Bronşit Tedavisi


Akut bronşit, bronşiyal tüplerin iltihaplanmasına neden olan bulaşıcı bir viral enfeksiyondur. Bunlar ciğerlerine hava taşıyan hava yolları. Bu tüpler enfekte olduğunda şişmektedir. Mukus (kalın sıvı) içlerinde oluşmaktadır. Bu solunum yollarını daraltır ve nefes almanızı zorlaştırmaktadır. İki tip bronşit bulunur: akut ve kronik. Kronik bronşit uzun ömürlüdür ve tekrar edebilmektedir. Genel olarak sigara içmek gibi sürekli tahriş nedeniyle oluşmaktadır. Akut bronşit, kısa sürer. Öksürük birkaç hafta sürebilir, ancak çoğu durumda birkaç gün içinde iyileşir. Bende bu yazımda bronşit tedavisi nedir, evde bronşit tedavisi nasıl yapılır, neye iyi gelir, nasıl tedavi edilir, bitkisel tedavisi nasıl yapılır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.



Bronşit Nedenleri 





 Akut bronşitin en yaygın sebebi viral enfeksiyon olmakla beraber, kişilerin yüzde onu da bakteriyel enfeksiyon nedeniyle hastalığa yakalanır. Kronik bronşit, tekrarlayan akut bronşit nöbetleri geçirmiş kişilerde ortaya çıkar. Sanayi kirliliği, yoğun ve sürekli biçimde toza maruz kalma, uzun süre ve çok miktarda sigara kullanımı kronik bronşite neden olabilir.

Soğuk havalar, bu hastalıkların ortaya çıkmasında en önemli faktördür. Buna bir de ağızdan nefes almak eklenirse hava yeterince ısıtılamaz ve bronşit riskini arttırır. Sigara kullanmak ya da dumanına maruz kalmak, iltihaba neden olur ve bronşit gelişebilir.Çevresel faktörler de önemli bir etkendir. Fabrika dumanları, ani ısı değişiklikleri, çok kuru ya da çok nemli havalar bronşiti tetikleyebilir.

Soğuk algınlığından sonra görülen, yaygın ve bulaşıcı bir hastalık olup, bronşlarda şişme ve balgam artışı şeklinde kendini belli eder. Sebebi, sıklıkla solunum yollarının üst bölgesine yerleşen bakteri ya da virüstür. Çocuklarda görülme ihtimali fazladır.

Bronşit Tedavisi


Tedavide kullanılan ilaçlar, hastalığın belirtilerini ortadan kaldırmaya yöneliktir. Ateş düşürücüler, öksürük şurupları, ağrı kesiciler kullanılır. Balgamı kolay bir şekilde çıkarmak için, buna yönelik ilaçlar hastaya önerilir. Tedavinin fayda sağlaması için, sigarayı mutlaka bırakmak gerekir.

Güzel Bir Uyku Çekin


Bronşitin ana sebeplerinden biri yorgunluktur. Enfeksiyon ve kalıcı öksürük aşırı yorgunluğa yol açabilmektedir.Araştırmalar, uyumanın bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve enfeksiyondan iyileşmeye yardımcı olabileceğini ortaya koymaktadır. Uyku, vücudun doku hasarını onarmasına ve yeni doku oluşturmasına, önemli hormonları salmasına ve enerjiyi yenilemesine yardımcı olmaktadır.

Bronşit Tedavisinde Bitkisel Destekler


Sarımsak: Sarımsak bakteriyel ve viral enfeksiyonları geçirmek için kullanılabilecek doğal bir antibiyotiktir. Hastalık sırasında sarımsak tüketimi arttırılarak vücuda enfeksiyonla mücadelesinde destek olunabilir. Sarımsakta bulunan “quercetin” denen kimyasal madde akciğer dokusu iltihabına neden olan enzimleri baskılar.

Mantar: Shiitake, reishi ve maitake mantarları doku hasarını en aza indirerek akciğerlerin iyileşmesine yardımcı olabilir. Bu tür Mantarlar vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir ve viral hücreleri yok etme becerisini arttırır.

Nane: Nane bronşit tedavisine direk etkili değildir ancak hastalık nedeniyle yaşanan belirtilerin hafifletilmesi için kullanılabilir. Nane içinde bulunan mentol akciğerlerdeki mukus birikimi kırıp, öksürük yoluyla vücuttan atılmasına yol açar.

Bronşit Tedavisinde Zencefil Kullanımı


Zencefil, Geleneksel olarak ishal, hazımsızlık ve mide ağrısı gibi gastro-intestinal semptomların tedavisine yardımcı olması amacıyla kullanılmaktadır. Bununla birlikte iltihap önleyici özelliği ile özellikle akut bronşit tedavisinde kullanılabilir. Özellikle kuru öksürük ve balgam sökmek için zencefil çayı ve nane çayı tüketebilirsiniz.

Zencefil Çayı


Zencefil çayı da hazmı kolaylaştırır ve ayrıca hafızayı kuvvetlendirir. Zencefil çayı, grip başta olmak üzere, soğuk algınlığı ve öksürüğe çok iyi gelir. Bir bardak kaynar suya bir nohut tanesi kadar zencefil dilimlenip atılır ve 5-10 dakika demlenmeye bırakılır. Demlenen çay bal ile tatlandırılarak yada içine bir miktar limon sıkılarak içebilirsiniz.

Zencefil, Bal ve Karanfil


Karanfilin içerisindeki uçucu bileşenler, ağız ve boğaz yolu iltihaplarında, bakteri ve virüslerin yol açtığı enfeksiyonlarda antiseptik ve ağrı hissini azaltıcı etkiye sahip. Zencefilin içerisindeki bazı bileşenlerin de iltihap giderici etkisi düşünüldüğünde, 1 yemek kaşığı bal, 1 çay kaşığı kadar toz zencefil ve 1 çay kaşığı kadar karanfil ile karıştırılarak kür halinde içilebilir. Arzu ederseniz bu karışıma limon da ekleyebilirsiniz ve günde 1-2 tatlı kaşığı içebilirsiniz.

Sigarayı Bırakın


Sigara içmek kronik bronşitin önde gelen sebeplerden bir tanesidir. Sigarayı bırakmak ve kaçak sigaradan kaçınmak, kişinin yaşam kalitesini iyileştirebilir. Sigara içmek bronşiyal tüplere zarar verebilir ve vücudun enfeksiyonlara karşı savunmasını bozmaktadır. Bir kişinin bronşiti varsa, solunması duman şiddetli öksürük uyarısını tetikleyebilir.

Tamamen sigarayı bırakmak ya da azaltmak, bronşiyal tüplere verilen zararı sınırlar ve daha hızlı iyileşmeye yardımcı olmaktadır. Sigarayı bırakan bir kişinin gelecekte akut bronşit olma olasılığı daha düşüktür.

İnsanlar ayrıca toz, ev ürünlerindeki kimyasallar ve hava kirliliği gibi bronşiti tetikleyebilecek diğer tahriş edici maddelerden uzak durması gerekmektedir. İklimlendirme ve ısıtma sistemindeki filtreler üreticilerin önerdiği şekilde değiştirilmelidir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)