Hardal (Brassicaceae)
Hardal, Brassica familyasına ait brokoli ve lahanaya benzer şekilde çok yönlü bir lahanalı sebzedir. Avrupa'nın ılıman bölgelerine özgü, bölgedeki ilk yetiştirilen ürünler arasındaydı. Binlerce yıldır, hardal bitkisi Kuzey Afrika, Asya ve Avrupa’da oldukça popüler bir bitkidir; Antik Yunanlılar ve Romalılar arasında bile popülerdi. Bende bu yazımda hardal nedir, neye iyi gelir, faydaları nelerdir, hardal çayı faydaları nelerdir, siyah hardal tohumu yutmanın faydaları nelerdir, neye iyi gelir, nasıl kullanılır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
Hardal Nedir
Hardal, turpgiller (Brassicaceae) familyasından tohumları baharat olarak kullanılan sarı çiçekli otsu bir bitkidir. On kadar farklı türü olmasına karşın üç ana türü genelde baharat olarak bilinir ve kullanılır. Bunlar: Beyaz, siyah ve kırmızı hardaldır. Kırmızı hardal Hint hardalı olarak da adlandırılır. Beyaz çiçekli hardal otudur.

Hardalın Faydaları
Bağırsaklardan su çekerek dışkının yumuşamasını sağlar ve müshil gibi tesir eder. Acı lezzeti sebebiyle iştah açar. Hardal hazmı kolaylaştırır. Tahriş edici olduğundan kanı cilde çekmek ve ağrı kesmek maksadıyla verilebilir.
Romatizma ve sinirsel ağrılara fayda sağlanabilir. Lapasının yarım saatten fazla ciltle temas etmemelidir. Tozu buruna çekilirse burun tıkanmalarını açar.
Hardal Tohumu hazmı kolaylaştırır ve kabızlığı önler. Göğüs hastalıklarında faydalıdır. Göğsü yumuşatır, öksürüğü keser, bronşit ve zatüre şikayetlerini azaltır.
Beyne ve karaciğer gibi iç organlara kan toplanmasında kanı cilde toplamak ve ağrı kesmek için faydalıdır. Kusturucu özelliği ile zehirlenmelerde kullanılabilir.
Doğal Cilt Bakımı
Yeterli miktarda hardal tüketimiyle cilt sağlığı noktasında oldukça faydalı bir etki sağlanmış olmaktadır. Hardal cildin parlaklığına ve canlılığına yardımcı olan ve etkili besindir. Cildi yenileme özelliği de bulunan hardal, ancak cilt üzerine yoğun olarak uygulanmamalıdır.
Hardal Nasıl Kullanılır
Siyah hardal ya da beyaz hardal bitkilerinin tohumları ya da bu tohumların öğütülmüş hali baharat olarak kullanılır. Keskin ve yakıcı bir tadı vardır.
Sos olarak ve soslara sarımsı renk vermek için zerdeçal ile birlikte kullanılır. Bütün haldeki hardal tohumları turşu salamuralarında, et ve deniz ürünleri pişirmede kullanılabilir.
Lahana turşusu ve yağlı salamuraları tatlandırmak için kullanılır. Hindistan'da tereyağında kızartılıp patlatılan tohumlar hoş kokuları ile garnitürlerde ya da çeşni maksatlı yemeklerde kullanılır. Toz hardal da içeceklere ve fırında yapılan bazı yemeklere katılır.
Hardal Yağı
Kahverengi tohumlar köri hazırlamak için diğer baharatlarla karıştırılır. Brassica juncea türünden hardal yağı elde edilebilir. Toz hardal, ızgara sosları, fırınlanmış sebzeler ve yumurtalarda kullanılabilir.
Tatlıdan acıya ve keskin kokuludan yumuşak tatlara kadar hardal sosları bulmak mümkündür. Et yemeklerinde, özellikle av etlerinden yapılan yemeklerde, yumurta ve sebzelerden yapılan salatalarda da hardal sosu kullanılabilir.
Hardal bitkisinin tohumlarından üretilen hardal yağı antik Yunan döneminden beri çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.
Yüksek omega 3 yağ asidi, selenyum, fosfor, magnezyum, manganez, çinko, kalsiyum, lif, demir ve protein içeren hardal tohumu, çevresel hasarlara karşı hücreyi koruyor ve antioksidan etkisiyle saçları güçlendiriyor.
Hardalın Zararları
Hardal fazla miktarda tüketildiğinde ya da bazı hassas kişilerde, boğaz, damak ve dili yakıcı olabilir. Hassas cilde sahip olan kişilerde hardal ciltte tahribe yol açabilir. Fazla miktarda hardal tüketimi, böbrek taşına yol açabilir. Aşırı oranda hardal ve hardal tozu tüketmek karaciğeri zorlayarak zarar verebilir.
Yorumlar
Yorum Gönder