Ekmek Ağacı (Artocarpus Altilis)


Bu meyve, yetiştiği tropikal alanlarda uzun zamandır tüketilmektedir. Ekmek meyvesi bir günde önerilen lif değerinin aşağı yukarı yarısını ve her gün ihtiyaç duyduğumuz C vitamininin tamamından fazlasını sunmaktadır, bir düzineden fazla önemli besleyici maddeden bahsetmiyorum bile. Ekmek ağacı meyvesinin besleyici değeri kanser, kalp rahatsızlığı ve iltihaplanmalara karşı etkileri için çok sayıda bilimsel araştırma sonuçlar oldukça dikkat çekici. Böcek kovucu özelliğini de unutmamak gerekiyor. Bende bugün bu yazımda ekmek ağacı nedir, neye iyi gelir, faydaları nelerdir, nasıl pişirilir, nasıl yapılır, yararları nelerdir, nasıl tüketilir, yan etkileri var mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Ekmek Ağacı Nedir




Ekmek ağacı, dutgiller (Moraceae) familyasında incelenen bir bitki türüdür. Nişastaca zengin meyvesi, bitkinin yetiştirildiği tropik bölgelerin pek çoğu için başlıca gıda unsurlarındandır. Ekmek ağacı meyvesi tam anlamıyla olgunlaşmadan evvel, büyümesinin bütün safhasında tüketilebilmektedir. Eğer yemeklerde kullanılıyorsa yemeğe uygun meyve seçilmesi gerekmektedir. Bazı yemeklerde olgun bazılarında ise olgunlaşmamış meyveler kullanılabiliyor. Fakat meyvenin üreticileri olgun halde tüketilmesini önermektedir.

Ekmek Ağacının Besin Değeri


100 gramlık ekmek ağacı konservesinin içerisinde var olan besin değerleri şu şekildedir:

Kalori 23 %1
Yağ Kaynaklı Kalori 7.2
Toplam Yağ 0.9 g %1
Doymuş Yağ 0.2 g %1
Trans Yağ - -
Kolesterol 0.0 mg %0
Sodyum 2964 mg %123
Toplam Karbonhidrat 4.9 g %2
Diyet Lifi 3.2 g %13
Şeker 0.4 g
Protein 2.4 g %5
K Vitamini 24.6 mcg %31
Folat 23.0 mcg %6
C Vitamini 4.3 mg %7
E Vitamini 0.9 mg %4
Niasin 0.7 mg %3
Riboflavin 0.1 mg %8
A Vitamini 138 IU %3
Bakır 0.4 mg %19
Demir 1.7 mg %9
Magnezyum 33.0 mg %8
Kalsiyum 40.0 mg %4
Manganez 0.1 mg %4

Ekmek Ağacının Özellikleri


Ana vatanı Hint Okyanusu'nun doğusu ve Büyük Okyanus'un batısındaki adalar olan bir ağaçtır ve diğer tropik bölgelerde de yaygın olarak yetişmektedir. Boyu cinslerine göre 10-20 metreyi bulmaktadır. Çevresi bazen 3 m. ye kadar çıkabilir. Dalları yatay ve kabukları kurşuni renktedir. Yaprakları yıldız şeklinde, 25-50 cm. boyunda ve en genç dalların ucundadır.

Yılda iki yada üç kez ürün veren emek ağacının meyvesi öncelikle yeşil olur. Sonraki süreçte kahverengi ve de sarıya dönüşür. Meyveler gövdenin her yerinden çıkabilir. Meyvesi bir kavun iriliğinde, dış rengi sarı-yeşil, ağırlığı ortalama 1-3 kg. kadar ve üzerinde düzensiz serpili pullar vardır.

Ekmek Ağacının Faydaları


Bağırsak ve sindirim sistemini dengeler. içeriğinde barındırdığı yüksek nişasta oranı ve mineraller bakımından etkili ve sağlıklı bir besin değerine sahiptir. soğuk pres yoluyla elde edilen yağı cildin canlı ve parlak görünmesini sağlarken, hafif çaplı cilt lekeleri ve cilt problemlerini çözmekte etkilidir.

Ekmek Ağacı Nasıl Kullanılır


Haşlanarak ve pişirilerek tüketilebildiği gibi ekmek yapmak için de kullanılır. Bu bakımdan tropik bölgeler için önemli bir bitkidir. Meyve ve yaprakları yenir. Besleyici değeri yüksektir. Barındırdığı yağlar bazı cilt hastalıklarını önler. Meyvenin içeriğinde % 25 kadar nişastalı maddeler içerdiğinden çeşitli şekillerde pişirildiği gibi nişastanın fermantasyonu ile biraya benzer içkiler de yapılır. Ekmek yapmak için de kullanılır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Peygamber Çiçeği (Centaurea cyanus)

Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)

Taflan (Prunus Laurocerasus)