Deve Tabanı (Tussilago Farfara)
Yaygın şekilde deve tabanı olarak bilinen öksürük otu, etli ya da yünlü yaprakları olan düşük büyüyen bir bitkidir. Bu bitki Avrupa'ya özgüdür, fakat Kanada ve Amerika'da kumlu alanlarda da bulunabilmektedir. Tomurcukları ve yaprakları bazen bitkisel çaylara, şuruplara ve tentürlere eklenir. Bende bu yazımda deve tabanı nedir, faydaları nelerdir, nerede yetişir, neye iyi gelir, nasıl pişirilir, öksürüğe iyi gelir mi, yararları nelerdir, yan etkileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. Deve tabanı coğrafyamızda da oldukça fazla popülerdir. Bakalım şu güzel bitki neymiş, yakından bakalım.
Deve Tabanı

Öksürük otu, Farfara adlarıyla da bilinir. İçeriğinde tanen, acı madde, müsilaj, farklı alkaloidler ve organik asitler bulunmaktadır. Devetabanının anavatanı Peru’nun kuzeyi, Ekvador, Kolombiya ve Meksika’nın güneyine kadar olan ülkelerdir.
Yetiştiği yerler yoğun yağışlı tropikal yağmur ormanlarıdır. Balta girmemiş ormanlarda dev ağaçların arasında neredeyse fotosenteze yetmeyecek az ışıklı koyu gölge yerlerde güneşe ulaşmak için küçük yapraklı ve çabuk uzayan şekilde evrim geçirmiştir
Deve Tabanının Faydaları
İştahı açar. Göğsü yumuşatır, balgam söktürür ve nefes darlığını giderir. Astım, bronşit ve soğuk algınlığına iyi gelir. Öksürüğü keser. İdrar söktürücü olarak kullanılabilir. Vücudun direncini artırır, vücuda güç ve dinçlik katar, sinirlerin yatışmasını ve rahatlamayı sağlamaktadır. Yaralar ve çıbanların iyileşmesine yardımcı olur, iyileşmeyi hızlandırır.
Deve Tabanı Çayı
Deve tabanı çayı, çiçekleri ve yaprakları kullanılmaktadır. Yaprakları yarım saat kadar kaynatılıp suyu içilirse idrar söktürür ve sinirleri rahatlatarak ağrıları dindirici özelliğe sahiptir. Çiçeklerinden yapılan çay göğsü yumuşatır ve öksürüğü kesici etkidedir.
Bitkiden 1 çorba kaşığı 400 gram kaynar su ile haşlanır ve 1 saat bekletilir. Günde 4 defa yemeklerden önce 1’er çay bardağı içilir.
Deve Tabanı Kompres
Kompres olarak ise; taze, yıkanmış yapraklar oklava ile ezilir ve yaraların üstüne konulur. Bu, günde birkaç kez tekrarlanır.
Deve Tabanı Zararları
Deve tabanı ışıklı alanlarda gelişerek büyür ve olgunlaştığı zaman meyve vermeye başlamaktadır. Bu meyve olgunlaştığında 3 yaşına gelmeden tüketilirse zehirlenmeye yol açar. Büyümeden tüketilen meyvesi sayesinde deve tabanı çiçeği zararları yaşanmaktadır. Ege bölgesinde daha fazla yetişen deve tabanı bitkisi kendini gün ışığı alan yere çevirir. Bitkinin zararından çok faydası bulunur demek yanlış olmaz. Gereken bakım ve özene önem verilirse gün ışığından beslenerek olgunlaşmasını daha sağlıklı tamamlayabilir.
Yorumlar
Yorum Gönder