Çitlembik (Celtis)


Çitlembik (celtis)  karaağaçgiller familyasında incelenen; 70 kadar türü olan bir çeşit sakız ağacının meyvesine verilen isimdir. Çitlembik (Celtis), aşağı yukarı 60-70 türü olan, her yıl yaprak döken bir ağaç cinsi olarak karşımıza çıkar. Kuzey Yarım kürenin ılıman bölgelerine sahip bölgelerine yayılmış, Güney Avrupa, Güney ve Doğu Asya, Güney ve Orta Kuzey Amerika, ve Güney ve Orta Afrika’da yetiştirilen bir bitkidir. Genel olarak orta büyüklükte ağaçlardır, boyları 10-25 metre uzunluğa varabilir, nadir şekilde 40 metre uzunluğa ulaşabilir. Bende bu yazımda çitlembik nedir, faydaları nelerdir, ne işe yarar, çitlembik ağacı nedir, nasıl kullanılır, yararları nelerdir, yan etkileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Çitlenbik Nedir




Çitlembik (Celtis), Kuzey Yarımkürenin ılıman iklime sahip bölgelerine yayılmış, Güney Avrupa, güney ve doğu Asya, güney ve orta Kuzey Amerika, ve güney ve orta Afrika'da bulunan bir bitkidir. Genellikle orta büyüklükte ağaçlardır, boyları 10-25 metre uzunluğundadır, nadiren 40 metre uzunluğa ulaşabilirler. Yaklaşık 60-70 tür barındıran, her yıl yaprak döken bir ağaçtır.

Çitlembiğin Faydaları Nelerdir


Çitlembik  meyvesinin barındırdığı E ve B grubu vitaminlerle birlikte, potasyum, sodyum, fosfor, calcium, çinko ve mangan gibi minerallerde bulunur. Tıbbi anlamda çitlembik meyvesi, yaprakları, tohumları ve sakızı kullanılır.

Ayak terlemelerini keser. Böbrek kumlarını dökmeye yardımcı olur. Mide ağrılarını dindirir. Yaraların iyileşmesini hızlandırır. Öksürüğü keser. Meyvesi hafif müshil etkilidir.

Menengiç Meyvesi Nerede Yetişir


Menengiç, Akdeniz ve Batı Asya’nın tipik bir bitkisidir ve Akdeniz maki vejetasyonunun karakteristik üyesi olmaktadır ve ülkemizde özel olarak Akdeniz ve Ege’nin sahil kesimlerinde var olan makiliklerde; Karadeniz sahil şeridinde ve iç bölgelerde, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde, Gaziantep, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa gibi alanlarda geniş bir doğal yayılışı bulunmaktadır. Orta Anadolu ve geçit bölgelerinde de yayılış gösterir.

Çitlembik Nasıl Kullanılır


Çitlembik hasattan sonra güneşte kurutularak, kahverengi haline gelinceye kadar kavrulur ve macunu kıvamına gelince ezilerek kahve haline getirilir. Türk kahvesinde daha yumuşak  bir tadı vardır. Normal Türk kahvesi gibi pişirilir,ayrıca istenirse sütle de yapılabilir.

Çitlembik ağacının meyvesi, yaprakları, tohumları ve sakızı kullanılır. Ayrıca, çitlembik yağı çıkarılır. Mide ülseri için;  Çitlembik sakızı mesteki sakızından daha kıymetli bir yapıdadır. Balla macun yapılıp aç karnına birer tatlı kaşığı yenmeye devam edilir. Mide ağrıları içinse, çitlembik tohumu yutulabilir.

Öksürük ve bronşit tedavisinde, çitlembik sakızı ve tohumları balla macun yapılıp yenmeye devam edilir. Çitlembik yaprakları kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmesi tedaviye önemli katkısı olur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Peygamber Çiçeği (Centaurea cyanus)

Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)

Taflan (Prunus Laurocerasus)