Geven (Astragalus)
Geven, baklagiller (Fabaceae) familyasında incelenen ve yetiştiği bölgelere göre farklılık gösteren 2000 kadar türü olan otsu ve küçük çalı türüdür. Güvenin anavatanı Batı Asya, Çin, Tayvan ve Kore’dir. Antioksidan özelliği ile bilinen bitki bağışıklık sistemini uyarıcı etkiye sahiptir ve aynı zamanda selenyum bakımından oldukça zengindir. Bende bu yazımda geven nedir, geven otunun faydaları nelerdir, geven çayı nasıl demlenir, neye iyi gelir, zararları nelerdir, geven yağı nasıl kullanılır, yan etkileri var mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
Geven Nedir
Geven otunun yaprakları eliptik bir şekilde dal boyunca karşılıklı sıralanmıştır. Sari, açık sari, beyaz ve pembe açan türleri mevcuttur. Gevenin gövde veya kökünün üzerinden bıçakla özel olarak gerçekleştirilen çizgilerden akan zamka kitre denmektedir ve kitre başka ilaç yapımında kullanılabilir. Geleneksel Çin tıbbında artrit ve sinir hastalıkları için de kullanımı bulunmaktadır.
Gevenin Faydaları
Soğuk algınlığı ve grip, kronik yorgunluk ve astımda şifa sağlıyor, kalp rahatsızlıkları, böbrek rahatsızlıkları, mide ülserleri rahatsızlıklarında şifa sağlamaktadır, çeşitli alerjileri ve yaraları geçirici niteliktedir ve genel hazım zorluğunu yok edicidir.
Kan şekerini dengeler, vücut iltihaplarını azaltmaktadır, hormon sistemini düzenlemektedir. Alyuvar üretimini uyardığı bilinmektedir. Soğuk algınlığı ve grip şikayetlerini hafifletmek için tavsiye edilmektedir.
Kan dolaşımı ve kalp fonksiyonlarını arttırdığı için kalp-damar hastalıklarında yararlı olabilmektedir. Pıhtılaşmayı azaltır. İdrar söktürücü, idrarda protein birikmesini önleyici, prostat koruyucudur.
Geven kemoterapi ve radyoterapi tedavileri alan hastalarda da kullanılır ve bu tedavilerin yan etkileri azaltarak, tedavi sürecine önemli ölçüde destek olmaktadır.
Geven Çayı
3 bardak kaynar su içine 3 gram geven kökü eklenir ve 5 dakika dinlendirilir. Günde 2 ya da 3 bardak içilebilir. Kökler balla karıştırılarak merhem yapılabilir ve yavaş iyileşen yaralara haricen uygulanır. Geven otu kökü kaynatılır ve bal ilave edilerek, içilirse mide iltihaplanmalarına iyi gelir.Geven Otu Yan Etkileri
Geven otu genel olarak kullanımı güvenli ve iyi tolere edilen bir bitkidir. Esasında pek çok kişi gevenin yiyecek olduğunu düşünebilir ve günlük tonik etkisini elde edebilmek maksatlı çorbalarına kurutulmuş köklerini ekler. Fakat, akut enfeksiyondan muzdarip kişilerin geveni kullanmamaları gerekmektedir; özellikle de büyük miktardadır. Otoimmün hastalığı yaşayan kişiler bağışıklık sistemini canlandırıcı etkisi olmaktadır ve herhangi bir şifalı bitkiyi kullanmadan evvel bir doktora danışması gerekmektedir.
Yorumlar
Yorum Gönder