Deniz Kadayıfı (Chondrus Crispus)
Deniz kadayıfı soğuk algınlığına, nezleye çok iyi gelmektedir ve vücudu rahatlatan faydalı bir bitkidir. Bu bitki çok duyulmuş olmasa bile bitkiler arasında en popülerleri arasındadır. Alternatif tıpta önemli bir yeri bulunan deniz kadayıfına dair merak edilenleri sizler için derledim. Günümüzdeyse ilaçlara başvurmadan evvel kesinlikle bitkisel yollar denenmesi önerilmektedir. Bitkisel yöntemlerle herhangi bir ek zarar taşımamaktadır fakat doğru bir biçimde kullanımı oldukça önemlidir. Eğer herhangi bir sağlık sorununda yanlış bir bitkiyi fazla kullanıyorsanız bu sizin için fayda değil fakat zehir barındırabilir. Bende bu yazımda deniz kadayıfı nedir, nasıl yapılır, faydaları nelerdir, çayı nasıl hazırlanır, öksürüğe faydaları nelerdir, nasıl kullanılır, yararları nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
Deniz Kadayıfı Nedir
İrlanda yosunu, Carrageen yosunu olarak da adlandırılan deniz kadayıfı; kayalarda, havuzlarda, alt intertidalde, sığ subtidalda var olan Gigartinales sırasına göre kırmızı alglerdir. İrlanda yosununun yaprakları, 150 mm boyraında, 2-15 mm genişliğinde ve 2 veya 3-10 ya da 12 inç uzunluğunda fan biçimindedir. Yaprak kıkırdaklı, koyu morumsu, kırmızı, sarımsı veya yeşilimsi renktedir.

Deniz Kadayıfı Besin Değeri
100 gram deniz kadayıfının; 49 kcal, 12,3 gram karbonhidrat, 1,3 gram diyet lifi, 1,5 gram protein, 0,47 mg B2, 0,59 mg niyasin, 0,18 mg pantotenik asit, 0,07 mg B6 vitamini, 182 mikrogram folat, 0,87 mg E vitamini, 5 mikrogram K vitamini, 72 mg kalsiyum, 8,9 mg demir, 144 mg magnezyum, 61 mg sodyum, 1,95 mg çinko barındırmaktadır.
Deniz Kadayıfının Faydaları
Solunum yolu şikayetlerini azaltmakta etkilidir. Göğsü yumuşatır ve öksürüğü keser. Sindirimi kolaylaştırır. Gastrit ve ülserde faydalıdır. En sık kullanım alanı nefes darlığı, astım, bronşit ve öksürük gibi solunum yolu hastalıklarıdır. Kırışıklık giderici olarak, deniz kadayıfı, losyon yapılıp cilde gece yatarken sürülebilir. Kan sulandırıcı özelliği vardır kan sulandrıcı ilaçlar ile beraber kullanılmamalıdır.
Deniz Kadayıfı Çayı
Bir su bardağı kaynamış su ve ya süt içerisine iki çay kaşığı Deniz Kadayıfı konulur yaklaşık 10 dk bekletilir iyice karıştırdıktan sonra aç ya da tok içilebilir. Günde iki bardak içilebilir. Süt ile kaynatılıp bal ile tatlandırılabilir. İsterseniz elma, portakal tarçın gibi meyve ve baharatlarla kaynatabilirsiniz.
1-1,5 çay kaşığı (2 g) drog üzerine 1 çay fincanı kaynar su dökülür,10 dakika bekletilir,süzülür. Süt veya ıhlamur ile birlikte kaynatılmasında daha çok fayda olduğu bilinir.
Yorumlar
Yorum Gönder