Andız Ağacı (Juniperus Drupacea)


Andız ismiyle bilinen ağaç yapraklılar familyasında incelenen, iki evcikli bir ağaç türüdür. 25 metre kadar uzayabilen andızlar bulunur. Tomurcukları yumurta şeklindedir ve yapraklar iğne biçimindedir, uçları batabilir, yaprakların üst yüzeyinde stoma çizgisi bulunur, koyu yeşil görünüme yol açar. Sık yapraklı olması nedeniyle yağmur tanelerinin toprağa sızmasına yardımcı olur. Bende bu yazımda andız ağacı nedir, andız pekmezi nedir, neye iyi gelir, faydaları, andız pekmezi cinsellik faydalı mıdır, bebeklere verilir mi, nereye iyi gelir, kilo aldırır mı, kan yapar mı, kansere faydalı mıdır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Andız Ağacı Nedir




Andız ağacı (Juniperus drupacea) ; pul yapraklılar familyasında incelenen, iki evcikli bir ağaç cinsidir. 25 metreye kadar uzayabilen andızlar bulunmaktadır. Tomurcuklar yumurta şeklindedir, yapraklar iğne şeklindedir, uçları iğnelidir, yaprakların üst yüzeyinde stoma çizgisi vardır ve koyu yeşil görünümesahiptir. Sık yapraklı olması dolayısıyla yağmur tanelerinin toprağa sızmasını sağlamaktadır. Olgun kozalak oldukça büyük ve etlidir, kozalak pulları odunlaşmış sert muhafaza içerisinde saklıdır, etli kısmında şeker bulunur ve etli kısım buruk bir tada sahiptir.

Andız Nerede Yetişir


Andızlar karsit arazilerde yetişmektedir. 900-1200 rakımları arasında çokça görülebilir. Ardıç, meşe, kızılçam, sedirle beraber bulunur. En çok Anamur, Gülnar, Silifke, Tarsus, Karaisalı, Aladağlar ve Kozan'da yayılıma katılmaktadır. Torosların ardında Seydişehir civarında ferdi olarak bulunabilir.

Andız kozalağı içerisinde bir çok uçucu bitkisel esansiyel yağ çeşidi bulunmaktadır. Bundan kaynaklı andız kozalağı tam manasıyla bir şifa kaynağıdır. Andız kozalağında bulunan eterli yağlar arasında yüzde 40 civarında inulin, eterli uçucu yağ helenin, sabit yağ, triterpenler ve acı maddeler yer almaktadır.

Andız Ağacının Faydaları


Andız kökü suyu, kalp rahatsızlıklarına neden olan damar tıkanıklıklarının giderilmesinde ve kolestrolün düşürülmesinde kullanılmaktadır. Dal ve yaprakları kaynatılarak, buğusu hayvanlarda sancıyı kesmede kullanılır. Kozalakları kaynatılıp içilirse öksürüğü kesicidir.

Kaynattıktan sonra üzerine bal katıp, tuz atılırsa balgam söktürür. Andız ya da enek pekmezi nefes darlığına ve basura iyi gelir.Safra ve balgam söktürmeye, kansere, idrar arttırmaya, öksürüğe, soğuk algınlığına, gribe, göğsü yumuşatmaya, vücuda gençleştirir, bağırsak parazitlerine, mide gazı ve ağrılarına, karaciğer ve dalağa, baş ağrılarına, adet zorluğuna, karaciğer ve akciğer hastalıklarına, kalp-damar açmaya, kanı temizlemeye, ateş düşürmeye, vücuttaki toksinlere, harici egzama ve yaralara iyi gelir.

Andız Pekmezi


Andızın meyveleri kaynatılır ve pekmezi çıkarılarak tüketilir. Kaynatılıp hoşafı ve kompostosu yapılabilir. Ezilerek lapası harici olarak egzamaya uygulanabilir. Lapası romatizmalı bölgelere sarılmaktadır. Yaprakları kaynatılarak suyu tüketilir. Kökleri yakılıp katranı elde edilir, harici kaşıntı, yara ve egzamaya kullanılabilinir. Meyveleri kurutulup dövülerek bala karıştırılıp yenir.

Andız kökü suyu, kalp rahatsızlıklarına neden olan damar tıkanıklıklarının giderilmesinde ve kolestrolün düşürülmesinde kullanılmaktadır. Karaciğer yetersizliği ile dalak rahatsızlıklarında çok faydalı olan andız kökü suyu, kadınların ay hali düzensizlikleri, migrenden kaynaklanan yarım baş ağrıları, romatizmal rahatsızlıklar, sırt ağrıları ve altını ıslatan çocuklar içinde denenmiş olarak kullanılmaktadır. Andız ağacı ve meyvelerinin taşıdığı şekerler ve vitaminler nedendiyle kuvvet verici ve cinsel gücü artırıcı olarak da kullanılır.

Andızın Yan Etkileri


Andız meyvesinin-pekmezinin aşırı tüketimi kilo almaya yol açabilir. Bundan kaynaklı kilo problemi yaşayanları aşırı miktarda tüketmemesi gerekmektedir. Şeker hastalarının tüketmemesi tavsiye edilmektedir. Oldukça ağır bir pekmez çeşididir. Bundan kaynaklı önerilen miktardan fazla tüketilmesi önerilmemektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sultan Otu (Bingelkraut)

Basur Otu (Rnunculus Ficaria)

Kırlangıç Otu (Chelidonium Majus)