Halile (Terminalia)


Halile otu, pek çok insanın bilmediği mucizevi şifa deposu özelliklere sahip olduğundan bu bitkinin yakından tanınması ve her insanın bu faydalı bitkinin gücünden istifade etmesi gerekliliği düşünüyorum. Halile otunun Latince adı Terminalia’dır. Bu otun ana vatanı Doğu Hindistan’dır ve içerisinde bulunan taneler, yeşil olarak toplanarak kurutulur ve sonrasında da kurutulan bu taneler kullanılmaya başlanır. Kara halile bitkisi sert ve kokusuz bir bitki olması ile bilinmektedir ve bu bitkinin boyu 5 santimetreye kadar çıkabilmektedir. Bende bu yazımda halile nedir, saça faydaları nelerdir, zayıflatır mı, faydaları nelerdir, yararları nelerdir, yan etkisi var mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Halile Nedir




Halile, Doğu Hindistan'da yetiştirilen bir bitkinin olgunlaşmadan evvel toplanan ve kurutulan 1-3 cm uzunluğunda, iğ biçiminde sert, kokusuz taneleri bulunmaktadır. Sarı Halile ve Karahalile (Terminalia chebula) olmak üzere iki çeşidi bulunuyor.

Gövde kalınlığı 1 metreyi bulabilmektedir. Meyvesi 2-5 cm uzunluğunda, 1.2  2.5 cm genişliğinde siyahımsı renkli ve üzeri boylamasına çizgiler şeklinde girintilidir. Ayuverda tıbbında en sık kullanılan bitkilerin başında gelmektedir.

Meyvesi hafif laksatif, midevi, tonik, adaptojen, karaciğer koruyucu, ateş düşürücü, spazm çözücü, ekspektoran, anti-astım, virüs öldürücü ve hipoglisemiktir.

Halilenin Faydaları


Kabız edici özelliği ile ishali keser. Hazmı kolaylaştırır. Yaraları iyileştirir. Basur kanamalarını ve şikayetlerini giderir. Başta mide ve bağırsaklar olmak üzere sindirim sistemindeki yara ve kanamalara iyi geldiği için ülserlilere fayda sağlamaktadır.

Kronik öksürük ve astım şikayetlerini azaltır. Damar büzücü etkisi ile kanamaları durdurmaya yardımcı olur. Gaz söktürücüdür. Kalp çarpıntısını giderir. Vücuttaki zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasına destek olur.

Vücuda kuvvet verici bir etkiye sahiptir. Zayıflığa ve kansızlığa karşı da yardımcıdır. Sinirleri güçlendirir. Nefes darlığı ve astıma iyi gelir. Balgamı söker. Cinsel gücü arttırıcıdır.

Halile Nasıl Kullanılır


Dövülerek toz haline getirildikten sonra kahveyle karıştırılıp aç karnına yutulursa ishali keser. Bala karıştırılarak da yenebilir. Balla yenebileceği gibi kaynatılarak içilebilir. Kaynatılıp içilirse hazmı kolaylaştırır ve mideye kuvvet verir. Halile harici olarak yara iyileştirici bağlamda da kullanılır.

Doğal Basur Tedavisi


100 gr. kadar Kara Halile aşağı yukarı 10 damla kadar sıvı yağ ile on dakika civarı kısık ateşte kavrulmaktadır. Kavurma esnasında yakmamak için sık sık karıştırılmalıdır. Kavrulmasının ardından soğumak üzere bekletilir. Yemeklerden sonra ağızda bir süre çiğnenmesinin ardından yutulmadan tükürülerek atılır.

Halile Otu Tüketimi


50 gram kara halile bitkisini tavaya koyun ve 10 damla kadar sıvı yağ ekleyerek kısık ateşte 10 dakika boyunca yakmadan güzelce kavurun. Kavurduğunuz durumda bitkisi soğudu zaman toz haline gelene kadar öğütücüden geçirmek gerekir. Burada belirtilen gramaj miktarlarını kendinize göre ya da çevrenizde ihtiyacı olan insanlara göre düzenleme şansınız da bulunmaktadır. Haftada 3 kez düzenli biçimde tüketimini gerçekleştirdiğiniz zaman hangi hastalığınıza iyi geldiği konusunda etkilerini görmeniz de beklenen sonuçlardan biri olacaktır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Basur Otu (Rnunculus Ficaria)

Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)