Frenk Kimyonu (Carum Carvi)


Halk ağzında Karaman Kimyonu, Keraviye ve benzer farklı isimlerle bilinen Frenk kimyonu kullanımı Doğu Anadolu, Asya ve Avrupa’da oldukça yaygın şekilde bulunmaktadır. Genel olarak iki yıl ömürleri olmakla birlikte 40-100 cm kadar uzayabilmektedir. Etli bir kökü bulunur ve şemsiyeye benzeyen 8-16 saplı dalı olan pembe ve beyaz çiçeklere sahiptir. Spazmolitik, antibakteriyel, diüretik, tonik, ekspektoran, öksürük sökücü, stomaşik, karminatif, galaktogog (süt arttırıcı) ve kolagog etkilere sahiptir. İntestinal spazm ve koliklerde, bronşitte, dispeptik sorunlarda, şişkinlik ve gaz giderici, iştah açıcı ayrıca tat arttırıcı ve baharat olarak kullanılabilmektedir. Bugün bu faydalı otu inceledim. İyi okumalar.

Frenk Kimyonu Nedir




Frenk kimyonu, 150 cm boylarında, beyaz ve pembe renklerde çiçekler açan bir bitki türüdür.  Sabit ve uçucu yağ içerir. Ayrıca, taze bitkide C vitamini bulunur. Avrupa, Sibirya, Kafkasya, yakın doğu, Himalayalar, Morokko ve kuzey Amerika’da yetişmekte olan, çok yıllık, otsu bir bitkidir.

Yaprakları salata ve çorbalara katılır. Kazık kökü sebze olarak pişirilip yenir. Tohumları ise yağlı etlerin sindirimine yardımcı olduğu için et yemeklerine, bunlar pişerken serpilmektedir. Tat vermesi için kimi yiyeceklere de katılır. Frenk kimyonu, diş macunları, sabunlar ve bazı kozmetiklerin içeriğinde, koku vermesi amacıyla da kullanılmaktadır.

Frenk Kimyonunun Faydaları


İştah açıcı ve uyarıcıdır. Anne sütünü arttırır. Bağırsaklarda gaz oluşumunu engelleyici etkiye sahiptir. Mideye faydalıdır. Sindirimi kolaylaştırır.

Solunum yolu hastalıklarında faydalıdır. Balgam söktürür. Ağız kokusunu giderir. Kalp sağlığını korumaya yardımcı olur. Kramp çözücüdür. Adet sancılarını hafifletir.

Frenk kimyonu, halk arasında hazımsızlık olarak bilinen dispepsiye karşı kullanılabilecek faydalı bir bitkidir.

Yapılan bir klinik araştırmada, 90 mg nane yağı ile beraber kullanılan 50 mg Frenk kimyonu yağının ülseratif olmayan dispepsi için faydalı olduğu, şişkinlik hissi ve hafif gastrointestinal spazmları önlediği ortaya çıkmıştır.  Özellikle çocuklarda gaz söktürücü ve karın ağrılarını iyileştirici etkisi vardır.

Frenk Kimyonu Nasıl Kullanılır


Tohumları ve tohumlarından elde edilen Frenk kimyonu yağı kullanılır. Genellikle kurutulan tohumları baharat olarak kullanılır. Frenk kimyonu yağı baş ağrısı ve migren şikayetlerini azaltmaktadır.

Frenk Kimyonu Yağı


Tohumların ezilmesi ile baharat tipi toz hale getirilmesi ya da yağı çıkartılarak kullanılmasında herhangi hiç bir sıkıntı bulunmamakla beraber tohumları ezip kaynar su ile karıştırdıktan sonra günde 3 defadan fazla kullanılmaması gerekmektedir. Yağı ise 3-4 damlayı geçmemesi gerekir. Tozu ise yarımşar kaşıklar biçiminde günde 2-3 kez alınabilmektedir.

Frenk Kimyonu Çayı


Frenk kimyonu tohumundan çay hazırlamak için, 1-2 çay kaşığı dolusu Frenk kimyonu tohumunu 150 ml kaynar suya atarak 10-15 dakika demleyin ve süzerek tüketin.

Frenk Kimyonu Yan Etkileri


Frenk kimyonunun belirgin bir zararı bulunmamaktadır. Ancak aşırı tüketimden kaynaklı bağırsak sorunları meydana gelebilmektedir. Gastrit, reflü, ülser, diyabet, kalp, damar gibi hastalıklar yaşayan bireylerin dikkatli bir şekilde kullanması gerekmektedir. Aynı zamanda Frenk kimyonu regli söktürücü olarak kullanılmamalı. Medikal amaçlar için kullanımı, gebeler ve emziren kadınlar tarafından kullanımı tavsiye edilmemektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Basur Otu (Rnunculus Ficaria)

Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)