Asma Yaprağı (Vitaceae)


Asma; asmagiller ailesinde olan ve 40 kadar türü bulunan odunsu bir bitki çeşididir. Üzüm adı denen, glikozca zengin meyvelerinden dolayı çok eski çağlardan beri yetiştirilmekte olan önemli bir kültür bitkisidir. Vantuzlu, tırmanıcı çalı görünümünü barındıran bir bitkidir. Bende bu yazımda asma yaprağı nedir, cilde faydaları nelerdir, neye iyi gelir, sarma nasıl yapılır, faydaları nelerdir, yan etkileri var mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Asma Yaprağı Nedir




Karmaşık yapıya sahip olan, kahverengi gövdesi olan yarı odunsu bir bitkidir. Parçalı, üzeri tüyle kaplı yaprakları bulunmaktadır. Küçük ve yeşil renkli çiçekleri salkım biçimindedir. Sarı, yeşil, siyah meyveleri bulunmaktadır.

Güneşi çok seven, yağış alan yerlerde iyi gelişen bir bitkidir. Her türlü toprak koşuluna dayanıklıdır. Islah amaçlı olarak tohum ile genellikle çelikle üretilir. Asma, bahçe duvarına sardırılabilmektedir ve ya çardak oluşturulabilmektedir.

Asma Yaprağı Besin Değeri


Asma yaprağı, C vitamini, kalsiyum, lif içeriği bakımından oldukça yüksek bir besindir. Özel olarak A vitamini açısından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Sarma biçiminde tüketildiği zaman içeriğinde bulunan pirinçten kaynaklı yanında ekmek tüketilmemesi önerilmektedir. Asma yaprağının 100 gramı 93 kcal kaloridir.


  • 100 gram asma yaprağında 2,1 g yağ, 
  • 0 mg kolesterol, 
  • 9 mg sodyum, 
  • 272 mg potasyum, 
  • 17 g karbonhidrat, 
  • 11 g diyet lifi, 
  • 6 g şeker, 
  • 6 g protein, 
  • 363 mg kalsiyum, 
  • 0 IU D vitamini, 
  • 11,1 mg C vitamini, 
  • 2,6 mg demir, 
  • 0,4 mg B6 vitamin, 
  • 95 mg magnezyum 


Asmanın Faydaları


Vücuda kuvvet verir. İshali keser. Sarılığa karşı faydalıdır. Toplardamarları güçlendirici etkiye sahip olan asma yaprakları bacak damarlarındaki şişmelerde, varis ve hemoroitte faydalı olmasının yanında rahim kanamalarını da durdurmaya yardımcı olur. Ayrıca, gerek asma yaprağı gerekse kuru üzüm hafızayı kuvvetlendirmekte etkilidir.

Asma Meyvesi Üzüm


Asma meyvesi olan üzüm, taze ve kurutulmuş halde besin olarak tüketildiği gibi alkol ve şarap yapımında da kullanılır. Anayurdu Avrupa ve Asya ise de günümüzde dünyanın bütün sıcak ve ılıman iklimli bölgelerinde yetiştirilir. Yaprakları 5 lopludur, taç yaprakları erken düşmektedir.

Çiçekleri salkım biçiminde bir aradadır. Günümüzde üzüm üretiminde kullanılan asmalar, çoğunlukla çeşitli hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılığı artırılmak amacıyla Amerika’dan getirilmiş türlerle melezlenmiş çeşitlerdir. Ülkemizin birçok yöresinde de değişik asma çeşitleri yetiştirilir. Yuvarlak yapraklı asma, frenk asması ve yaban asması bunlardan en yaygın olanıdır.

Asma Yaprağı


Asma yaprağı ise içinde bulunan C vitamini ve A vitamini bağışıklık sisteminin temel desteğidir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Folik asit ve Demir içerdiği için hafızaya destektir. Uzun süreli ve düzenli kullanıldığında kansızlığın tedavisinde yardımcı olmaktadır.

C vitamini suda erir, beklemeyle buharlaşır besinde kayba uğrar ve azalır. Yani Kuru üzümde demir olsa bile C vitamini kalmadığı için neredeyse hiçbir işe yaramaz. Fakat Asma yaprağı taze olarak tüketildiğinde C vitamini ile bitkisel demir alınmış olur ki bunu sürekli yaptığınızda asla kırmızı et yemiş gibi fazlaca demir almış olmazsınız ama en azından tedavinizi desteklemiş olursunuz.

Asma Yaprağının Faydaları


Ayrıca fosfor içeriği hatırı sayılır derecede fazladır.Bu mineralde kas ve sinir sistemi, kemikler ve dişler için gereklidir.Büyüme gelişmeyi destekler.Böbrek ve barsak fonksiyonları için kullanılan bir mineraldir.

Asma yaprağı Magnezyum da içerir ki bu mineral kas gevşetici, anti depresan etkili, karbonhidratların yakılması aşamaların da da görevlidir. Magnezyum vücudun yüzlerce enzim sistemlerinde önemli bir ögedir.

Kramplar, astım, böbrek taşları, diyabet ,yüksek kan basıncı, migren ve tansiyon baş ağrıları, adet öncesi ağrılarını azaltır. Kalp atışları düzenlenir, kalp krizi riski azalır dolaşım düzenlemektedir.

Varis Tedavisi


Asma yaprağının kadın ve erkeklerde bacak ödemine yol açan venöz yetmezlik üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır. Venöz yetmezlik damarların kalbe kan pompalamada zorluk yaşayan tıbbi bir haldir ve genel olarak örümcek ve varisli damarlarla karakterize edilmektedir. Asma yaprağı ile varis tedavisi ise şu şekildedir: 1 avuç asma yaprağını ince ince keselim ve 1 litre suda güzelce kaynatalım. Kaynadıktan sonra süzebilirsiniz ve günde 3 defa yarım çay bardağı bu sudan tüketin.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Basur Otu (Rnunculus Ficaria)

Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)