikozit, flavon, pektin, uçucu yağ ve tanen bulunmaktadır. Süs bitkisi olarak kullanılan hevhulma aynı zamanda yaprakları tazeyken sebze sebebiyle de tüketilmektedir. Aklar ot olarak da bilinen hevhulma başta egzamaya iyi gelirken, diğer faydaları da şu şekildedir: Bakterileri öldürücü, kanamayı durdurucu özelliktedir. Damar büzücü etkisi ile de basur tedavisinde kullanılmaktadır. İdrar söktürücü, kuvvet verici özelliğe sahiptir.

Hevhulma Nasıl Kullanılır


Çiçekler henüz tamamen açılmadan toplanarak, gölgeli ve havadar yerlerde kurutulur. Çiçekli dalları kurutulduktan sonra suyla lapa haline getirilerek basura karşı haricen kullanılır. Bitki taze yapraklarıyla beraber sebze olarak tüketilebilmektedir. Aynı zamanda, güzel bir süs bitkisidir.

1 bardak kaynar suya, 25 gr yaprak konur soğuduktan sonra yudum yudum içilerek tüketilmelidir. Haşlanan suyundan çocuklara 10-15 damla verilir. Haricen: Şeker hastalarında kaşıntı, ağrı ve acıyı giderici olarak kullanılır. 500 gr suya, yaş veya kuru yaprak veya çiçek konur 5-10 dk kaynatılır, ılık hale gelince süzülür, bu su ile pansuman yapılır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)