Deve Kulağı Otu (Limonium Lilacinum)


Deve kulağı otunun, tıbbi adı “limonium lilacinum”dur. Aynı zamanda büyük dul avrat otu da denmektedir. Yaprakları büyük yeşil renkli, altları beyaz sincabımtırak yapıdadır. Özel bir kokusu bulunmamaktadır ve lezzeti acıdır. Kökü kurutulmadan evvel, yuvarlak olarak kesilmektedir. Sonra gölge bir alanda açık havada yahut hususi fırınlarda kurutulmaktadır. Yaprakları ilkbaharda toplanıp kurutulur. Tabi ki deve kulağı otu hakkında söylenecek daha çok şey var. Bende bu yazımda deve kulağı otu nedir, faydaları nelerdir, ne işe yarar, yararları nelerdir, nasıl kullanılır, yan etkileri nelerdir, zararları nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Deve Kulağı Otu Nedir




Deve kulağı otu, bileşikgiller familyasında incelenen bir çeşit bitkidir. Yaprakları enli ve yeşildir. Kökü kalındır. Çiçeklerinde ince, uzun dikenleri vardır. Kökleri toplanır. Kokusuz ve acı, çiçekleri dikenli, kökü kalın bir bitkidir.  Haziran – Eylül ayları arası çiçek açar.

Genellikle Orta Anadolu’da yayılış gösterir. Gövde uzunluğu 20 -50 santimetre kadar varabilir. Çok yıllık, otsu bir bitki türüdür. Çiçekli dalları koyun ve keçiler tarafından yenir. Deniz seviyesinden 900-1200 metre yükseklikte tuzlu alanlarda bulunur. Türkiye’ye özgü bir bitkidir.

Deve Kulağının Faydaları


Vücuda rahatlık verir. Vücudu terletir ve vücuttaki zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Kanı temizler. İdrar yollarındaki kum ve taşları döker. Romatizma ve gut hastalığı şikayetlerini azaltmaktadır.

Deve Kulağı Otu Çayı


Yaprakları ve kökleri gölgede kurutularak kullanılır. Kökleri dilimlenerek kurutulur. Kökleri yarım saat kadar kaynatıldıktan sonra günde 2-3 çorba kaşığı alınırsa romatizma ağrılarını kesmeye yardım eder.

Kuzu Kulağının Zararları


Kuzu Kulağını romatizma problemi yaşayanlar, gut hastaları ile böbrek hastalarınca kullanmaması gerekmektedir. Kuzu Kulağı çiğ şekilde salatalarda kullanılmaktadır. Çorbalarda ve börek içlerinde de kullanıma uygundur. Ispanak benzeri pirinçli yemeği de yapılabilmektedir. Kuzu kulağının yapraklarından yaptığımız lapa sayesin de çıbanların tedavisi gerçekleştirilebilir. Kaynamış 1 litre suya 50 gram kadar kuzu kulağının kökleri koyularak kaynatıldıktan sonra 20 dakika demlenmeye bırakılabilir. Hazırlanan çay gün içerisinde 2 ya da 3 kez tüketilebilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Peygamber Çiçeği (Centaurea cyanus)

Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)

Taflan (Prunus Laurocerasus)