Çakal Eriği (Prunus Spinosa)
Çakal eriği, güvem meyvesi yada yabani kara erik olarak da adlandırılmaktadır. Bu bitkinin bilimsel adı Prunus Spinosa’dır ve İngilizce’de Blackthorn (karadiken) olarak adlandırılmaktadır. Avrupa’dan Kuzey Afrikaya kadar yetişir. Ülkemizde doğal alanlarda yetişen bir meyvedir. Özel olarak da Trakya’da bilinen ve tüketilen bir meyvedir. Çakal eriği hakkında verdiğim bu genel bilgilerin yanında yazımda, çakal eriği nedir, faydaları nelerdir, yararları nelerdir, zararları var mıdır, yan etkileri nelerdir, neye iyi gelir, nasıl kullanılır, sağlığa etkisi nedir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
Çakal Eriği Nedir
Çakal eriği; çoğunlukla 3 - 4 metreye kadar boylanabilen, beyaz renkte çiçekler açan, bodur bir ağaçtır. Meyveleri iri çekirdekli ve ekşidir. İçerisinde organik asitler, pektin ve şekerler bulunmaktadır. Meyveleri ve yaprakları ise bol miktarda tanen barındırır.

Çakal Eriğinin Faydaları
Çiçeklerinden hazırlanan çay vücuttaki zararlı maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur ve kanı temizleyici etkidedir. İdrar söktürücü ve bağırsak solucanlarını düşürmeye yardımcı olur. Romatizma ve gut ağrılarını azaltır. Ağız ve boğaz iltihaplarında faydalıdır.
Çakal eriği kanın temizlenmesi konusunda çok önemli bir etkiye sahiptir. Çakal eriği çok güçlü bir idrar söktürücü özelliğe sahip olduğu için son dönemde kilo vermek isteyen kişiler çakal eriği tüketerek zayıflamaya yardımcı olur.
Solunum yolu hastalıklarında etkilidir. Meyveleri vücut direncini arttırır. Soğuk algınlığı, grip ve romatizma şikayetlerinde fayda sağlamaktadır. İshali kesmeye yardımcı olur. Anne sütünü arttırıcıdır. Yaprakları da meyvelerine benzer etkilere sahiptir.
Çakal Eriği Çayı
Çiçeklerinin haşlaması idrar artırıcı ve kurt düşürücüdür. 1 bardak suya, 15 gr çiçek konur, 10 dk kaynatılır, günde 3 bardak içilir. Yaprakları ishal kesici, terletici etkidedir. Meyveleri de kurutulup suda kaynatılmak üzere marmelat ve şurup yapımında da kullanılır.
Kuru meyvesi müshil, mide ve bağırsakları düzeltici, vücudun direncini artırıcı olarak kullanılır. 1 kilo suya, 60 gr erik konur, 10 dk kaynatılır, günde 2-3 bardak içilir. Meyve şurubu diş eti ve bademcik iltihapları ve gece altını ıslatma şikayetlerine karşı etkilidir.
Çakal Eriği Fiyatları
Çakal eriği meyvesinden genel olarak tüketim ürünleri yapılır. Çakal eriği meyvesi çiğ olarak da tüketilebilir. Çakal eriğinin ağacının kabukları eski zamanlarda mürekkep yapımında kullanılıyordu. Aynı zamanda meyvesinden elde edilen su ile eski zamanlarda çamaşırlar temizlenmektedir. Çakal eriği ağacının dalları da oldukça sağlam olduğundan kaynaklı baston yapımında kullanılır.
Çakal eriğinin ortalama fiyatı kilo başına 10-25 TL arasındadır. Fidan olarak almak isterseniz ise fidan fiyatı ortalama 50 TL’dir.
Yorumlar
Yorum Gönder