Arslanpençesi (Alchemilla Vulgaris)


Arslanpençesi (Alchemilla vulgaris); memleketimizde arslankuyruğu, arslankulağı ve kırkbaş olarak da adlandırılır. Aslan Pençesi genel olarak ormanlık alanlarda, çayırlarda ve nemli yerlerde yetişen bir bitkidir. Halk tarafından şebnemli ve aslan ayağı olarak da bilinir. Boyları 50-60 cm ye kadar boylanabilen dayanıklı bir bitki türüdür. Bende bu yazımda ayrıca arslanpençesi nedir, ne işe yarar, çayının faydası var mı, neye iyi gelir, faydaları, yararları, neye iyi gelir, zararları var mı, yan etkileri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Arslan Pençesi Özellikleri




Genelde dere kıyılarında ve ormanlarda yetişen, güzel bir görünümü olan bitki, çok yıllık, yabani otsu bir bitkidir. İçeriğinde Tanen, eterik yağ içerir.Kökü geniş, dairemsi şekilde, kenarları dişli ve yeşil renkli yaprakları olan aslanpençesi otunun çiçekleri, yaz mevsiminde açar. Bitki, bu çiçeklerde bulunan tohumlarla ve kökünün bölünüp başka yerlere ekilmesiyle yayılabilir. Büyük ve parçalı olan yaprakları mayıs ve haziran aylarında toplanarak gölgede kurutulur. Kökler ise çiçek açma zamanında, üst kısımların solmasından sonra topraktan çıkarılır ve gölgede kurutulur. Çeşitleri çok olmakla beraber halk arasında Şebnemli, aslan ayağı olarak da bilinir.

Aslanpençesi'nin Faydaları


Arslanpençesi, menopoz dönemindeki bayanlar için bulunmaz bir imkandır. Özellikle menopoz döneminde stres, uykusuzluk, gerginlik, ruhsal sıkıntı, sinirlilik, ruhsal değişkenlik, isteksizlik, sıcak basması, sebepsiz korku ve terleme nöbetleri gibi şikayetlerin ortadan kalkmasında arslanpençesi çayı çok büyük bir yardımcı ve destekleyicidir.  Son yıllarda, her hangi bir yan etki ve risk göstermeyen bitkisel hormon tedavileri uygulanmaktadır.

Aynı şekilde menopoz döneminde olmayan her yaştan genç bayanların ağrılı, ruhsal sıkıntılı, depresif ve gerginlik içinde geçirdikleri regl dönemleri için de arslanpençesi kürü bulunmaz bir yardımcıdır. Arslanpençesi kürünü uygulayanlar, kısa zamanda ne derece etkili olduğunu gözleyebilirler.

Göz hastalıklarına, cilt yaralarına, hanımlarda ud yeri kaşıntısına çok faydalıdır. Romatizmaya iyi gelir, mide spazmında, karaciğer şişliğine de, sinir yorgunluğunda, damar sertliğinde çok faydalı bir bitkidir. Aslanpençesi, toplayıcı olarak da çok etkilidir. Apseli yaralara, ihmal edilmiş çıbanlara karşı su toplayıcı ilaç olarak kullanılır. Zor doğum yapan ve düşük yapmaya yatkın kadınlarda, ceninin döl yatağında yaşanan durumunu sağlamlaştırmak ve doğum yaralanmalarına en önde gelen yardımcıdır.

Arslanpençesi Çayı


Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış bitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve 1 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2–4 bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan yudumlanır.

Arslanpençesi Çayı Menapoz


aslan pençesi çayı: 4 - 5 gram (yaklaşık bir tutam) kurutulmuş arslanpençesi kaynamakta olan yarım litre suyun içine atılır ve hafif ateşte 12 dakika sıcaklığını kaybettirmeden demlenir. Daha sonra süzülür ve soğumaya bırakılır . Demleme işlemi tamamlandıktan sonra mutlaka süzme işleminin yapılması gerekir. Kesinlikle demleme süresi tamamlandıktan sonra daha fazla kabın içinde bitkiyi bekletmeyiniz ve süzerek bitkiyi ayırınız. 45 gün boyunca bir gün arayla (gün aşırı) bir su bardağı içilir. Her defasında taze olarak hazırlanması gerekir. Aslanpençesi çayını hazırlarken kesinlikle 10 dakikadan fazla kaynatmamak gerekir. Demleme süresi tamamlandıktan sonra süzülerek ayrılması gerekir.

Arslanpençesi Yan Etkileri


Hastalıklara faydası olan aslan pençesinin saymakla bitmeyen faydalarından bir tanesi az da olsa fazla kullanımlarda ve hastalıklara karşı yan etkilere yol açmaktadır. Yeterli miktarda ve uygun ayarda kullanılmaması halinde vücut içerisinde yan etkilerin önüne geçseniz bile bazı hastalıklara sahip bireylerin kullanımında problem oluşturabilmektedir. Alerjik reaksiyonlara açık hale gelmiş vücutlarda aslan pençesi kullanımına çok dikkat edilmesi gerekir. Düzenli şekilde ilaç kullanımı gerçekleştirmekte olan kişilerde ilaç etkisini azaltacak sonuçlar ortaya çıkartabilir, beraberinde yan etkiler oluşabilir. Kemoterapi tedavisi görmekte olan hastalar için kullanımı sakıncalıdır. Küçük çocukların için oldukça ağır maddeler barındıran aslan pençesi kullanımı kesinlikle önerilmez. Hamilelik ve emzirme döneminde olan kadınların süt kesilmelerinin gerçekleşme sürecine kadar tüketilmemesi gerekir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Akasma Otu (Clematis Vitalba)

İt Üzümü (Solanum Nigrum)