Hava Civa Otu (Alkanna Tinctoria)


Hava civa otu, kumlu topraklarda yetiştirilen, mavi çiçekli, çok yıllık bir bitkidir. Tanen, alkannin adında kırmızı boya maddesi ve mum içermektedir. Bu otun anavatanı Akdeniz’dir ve boyu 10-30 cm arasında uzayabilmektedir. Bu faydalı ot Mayıs ve Temmuz aylarında mavi renkte çiçekler açar. Havacıva otunun köklerinde, kırmızıya boyayan bir madde bulunur. Kök kısmının dışı sarı renkli iken içerisinde var olan öz kısmı, kırmızımtırak bir renge sahiptir. Bende bu yazımda hava civa otu nedir, öksürüğe iyi gelir mi, hava civa yağının faydaları, nerede bulunur, nasıl kullanılır, hava civa otu kremi kullanımı gibi soru ve başlıklara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Hava Civa Otu Nedir




Hava civa otunun anavatanı Akdeniz olarak bilinir ve 20-30 cm boyunda mayıs ve temmuz aylarında mavi çiçekler açan otsu bitkidir. Köklerinde kırmızı boyar madde bulunmaktadır.

Köklerinin dış tarafı sarı, içindeki öz kısmı kırmızımsı yapıdadır. Köklerinin kabuğunda kırmızı bir boya bulunur ki, bu boya suda erimez. Alkolde, eterde ve yağlarda erimektedir. Bundan kaynaklı bu kök bazı maddeleri ve ilaçları boyamak için kullanılmıştır. Köklerden elde edilen boya, eczacılık endüstrisinde, merhem, dudak boyası ve yağların boyanmasında kullanılmaktadır.

Hava Civa Otunun Faydaları


Hava civa otu genellikle yanıklarda kullanılan bir bitkidir, evde yapılan merhemlerle çok uzun yıllar yanık pomadı olarak kullanılmıştır. İdrar ve balgam söktürücü niteliktedir. Bağırsak hastalıklarında faydalıdır. Yaraların iyileşmesini hızlandırır. Ağrıları giderici özelliktedir.

Hava Civa Otu Çayı


Havacıva otunun kökleri kurutulduktan sonra kaynatılarak kullanılır. Kuru ot kaynatılarak çayı hazırlanabilir. Çiçekler ve tohumları da kullanılır.Havacıva otu kurutulup kaynatıldıktan sonra günde 3 bardak içilirse balgam söktürücü olarak faydası görülür.

Ayrıca Havacıva otunun, kökünden kırmızı boya elde edilir. Başka bir kullanım şeklide tuzsuz tereyağ ve saf zeytin yağı ile karıştırılarak günde bir çay kaşığı kadar yenir. Bu elde edilen karışım yanık ve yara tedavisinde merhem olarak ta kullanılabilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)