Demirhindi Ağacı (Tamarindus indica)
Demirhindi ağacı Afrika'nın tropikal bölgelerine, özellikle de Sudan'a özgü bir bitkidir. Fakat, kendine özgü tadı ve besin değeri sebebiyle çiftçiliği, dünyanın neredeyse tüm tropik bölgelerine yayılmıştır. Binlerce yıldır ekilmiştir, muhtemelen yaklaşık 5.000 yıl önce Asya'da yetişmeye başlamıştır. Bende bu yazımda demirhindi nedir, faydaları nelerdir, zararları nelerdir, nasıl tüketilmelidir, ne kadar tüketilmesi gerekir, neye yarar, yan etkileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
Demrihindi Ağacı Nedir

Çiçekleri, dalların ucunda sarı ya da kırmızımsı salkımlar halinde bulunmaktadır. Yaprakları yem olarak kullanıldığı gibi kaynatılarak tüketilen suyu solucan düşürücü olarak da kullanılmaktadır. Meyveleri yenebilir ve iç yumuşatıcıdır; aynı zamanda reçel ve içit yapımında da yararlanılabilmektedir.
Meyve bileşiminde protein, şeker, pektin, A, B1, B2, B3, B5 , B6 ,C vitaminleri, potasyum, fosfor, magnezyum, kalsiyum, sodyum, demir, selenyum, bakır gibi mineraller bulunur.
Demirhindinin Faydaları
Demirhindi meyvesinin müshil ve iç yumuşatıcı bir etkisi bulunmaktadır. Kabızlığa iyi gelir ve bağırsakları temizleyicidir. Aynı zamanda vücudu rahatlatıcı etkidedir. Susuzluğu giderici etkidedir ve serinlik katar. Yaprakları bağırsak solucanlarını düşürmeye yardımcı olur.Demirhindi meyvesi kan lipidlerini düşürme ve kilo verdirici etkinliğinden dolayı kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterir.
Ciltteki lekelere ve çillere karşı renk açıcıdır. Hipertansiyon, obezite, kan kolesterol ve trigliserid yüksekliği, bozulmuş açlık glikozuyla karakterize metabolik sendrom tedavisinde etkindir. Safra kesesi rahatsızlıklarında tedavi edici etkidedir.
Sindirim Sistemine İyi Gelir
Demirhindi içerisinde ki en önemli vitaminlerden biri B kompleksidir. B vitamini ailesinin önemli bir parçası olan tiamin , bu meyvede yüksek miktarlarda bulunmaktadır. Thiamine, aktif olmanıza, refleksleri korumanıza ve güçlü kalmanıza yardımcı olabilecek kas gelişiminin yanı sıra sinir fonksiyonunun iyileştirilmesinden sorumlu olmaktadır.
Demrihindinin Besin Değeri
100 gram demrihindinin içerisinde var olan besinler şu şekilde sıralanabilir:
Su [g] 31,4
Enerji [kcal] 239
Protein [g] 2.8
Toplam lipit (yağ) [g] 0.6
Karbonhidrat, fark olarak [g] 62.5
Elyaf, toplam diyet [g] 5.1
Toplam şekerler [g] 38.8
Kalsiyum, Ca [mg] 74
Demir, Fe [mg] 2.8
Magnezyum, Mg [mg] 92
Fosfor, P [mg] 113
Potasyum, K [mg] 628
Sodyum, Na [mg] 28
Çinko, Zn [mg] 0.1
C vitamini, toplam askorbik asit [mg] 3.5
Tiamin [mg] 0.43
Riboflavin [mg] 0.15
Niasin [mg] 1.94
B-6 Vitamini [mg] 0.07
Folat, DFE [µg] 14
A Vitamini, RAE [µg] 2
A Vitamini, İÜ [İÜ] 30
E Vitamini (alfa-tokoferol) [mg] 0.1
K Vitamini (filokinon) [µg] 2.8
Yağ asitleri, toplam doymuş [g] 0.27
Yağ asitleri, toplam tekli doymamış [g] 0.18
Yağ asitleri, toplam çoklu doymamış [g] 0,06
Demirhindi Nasıl Kullanılır
Demirhindi ağacının olgunlaşmış meyveleri baharat şeklinde kullanılabilir. Tadı ekşi olan bu baharat oldukça besleyicidir. Birçok yemeğe, salatalara, çorbalara, turşulara katılır. Üzerine toz şeker serpiştirilerek çiğ olarak da tüketilebilir. İçki üretiminde, reçel ve şerbet yapımında da kullanılır. Ayrıca demirhindi suyu iltihabi göz hastalıklarında ve kuru göz tedavisinde kullanılır.
Demirhindi Şerbeti
Demirhindinin hurma, şeker, bal, kakule, karanfil, kişniş tohumu ile yapılan şurubu dünyanın birçok yerinde serinletici bir içecek olarak tüketilir. 300 g demirhindi meyvesi, 2 litre su ve 3 kg şeker. Meyveler su yoluyla kaynatılıp süzülür, elde edilen sıvıya şeker eklenip yeniden birkaç dakika daha kaynatılır. Biraz soğuduktan sonra yeniden süzülmektedir. Şeker yerine bal da kullanılabilir.demirhindinin faydaları
Tahriş edici olmadığından tehlikesizce ve kolaylıkla kullanılabilir. 20 - 60 gramı müshil etkisi gösterir. Çoğu zaman macun halinde alınır ve demirhindi macunu yapmak için 3 gr papatya tozu, 30 g sinameki, 50 g demirhindi yeterince şeker şurubuyla karıştırılır.
Afrika mutfağında yaygın olarak kullanılmakla birlikte bugün Hint Asya ve Latin Amerika mutfağında da yemeklere verdiği ekşi tadı ve koyu rengi ile yer alır.
Yorumlar
Yorum Gönder