Ayrık Otu (Elytrigia Repens)


Ayrık otu, 1 metreye kadar boylanabilen, yabani, otsu bir bitki türüdür. İçeriğinde potasyum, demir gibi mineraller, A ve B vitaminleri ile şeker, triticin, glikovalin, müsilaj benzeri maddeler ve uçucu yağ bulunmaktadır. İltihaplı hastalıklarda rahatlatıcı ve ferahlatıcı maksatlı kullanılabilir. Ayrık otu, idrar söktürücü özelliktedir. Böbrek ve mesanede oluşabilen taş ve iltihapları giderici etkidedir. Kan tükürmeyi önlemektedir. Nefritte de faydalı olmaktadır. Vücudu kuvvetlendirir ve kanı temizleyici niteliktedir. Bende yazımda ayrık otu nedir, ayrık otu nasıl engellenir, saça faydaları nelerdir, ayrık otu nasıl öldürülür, kökünün faydaları nelerdir, yan etkileri var mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Ayrık Otu Nedir




Ayrık otu (Elytrigia repens), buğdaygiller familyasında incelenen Asya, Kuzey Afrika ve en çok Avrupa'da bulunan bir bitki türü. Çok yıllık, yayılıcı kök saplara sahip bir otsu bitkidir. 40-80 cm uzunluğa çıkabilen, 3-4 başı olabilen dik veya kalkık uçlu gövdesi vardır.

Ayrık Otunun Özellikleri


Yaprak kını tüylü dip kısmı haricinde tüysüzdür. Kısa dilcikler 0,5 mm uzunlukta ince ve kulakçıklar zarımsı yapıdadır. Yassı yapraklar 10-20 cm uzunluk ve 5-10 mm genişlikte olan üst yüzeyi kaba tüylü fakat alçak kısımları tüysüz bir yapıya sahiptir.

Tarla ayrığı rizomları polisakkarit bir madde olan tritisin ile uçucu yağ, yapışkan bitki sıvısı, potasyum, salisilik asit, saponin ve mikrop kırıcı bazı maddeleri içerir.Yüksek protein ve nişasta içermesinden dolayı en değerli yem bitkilerinden biri olarak kabul edilir. Ayrık otu en çok at ve koyunlar tarafından sevilerek tüketilmektedir.

Düşük lif oranı ve tatlı tadıyla öncelikli olarak büyükbaş hayvanlarının beslenmesinde kullanılmaktadır. Aynı zamanda toprak ve su koruma ile bentleri kuvvetlendirmek amacıyla ekimi yapılır. İdrar yolları enfeksiyonlarının iyileştirilmesinde, sistit (mesane iltihabı) ve prostat iltihabına etkili olmaktadır.


Ayrık Otunun Faydaları


Bronşiyal rahatsızlıklar, metabolizma problemleri, romatizma ve gut hastalıkları, üriner sistem iltihapları, idrar kesesi iltihabı, idrar yolları iltihabı, prostat iltihabı, öncelikli kullanım alanlarıdır. Prostat büyümesine karşı da kullanılabilmektedir. Böbrek taşı ve kumuna karşı idrar söktürücü olarak görev yapabilir. Kan temizleyici etkisi bulunur. Deri hastalıklarına ve ergenlik sivilcesine karşı kullanılmalıdır.

Ayrık Otu Çayı


Ayrık otu kökleriyle birlikte kurutulduktan sonra suda kaynatılarak kullanılır. Ayrık otunun, asıl kullanılan yeri Ayrık kökü denilen kök kısımlarıdır. Arık otu çayının yapımı; 2 ölçü ayrık otu kökü, 1 ölçü atkuyruğu otu, 1 ölçü ısırgan otu, 1 ölçü  papatya çiçeği, ince kıyılarak iyice karıştırılır.

Bir tatlı kaşığı dolusu bitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır, üstü kapalı olarak 10 dakika demlendikten sonra süzülür. 2-3 haftalık bir kür halinde, günde 3-4 bardak çay, aç karnına veya öğün aralarında içildiğinde, İdrar söktürücüdür. Kanı ve bedendeki toksik maddeleri temizlemektedir.

Böbrek ve mesane taşlarının atılmasına yardımcı olur. Bedeni güçlendirici bir toniktir. Elde edilen dekoksiyondan günde üç kez birer bardak tüketilebilir. Fakat, tadı çok kötü olduğundan bal, limon ve ya nane yardımıyla tatlandırılır. Tarla ayrığı ayrıca egzama ve cilt hastalıklarının iyileştirilmesinde etkili olur.Romatizma ağrılarını hafifletir. Bu etkilerinden yararlanmak için, yukarıda tarifi verilen dekoksiyon, şikayet edilen yerlere dıştan uygulanmaktadır.

Ayrık Otunun Yan Etkileri


Ayrık otunun herhangi bir saptanan kötü bulunmamaktadır. Yalnızca aynı familyadan ayrık otunun akrabası  domuz otu denen bitki ise zehirli özelliğe sahiptir. Yendiğinde uykusuzluk ve ishale sebep olur. Böyle bir besin zehirlenmesinde en yakın sağlık ocağına gidilmesi gerekmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Basur Otu (Rnunculus Ficaria)

Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)