Barut Ağacı (Frangula Alnus)
Barut ağacı (Frangula alnus), cehrigiller familyasında incelenen 4-5 m'ye kadar uzayan yaprak döken yavaş gelişim gösteren bir bitki türüdür. Bu bitki türünün farklı kullanım alanları vardır. Barut ağacı kabukları tere otu gibi metabolizmayı hızlandırıcı etkidedir ve de zayıflamaya yardımcı olabilir. Bende bu yazımda barut ağacı nedir, faydaları nelerdir, barut ağacı yaprağı çayı nasıl yapılır, kabuğu zayıflatır mı, nerede yetişir, yan etkileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.
Barut Ağacı Nedir
İskandinavya'dan Kuzey Afrika'nın güneyi ve Türkiye'de Kuzey Anadolu'da dağlık bölgelerinde bulunan nemli ormanlık sahalarda sakallı kızılağaç, doğu kayını ve adi gürgen türleriyle beraber yer alır. Nadiren de olsa 7 m'ye kadar genelde ise 3 metreye kadar uzayabilen çalı ve ya ağaççıklardır.
Barut ağacı -15 C° 'deki sıcaklığa dayanabilmektedir. Kuraklıktan ve kuvvetli rüzgardan zarar uğrayabilir. Yavaş büyüyen bir bitki olmasına karşın kolaylıkla yetişebilir. Orman yangınları sonrası yanan alanın yeniden meydana gelmesinde ve otlanmasında büyük rol oynamaktadır. İyi bir arı bitkisidir ve bir çok kelebek larvasının besinini oluşturmaktadır.
Çiçekler Mayıs ile Haziran aylarında gelişir. Tohumlar Ekim-Kasım aylarında olgunlaşır. Çiçekler er-dişidir, tozlaşma böcekler vasıtasıyla sağlanmaktadır. Yarı gölge ya da yarı ışık ortamlarda nemli veya ıslak toprakları tercih eder. Yaşam alanını bataklıklar genellikle nemli fundalıklar, nemli açık ormanlık ve turbalık alanlar oluşturur.
Barut Ağacı Faydaları
Kronik kalın bağırsak kabızlığı, kara ciğer hastalıkları, sarılık, siroz, basur vs. hastalıklarda kullanılır. Harici olarak; cerahatlı yaralar, çıban ve deri hastalıklarını yıkamada kullanılabilir. Kabuklarda yumuşatıcı muhtevasında var olan antron glikozid, bir yıl bekletildikten sonra antrahinon glikozidi glikofranguline dönüşmektedir. Barut ağacı kabukları bir yıl bekletilmeden evvel kullanılacak olursa kusturucu olur.
İdrar söktürücü etkisi ile kabızlığa karşı etkili bir müshildir. Spazm çözücüdür. Sarılık, siroz gibi karaciğer hastalıklarında faydalıdır. Dolaşım bozukluğu, gut, hemoroit şikayetlerine karşı da etkili olabilir.
Barut Ağacı Kabuğunun Faydaları
Tedavi maksatlı kullanılırken genel olarak gövde ve üç yaşındaki dal kabukları kullanılmaktadır. İlk yıl dinlendirildikten sonra kabuklar, ilkbahar mevsiminde bitkiye doğru suyun yürümeye başladığı zamanlarda soyulabilir. Soyulma süresince kabukların birleşim noktası olan ağaç kısmına dokunulmaması lazım. Eğer kabuklar ağaçların kısmından çıkarıldıysa derhal temizlenmesi gerekiyor.
Barut ağaçlarının kabukları bağırsak zarına herhangi bir zarara yol açmadan ve de aynı zamanda bağımlılığa yol açmayan bir ishal ilacı olarak da bilinmektedir. Özellikle de kabızlık problemi yaşayanlar, mide şişkinliğin de, akciğerlerin şişmelerin de ve de safra suyunun salgılanmasında oldukça etkili olabilir. Bununla beraber bir diğer önemli özelliği ise hemoroit rahatsızlığında kullanılmasıdır.
Barut Ağacı Nasıl Kullanılır
Akdiken (Rhamnus carthartica L.) ağacının meyveleri tıpkı barut ağacı meyveleri gibi siyahtır.Aynı hastalıklara karşı barut ağacı kabukları gibi kullanılır.Akdiken ağacının yumuşaklık verici tesiri antranol glikozidinden ileri gelmektedir.
Barut Ağacı Çayı
Barut ağacının taze kabuklarının kusturucu etkisi vardır, bu özelliğinden faydalanmak isterseniz taze kabuklarını kullanabilirsiniz. Barut ağacının orta yaşlı olan dallarının kabukları 1 sene bekletildikten sonra toz şekline getirilip su içerisinde kaynatılarak çayı hazırlanır.
Hazırlanan çay yaralara pansuman amaçlı olarak haricen de kullanılır. Barut ağacı iyi bir idrar söktürücü olup, vücuttaki ödemin atılmasını sağlar. Kabızlığı gideren barut ağacı, müshil etkisine sahiptir.
Karaciğere çok faydalı olan barut ağacı, sarılık ve siroz rahatsızlığına faydalıdır. Barut ağacı dolaşım problemi, bozukluğuna iyi gelir. Hemoroit rahatsızlığına da iyi gelir barut ağacı. Barut ağacı gut hastalığına da iyi gelir. Barut ağacı spazm çözücüdür.
Yorumlar
Yorum Gönder