At Kestanesi (Sapindaceae)


At kestanesi popüler bir bitkidir. At kestanesi Latince olarak Aesculus Hippocastanum, Sapindaceae ailesi üyesi çiçekli bitki türlerinden bir tanesidir. At kestanesi ağacı, aşağı yukarı 39 metre uzunluğuna kadar boylanabilen büyük bir ağaçtır. Yaşlı ağaçlarda dallar genel olarak kıvrılabilir ve uçları sarkık bir halde bulunur. Yapraklar genel olarak geniş ve 13–20 cm uzunluğundadır.Tohumu, kabuğu, çiçeği ve yaprakları ilaç yapmak için kullanılır. At kestanesi eskulin denen önemli miktarda bir zehir barındırmaktadır ve çiğ şekilde yenirse ölüme yol açar. Bende bu yazımda at kestanesi nedir, yenir mi, faydaları nelerdir, at kestanesi kremi cilde faydaları nelerdir, zararları, farmasi ürünleri nedir, at kestanesi yağının yararı nedir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

At Kestanesi Nedir




At kestanesi  sapindaceae familyasında incelenen ve aesculus cinsinden ağaç ve ya çalı formunda var olan kışın yapraklarını döken bir ağaç çeşididir. Uzunca süre koştuktan sonra nefes nefese kalan ve soluğan hastalığına yakalanan atları Türkler at kestanesiyle beslerlermiş. Ağaç, adını işte buradan almaktadır. Meyveleri gerçek kestane ağacının meyvelerine benzese bile esasen çok farklı özellikleri bulunmaktadır.

At Kestanesi Özellikleri 


Yaprakları uzun saplı tüysü 5-9 yaprakçık olup el şeklinde kenarları dişli ya da düzdür. Sapı uzundur. Dizilişi karşılıklı; kenarları düz veya dişlidir. Çiçekleri bir evcikli ya da erdişidir. Bileşik salkım kuruluşundadır. Dik duran uzun bir eksen etrafında toplanmıştır. Meyve üzeri dikenli veya düz büyük bir kapsüldür. Üretimi tohum ve çelikle olabilir.

Haziranda, salkım şeklinde açan gösterişli, beyaz çiçekleri yukarı doğru kümelenir. Her biri yaklaşık 20 santimetre boyundadır. Sarı-kırmızı yansılmalı ve oldukça dekoratif yapılıdır. Yaprakları büyük ve tüysü yapıdadır. Dikenli ve yeşil kabuklu meyveleri olgunlaştığında açılır ve koyu kahverengi tohumları düşmektedir. Meyvelerini yalnızca geyikler yiyebilir. O kadar acı bir tadı vardır ki, diğer hayvanlar bu sebepten tadından hoşlanmayabilir. Hızlı büyüyen bir ağaçtır ve bundan kaynaklı odunu da yumuşaktır.

At Kestanesinin Faydaları


Kan dolaşımını düzenleyici, şişlik indirici, basur memelerini küçültücü, taş düşürücü, kanı dindirici, öksürük kesici, göğsü yumuşatıcı, romatizmayı giderici etkisi bulunmaktadır. Bu etkilerin çoğu, at kestanesinin bildik kestaneye benzeyen, ama onunla ilgisi olmayan sert, acı meyvelerinin haşlandığı suyunun içilmesiyle elde edilebilir.
At kestanesi yağlı bir tohuma sahip olan ve tohumundan elde edilen bitkisel yağa at kestanesi yağı adı veriliyor. Bu yağın pek çok kullanım alanı mevcuttur. Yüksek oranda omega 9 yağ asidi barındıran at kestanesi yağı, Ayçiçeği Yağı ile yumuşatılmış halde kullanılabildiği gibi elma sirke ile birlikte de cilt bakımı için uygulanabilmektedir.

At kestanesi yağı ihtiyaç hissedilen her durumda şikayet edilen tüm vücut bölgelerinde rahatlıkla kullanılabilir. Göz çevresi kırışıkları, kılcal damar çatlamaları ve gevşemiş boyun derisinin düzeltilmesi için her akşam yatmadan birkaç damla yağ ile yüze ve boyuna masaj yapmak faydalıdır. Vücuttaki deri çatlaklarına ve varislere aynı şekilde muntazam olarak kullanıldığı zaman şikayetler ortadan kalkacaktır.

At Kestanesi Yağı


At kestanesi yağı yapmak için;  sonbaharda olgunlaşan tohumlar kabuğundan çıkarılıp rendelenir. Bir kavanozun üçte biri at kestanesi ile doldurulur, geri kalanına saf sızma zeytinyağı konulur ve kızgın güneşte 45 gün bekletilir. Her akşam çalkalanır. Daha sonra süzülür, bir cam şişeye doldurulup serin yerde saklanır. İhtiyaç hissedilen her durumda şikayet edilen tüm vücut bölgelerinde bu yağ rahatlıkla kullanılabilir.

At Kestanesi Kremi


At kestanesi, özellikle krem, merhem, tentür, jel kıvamına getirilerek cilde sürülerek kullanımında, cildin sivilcesiz, pürüzsüz bir görünüm almasına, varis olan bölgelere sürüldüğünde varisin öncelikle ağrılarının geçmesinde akabinde görüntü olarak ortadan kalkmasına, antioksidan yönüyle damar hastalıklarına, hemoroit rahatsızlığına (basur), ödemlerin yok olmasına fayda sağlar.  Kestaneler zehirli olduğu için yenmemelidir. Odunu düzgün damarlıdır ve iyi cila tutmaktadır.

Basur ve varise karşı, bir litre suya 10 -15 adet kestane konur, yarım saat kaynatılır. Elde edilen su ile hemoroitli bölge yıkanır, varisli bölge hafifçe ovulur. Aynı zamanda, pamuk üzerine dökülen bu su, hemoroitli ve ya varisli bölgede en az bir saat bekletilebilir.

At Kestanesi Çayı


kestanesi çayı hazırlamak için kurutulmuş yaprakları veya kabuklarını kullanabilirsiniz. Suyu kaynattıktan sonra ocaktan alın ve 1-2 tatlı kaşığı yaprağı suya atarak 7-8 dakika demlenmesini beklemelisiniz.

At Kestanesi Yan Etkileri


At kestanesi insan için zehirli bir etkiye sahiptir fakat bazı hayvanlar için zararlı değildir. Uygun bir şekilde hazırlanmış ve standart hale getirilen at kestanesi ekstresi güvenlidir. İşlenmemiş at kestanesi tüketmemek gerekir ya da bitkisel tıp için kullanılmaması önerilmektedir. Kesik ya da ülserli deriye uygulamaması gerekmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Basur Otu (Rnunculus Ficaria)

Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)