Ergeç Sakalı (Çayır Melikesi)


Ergeç sakalı ülkemiz coğrafyasında Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerin yetiştirilmektedir. Çayır melikesi çok yıllık otsu bir  bitkidir ve pembe-kırmızı renkli ve hoş kokuya sahip uzun kökü, toprakta derine inerken dallara bölünen, içi boş olan gövdesi boydan boya çizgili, kırmızı-yeşil renkli ve dallara ayrılan yapılı bir biçimdedir. Yaz aylarında toplanıp kurutulmaktadır. Bitkinin yaprakları ve çiçekleri de kullanılmaktadır. Bende bu yazımda pek çok faydaya sahip olan ergeç sakalının özelliklerinden bahsedeceğim. Aynı zamanda ergeç sakalı nedir, faydaları nelerdir, neye iyi gelir, yararları var mıdır, nasıl kullanılır, ergeç sakalı nasıl yapılır, yan etkileri var mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Ergeç Sakalı Nedir





Ergeç sakalı (çayır melikesi); gülgillerden dalları sağlam ve sert kırmızımtırak bir bitkidir. Çiçekleri kar taneleri gibidir ve dalların ucunda toplanmışlardır.

Yaz aylarında toplanıp kurutulur. Dalları sağlam, sert ve kırmızımsı bir yapıdadır. Çiçekleri beyaz renklidir ve yaz aylarında toplanmaktadır.

Ergeç Sakalı Özellikleri


Ergeç sakalının her yerinden yararlanabiliriz. Ülkemizde Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde rastlanılır. 60-120 cm. boylanabilen, çok yıllık otsu bitki ya da ağaççıktır. Pembe kırmızı renkli ve hoş kokulu uzun kökü, toprakta derine inerken dallara bölünebilir, içi boş olan gövdesi boydan boya çizgili, kırmızı-yeşil renkli ve dallara ayrılan yapılıdır.

Ergeç Sakalının Faydaları


İdrar söktürücüdür, terletici özelliğinden kaynaklı vücutta bulunan zararlı maddeler dışarıya atılabilir. Böbrek mesane ve idrar yollarındaki iltihapları giderir. Soğuk algınlığını geçiricidir. Kanı temizler. Sinirleri yatıştırır. Kalbi kuvvetlendirir. Nefes darlığı ve astımda faydalıdır. Diş ağrılarını keser. Diş eti ve boğaz iltihaplarını giderir.

Ergeç Sakalı Çayı


Ergeç sakalı, çiçekleri ve yaprakları çayı yapılarak tüketilebileceği gibi, toz biçimine getirilerek de kullanılabilir. Bir tutam çiçek ve yapraklarından oluşan kurumuş bitkiyi kısık  ateşte kaynatmak ve bir süre demlenmesini bekledikten sonra isteğe bağlı tatlandırarak içebilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Peygamber Çiçeği (Centaurea cyanus)

Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)

Taflan (Prunus Laurocerasus)