Ciğer Otu (Pulmonaria Officinalis)
Ciğer otu (Pulmonaria officinalis), hodangiller (Boraginaceae) familyasından Nisan-Mayıs ayları arasında çiçek açabilir, 10-50 cm boyundadır, çok senelik otsu bir bitki türüdür. 30 cm. kadar uzayabilen, otsu bir bitkidir. Ciğer otu Avrupa ve Asya'nın ılıman bölgelerinde yetişmektedir ve batı Avrupa'dan doğu Türkistan'a kadar çok geniş bir alana yayılım göstermiştir. Kök sap dallı, sap beze benzer tüylerle ve gergin sert kıllarla kaplı bir yapıya sahiptir. Bende bu yazımda ciğer otu nedir, çiçeği var mıdır, nerede yetişir, faydaları nelerdir, neye iyi gelir, ciğer otu çayı nasıl demlenir, neye iyi gelir, yan etkileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
Ciğer Otunun Özellikleri
Bu otun çiçekleri gövdenin ucunda toplanmıştır ve rizoidlere de rastlanmaktadır. Uzun süre su depolayabilir. Bitkinin kullanılan kısımları yaprakları ve çiçekli dallarıdır. Dal ve yapraklar bitki çiçek açmaya başladığı zaman toplanır ve gölgede kurutulur. Bitkide tanen, müsilaj, şekerler, reçine ve sabit yağ olduğu ortaya konmuştur. Çok eskiden akciğer rahatsızlıklarına özellikle de vereme karşı kullanılabilmektedir.
Yetiştirilmesi oldukça kolay olup bahçenizde veya tarlaların gölgelik ve nemli yerlerine bir kök ya da bir kaç tohum ekildiğinde bitki orada yayılır ve özel bakıma ihtiyaç duymaz. Çayırlarda, nemli duvar diplerinde, bahçelerde, dere kenarlarında, taşlar arasında yetişen bu ilkel gövdeli ve basit yapraklı bitkinin gövde ve yaprakları kurutulmak suretiyle eskiden karaciğer hastalıklarına karşı kullanılmıştır.
Ciğer Otunun Faydaları
Öksürüğü teskin edici, göğüs yumuşatıcı, idrar söktürücü olarak kullanılmaktadır. Ciğer otunun birleşimindeki salisik asit nefes yolları rahatsızlıklarına, tanin mide-bağırsak rahatsızlıklarına ve allantoin ise yaralara karşı etkili olduğu bilinmektedir. Birleşimindeki salisilik asit başta verem olmak üzere diğer nefes yolları rahatsızlıklarına, taninler mide-bağırsak rahatsızlıklarına ve alantoin yaraları iyileştirmek için kullanılmaktadır.
Doğal Egzama Tedavisi
Ciğer otu çayını, bitki çayı olarak tüketmenin yanı sıra egzama hastalığı için de problemli alanların yıkanması suretiyle kullanımı oldukça uygun gelmektedir. Kokusu oldukça fazla olmayan ciğer otunun tadı hafif buruk bir yapıdadır. Ciğer otu ve diğer tüm bitki çayları taze olarak tüketilmesi gerekir, bir gün önceden yapılmış çaylar içilmemesi gerekiyor.
Ciğer Otu Nasıl Kullanılır
Yapraklar bitki çiçek açmaya başladığı zaman toplanmaktadır ve gölgede kurutulmalıdır. Ardından, yaprakları ve çiçekli dalları kurutulduktan sonra suda kaynatılmak suretiyle kullanılır. Bu su çay olarak içilebileceği gibi haricen basur ve meme çatlakları ile hafif yanıklarda kullanılabilir.
Yaralarda ve iltihaplı hastalıklarında ciğer otu toz haline getirilir, yaralara serpilir. Boğaz iltihabında gargara yapılmak sureti ile kullanılır. Basur sorununda ve meme çatlaklarında kaynatılan ciğer otu suyu ile meme uçlarına banyo yapılır. Donmuş uzuvlar bu su ile yıkanırsa faydalı olur.
Yorumlar
Yorum Gönder