Ekşi Yonca (Oxalidaceae)
Ekşi yonca ormanların tabanlarını, açık yeşil yaprakları ve incecik beyaz çiçekleri ile halı gibi kaplayan bir bitkidir. Yoncalar yenen, çiçekleri ise çay harmanı için kullanılan bir bitkidir. Ekşi yonca kurutulmaz, sadece tazeyken kullanılmaktadır. Bende bu yazımda ekşi yonca nedir, ekşi yonca tohumu nedir, ne için kullanılır, faydaları nelerdir, ekşi yonca çayı nasıl yapılır, yararları nelerdir, yan etkileri var mıdır, neye iyi gelir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
Ekşi Yonca Nedir
Ekşi yonca yoncagiller familyasındandır. Genellikle otsu, yağışlı orman altlarında bulunan bitkileri barındıran bitki türüdür. Bu bitkinin boyu aşağı yukarı, 5-15 cm boylarında, beyaz çiçekli, çok yıllık, otsu bir bitkidir.
Müsilaj özelliği olan ve potasyum barındıran bir bitkidir. Daha çok dağlık alanlarda yetiştirilmektedir. Güney Afrika, Güney Amerika, Meksika ve tropik alanlarda yetiştirilir. Türkiye’de iki türü bulunur.

Açık yeşil saplı yaprakları ve incecik beyaz çiçekleri vardır. Yoncaları yenilebilen, çiçekleri ise çay harmanı için kullanılabilen bir bitkidir. Çiçekleri ters kalp, rozet ve yonca biçiminde olup erdişidir. Köklerden doğrudan çıkan 15-20 cm uzunluğunda çiçek sapları üzerindeki çiçekler beyaz, pembe, sarı, mavi renkli olabilirler.
Ekşi Yoncanın Faydaları
Ekşi yonca, vücudu rahatlatır, ferahlık verir ve ateşi düşürmeye yardımcı olur. Mide ekşimesi şikayetlerini azaltır. Sindirim bozukluğuna iyi gelir. İdrar söktürücüdür. Ağız, boğaz ve deri iltihaplarında faydalıdır. Bağırsak kurtlarını dökmeye yardımcı olur. Egzama ve çıbanlara karşı faydalıdır.
Ekşi yonca, mide kanseri, habis dahili ve harici çıbanlara bitkinin öz suyu önerilir.( Her saat başı 3-5 damla, suyla veya bitki çayı ile inceltilerek içilir.) Habis harici çıbanlara, bitki öz suyu doğrudan sürülür. Parkinson hastalığında fayda sağlar (öz su, saat başında 3-5 damla, civanperçemi çayına karıştırılarak alınır.)
Ekşi Yonca Çayı
Ekşi yonca kurutulmaz, yalnızca tazeyken kullanılabilir. Taze yapraklar demlenerek çayı hazırlanır ve ya sıkılarak bitkinin öz suyu çıkarılmaktadır. Bitki öz suyunu elde etmek için ekşi yonca yapraklarını iyice yıkadıktan sonra mikserde sıkılarak suyu elde edilir.
Ekşi yonca çayı tarifi oldukça basittir. Bir tatlı kaşığı ince kıyılan yapraklar yarım litre sıcak suda güzelce haşlanır ve demlenmesi için 5-6 dakika dinlendirilir. Mide kanseri, habis dahili ve harici çıbanlara bitkinin öz suyu önerilir.( Saat başı 3-5 damla, suyla veya bitki çayı ile inceltilerek tüketilir.) Habis harici çıbanlara, bitki öz suyu doğrudan uygulanabilir.
Parkinson hastalığı yaşayalar için faydalıdır (öz su, saat başında 3-5 damla, civanperçemi çayına karıştırılarak alınır.)
Yorumlar
Yorum Gönder